Перейти до змісту

Пільги на оплату комунальних послуг для учасників бойових дій


Boomboxic

Рекомендовані повідомлення

Довелося стикнутися з таким моментом, що ніхто, навіть представники підприємств, що надають комунальні послуги населенню, не можуть внятно пояснити про обєм спожитих послуг, на які поширюється знижка 75% відповідно до ЗУ Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту.

 

Тому довелося самому сісти за вивчення законодавства в цій сфері і систематизувати всю інформацію, щоб отримати хоча б якусь ясну картину. Одразу прохання кваліфікованого юриста перевірити викладені розрахунки і підтвердити чи виправити, щоб зробити такий собі FAQ по цій темі.

 

Отож, вихідні умови. Сімя учасника бойових бій у складі: сам пільговик + 3 членів сімї, зареєстрованих за адресою, по якій плануються оформлення пільг. Будинок приватний. Сільська місцевість. Площа 120 м.кв., але суттєвої ролі не грає. Двоповерховий. Місце розташування - Волинська область.

 

План по користуванню комунальними послугами. Варіант 1. Центральне водопостачання холодної води + електроенергія для побутових потреб + опалення і плита на електриці.

Варіант 2. Центральне водопостачання холодної води + електроенергія для побутових потреб + опалення і плита з використанням природного газу.

В обох варіантів індивідуальне водовідведення та відсутнє центральне постачання теплої води, так як сільська місцевість, Тому для розрахунку пільг на ці послуги ми не будемо тратити часу.

 

Перед розглядом кожного конкретного варіанта хочу зазначити. що загалом всі пільги на вищевказані послуги будуть розраховані виходячи з положень всього лише одного пункту ЗУ Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту, а саме п.5 ст.12., в якому визначено:

Spoiler

5) 75-процентна знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання.

{Абзац перший пункту 5 частини першої статті 12 із змінами, внесеними згідно із Законом№ 2878-IV від 08.09.2005}

Площа житла, на яку надається знижка, при розрахунках плати за опалення становить 21 кв. метр опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю.

Для