Перейти до змісту

Процес демобілізації військовослужбовця 2016


Профессиона́л

Рекомендовані повідомлення

На носі демобілізація. Командування завжди старається надурити і замовчує інформацію по процедурі демобілізації, термінах, розмірах фінансових виплат пдембельські, оздоровчі, мат. допомога, компенсація невикористаних днів відпустки) і т.д. При демобілізації 3-ї хвилі заставляли писати розписки, що військовий не має претензій до ВЧ, в іншому випадку, військові йшли додому останніми.

Тому цікавить інформація що і як повинно бути по-законодавству (в інтересах бійця) і яким чином домогтися, щоб не бути обдуреним.

Посвідчення УБД давно виготовили але на руки не видають, тримають в штабі. Чи правомірно це?

Видавати Довідку про доходи морозяться, кажуть що видадуть після дембеля по запиту інстанції, в яку вона потрібна. Чи мають право так відмовляти?

- Чи правильно, що бійці з зони АТО мають вертатися за власні кошти? Забирали ж нас в місцевих військоматах. Просто є проблеми з квитками, наприклад з Красноармійська до Києва швидко розбирають і в кращому випадку залишаються квитки лише 1-го класу за 730грн.

- Усі фінансові виплати зобов'язані виплатити на місці, чи можуть і після демобілізації? Кажуть, що не встигнуть вирахувати штрафи за втрачені речі, тому скоріш за все, останні фінансові виплати будуть після демобілізації. А взагалі мають вони право вираховувати та ще й в кілька разів більшу вартість, ніж реальна вартість речей? Хоч би якийсь список дали, що потрібно здавати...

- Чи повинні в ВЧ ставити якийсь запис в трудову? 

- Яким чином має виплачуватися компенсація середнього заробітку мобілізованим з місцевих бюджетів, якщо мобілізовували з Державної служби зайнятості?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Дімон, завтра ці всі питання будуть хоча б задані. В Луцьку є Центр допомоги учасникам АТО, керівник - АТОшник. Порішаєм все. І навіть землю тобі виділим. А в ідеалі - на твоєму прикладі зробим всі дії, які потрібно зробити дємбєлю.  Бо основна проблема - коли дємбєль приходить додому, починає бухати і кричати, шо він "в танку горів" - і все, всі йому винні. А вибачте, треба походити. То цей центр - для того, щоб менше ходити. 

Зараз займусь (але ходити прийдеться тобі)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Будучи в Луцьку, чому б не походити!? :)

просто не хочеться, щоб потім футболили фразами:

треба було якийсь рапорт перед дембелем писать, довідку вимагать чи ще щось зробити... А тепер пізно, або треба їхати в Мукачево, чи в польовий штаб... ну або щось в такому роді...

Та для себе хочеться якоїсь процесуальної ясності, ато все вкривають тінню і починаються непонятки, накручування і лишні дії...

Та й не подобається, коли штабні криси пресують і наживаються через банальну необізнаність військових.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Цитувати

Справді, Указ Президента зобов’язує Міністерство оборони забезпечити демобілізованих комплектом польової форми одягу за сезоном та харчуванням під час переміщення до місць проживання. Але у законодавчих актах не визначено чіткий перелік предметів одягу, що залишаються після звільнення бійцям, які проходили військову службу під час мобілізації.

Міністерство оборони України надало офіційні роз’яснення з цього питання (Відповідь Міністерства 1). Так, звільнення в запас (демобілізація) військовослужбовців, які були призвані на військову службу під час мобілізації, здійснюється у тій формі одягу за сезоном, що перебувала в його особистому користуванні.

У військовослужбовця залишаються такі предмети:

  • польовий бавовняний костюм (куртки і брюки),
  • черевики з високими берцями,
  • дві пари бавовняних шкарпеток,
  • брючний ремінь та ремінь поясний з пряжкою.

У зимовий період до цього переліку додається:

  • куртка польова бавовняна утеплена,
  • шапка-феска, рукавички шерстяні,
  • натільна білизна,
  • тепла білизна і шерстяні шкарпетки.

У літній період - кашкет польовий, футболка і труси.

Військовослужбовець зобов'язаний здати під час звільнення інвентарні предмети речового майна, а саме:

  • флягу,
  • казанок,
  • плащ-намет,
  • засоби індивідуального захисту (шолом, бронежилет),
  • мішок спальний,
  • каремат,
  • рушники,
  • постільні предмети тощо.

Втрата або відмова військовослужбовця здати будь-які предмети речового майна, відсутність відміток про здачу речей в “обхідному листі” не можуть бути підставою для відмови або затримки звільнення у запас відповідно до Указу Президента. Військовослужбовець має повністю або частково відшкодувати вартість цього майна лише якщо воно було втрачено через його протиправні дії та з його вини (Відповідь Міністерства 2). Консультацію юриста з цього питання можна прочитати за посиланням у статті “АТО: стягнення матеріального відшколування за втрачені речі”.

Будь-які рішення, дії чи бездіяльність командира та інших посадових осіб військової частини можна оскаржити в адміністративному і судовому порядку. Пояснення процедури, зразки скарг і заяв можна знайти за посиланнями у статях “Оскарження дій командира: питання і відповіді” і “Як повідомити про злочин або корупційне правопорушення в армії”.

 

Міноборони має забезпечити демобілізованих формою при звільненні

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Питання-відповідь у лаконічному форматі.

В зв’язку з виходом Указу Президента про демобілізаціюhttp://www.president.gov.ua/documents/1152016-19862 виникає багато питань, на які Юридична Сотня спробує відповісти – дуже коротко.
Що робити з невикористаною відпусткою військовослужбовцям? Відповідь: або «догулювати» перед звільненням в запас, або вимагати компенсації. Це можливо за умови, що військовослужбовцями будуть написані рапорти. Відпустку дадуть відгуляти тільки до кінця квітня, за решту днів військові можуть отримати лише компенсацію. Компенсація нараховується за невикористану відпустку тільки за поточний рік.

Як бути з не отриманим обмундируванням? Відповідь: треба уважно перевірити речовий атестат, дуже часто його не показують, посилаючись на різні причини. Але перед звільненням все одно вимагатимуть підписати обхідний лист, тому це дає можливість у відповідального за забезпечення подивитись атестат. Зазвичай в ньому можна побачити або недоотримання, або може бути вписано що отримав. Якщо підпису бійця по кожному пункту немає, вважається, що не отримав. Якщо підпис підроблено (або чужий) – це підробка документів, яка передбачає кримінальну відповідальність начзабеза. 
Бійців заставляють виїзджати у власному одязі. В п. 3 Указу Президента йдеться про обов’язок забезпечення комплектом польової форми демобілізованих.

Що робити, якщо відправляють на дембель без видачі посвідчення УБД. Відповідь: Посвідчення про статус УБД – особистий документ, який не має стосунку до військової частини. Бійцю слід вимагати видачі, при відмові – негайно звертатись до Начальника Штаба з письмовою скаргою, оскільки немає підстав для утримання особистого документу в штабі чи деінде. Скарга дає можливість засвідчити порушення права, і уже демобілізований, військовослужбовець матиме підтвердження звернення (записати номер реєстрації звернення/рапорта!). Якщо частина подала документи і документи знаходяться уже в Комісіі, видача залежить уже тільки від Комісії. Тому перед дембелем в в/ч бійцю найперше слід: 1. уточнити чи вже подані документи. 2. Якщо ні, - вимагати всі обов'язкові для звернення по посвідчення про УБД документи для самостійного звернення до комісій, утворених при обласних Радах, до компетенції яких входить видача свідоцтв про статус УБД.

Бійцю не видають довідку про доходи. Цим грішать багато командирів, які дають розпорядження начфінам не видавати такі довідки (бояться, що бійці понабирають кредитів, і банки потім почнуть звертатись до військових частин із вимогами чи для розшуку боржника).

Затримка виплат по звільненню в запас. Це законно? Відповідь: Виплати може бути затримано в тому числі і по причинах, які не залежать від в/ч: Держказначейство, фінансовий департамент МО та ін. Для підстрахування при відбутті радимо залишати рапорт (обов’язково запишіть вхідний номер реєстрації!) з вимогою належну вам виплату сплатити на карту вашого банку (у бійців це як правило, Приватбанк) – номер карти і розрахунковий рахунок. Розрахунковий рахунок можна дізнатись зателефонувавши на гарячу лінію банку.

Бійців відправляють додому їх власним коштом. Відповідь: Це незаконно. В самому Указі Президента (п. 2) сказано про обов’язок забезпечити перевезення демобілізованих. У в/ч цим повинні займатись начфін і зам командира по роботі з особовим складом. Варто вимагати видачу проїзних документів письмово або дати письмову відмову – її можна оскаржити потім, і вимагати компенсації витрат. Найкраще супроводжувати свою заяву дзвінком на гарячу лінію служби довіри МО.

Командир вимагає виплати компенсації за втрату обмундирування в 10-кратному розмірі. Що робити? Відповідь: Якщо інвентарне – це юридично обґрунтована вимога. Слід писати рапорт по факту втрати (кожної речі) для ініціювання службового розслідування. Якщо втрата трапилась при бойовому зіткненні чи обстрілі – боєць має право вимагати списання. Це також нагода перевірити, чи внесли в журнал запис про обстріл чи бій.

Демобілізація, трудовий стаж і працевлаштування. Слід знати, що мобілізації прирівнюється до тимчасового працевлаштування. По факту демобілізації слід потурбуватись про одержання довідки про участь в АТО і довідки про доходи (найкраще на дату звільнення в запас, щоб була «свіжа») і копії Наказу про звільнення за відповідною статтею кодексу законів про працю, якщо боєць стояв на обліку в Центрі зайнятості. Після прибуття до місця проживання чи постійного перебування – одразу з’явитись з цими документами до Центру зайнятості для постановлення на облік. Це буде підставою виплати допомоги по безробіттю. 
Трудовий стаж в зоні АТО облікується по вислузі – доба йде за три. Якщо військовослужбовець пробув в АТО 100 діб, йому облікують 300 діб трудового стажу. В військовій частині інформація облікується в особистій справі. Вносити записи до трудових книжок вони не уповноважені. Краще попросити виписку з особової справи. Запис вноситься за місцем працевлаштування до мобілізації – оскільки за мобілізованим зберігається посада, або в територіальних Центрах зайнятості при постановці на облік після демобілізації.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Нововведення: які речі можна забирати демобілізованим, а які -- ні 05.04.2016 18:08 Нововведення: які речі можна забирати демобілізованим, а які -- ні Цьогоріч всі військовослужбовці, яких звільняють в запас, можуть забрати з собою речі особистого користування. До таких речей потрапили 10 предметів вжитку. Їх перерахував начальник Центрального управління речового забезпечення тилу Збройних Сил України полковник Юрій Гусляков. "Військовозобов'язані відтепер можуть не здавати 10 предметів, яких до цього часу мали повертати. Це Кашкет польовий, шапка зимова, шапка-феска, літній польовий костюм, утеплена куртка і утеплені польові штани, натільна білизна і тепла білизна, черевики з високими берцями і речовий мішок -- усе тепер видається військовослужбовцям в особисте користування", - сказав Гусляков. Він також пояснив, що саме з речей військовослужбовці мають повернути після демобілізації, загалом це інвентарне майно, зазначає Укрінформ. "Здаються тільки інвентарні предмети, що перебувають в експлуатації більше двох років: спальний мішок, бронежилети, захисний шолом, фляга, захисні окуляри", - пояснив Гусляков. Він спростував інформацію про те, що військовослужбовці після демобілізації віддають усе майно. "Нещодавно на одному з телеканалів був сюжет, де демобілізований військовослужбовець здає все, що в нього є, аж до білизни. Це не так", - заперечив Гусляков. Він також уточнив, що з новим порядком користування майном ознайомлені у війську. Експрес онлайн
Читайте більше тут: http://expres.ua/news/2016/04/05/181075-novovvedennya-rechi-zabyraty-demobilizovanym-ni

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ЯКІ РЕЧІ ТА ДОКУМЕНТИ ЗДАВАТИ ДЕМОБІЛІЗОВАНИМ. ІНФОГРАФІКА (слайди тут не хоче показувати, тому або перейдіть по посиланню в шапці на сайт ВН, або по посиланнях в цитаті прямо на відповідні слайди)

Цитувати

Повний перелік документів, які звільнений в запас військовослужбовець повинен отримати а також список речей, які може залишити собі, опублікували у вигляді інфографіки. Про це повідомляє Міністерство оборони України на своїй сторінці в Фейсбуці.
    При звільненні в запас здається тільки інвентар, який може служити понад два роки: спальний мішок, бронежилет, захисний шолом, казанок, фляга, гумові чоботи, окуляри та розвантажувальна система.
    Демобілізовані військовослужбовці не здають на склад військової частини кашкет польовий, шапку зимову, шапку-феску, літній польовий костюм, утеплену куртку і утеплені польові штани, натільну білизну і теплу білизну, черевики з високими берцями і речовий мішок.
 

(пряме посилання на слайд, або PDF-ник)

 

Разом з тим, при звільненні в запас військовослужбовці повинні отримати комплект документів. У військовослужбовця повинен бути військовий квиток із відміткою у розділі про участь в боях і походах - участь в АТО. Ця інформація буде потрібною, наприклад, при оформленні пенсій, оскільки стаж в зоні АТО йде місяць за три.
    У разі поранення в зоні АТО військовий повинен забрати з собою документи з медичних пунктів. Надалі він буде їх використовувати при можливих оформленнях інвалідності або проходженні медично-санітарної комісії.
    При демобілізації також видається службова характеристика для подальшого працевлаштування.
Якщо до мобілізації військовослужбовець не мав постійного місця роботи - у фінансовій частині можна отримати довідку про заробітну плату, яка знадобиться в центрі зайнятості та на підставі якої будуть начисляти допомогу,
    Фінансові розрахунки з військовими проводяться в день звільнення в запас.
Крім того, військовослужбовці протягом 5 днів повинні стати на облік у військовому комісаріаті.

 

(пряме посилання на слайд, або PDF-ник)

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, триває процес демобілізаційвійськовослужбовців, які були призвані за мобілізацією у лютому-березні минулого року.

 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...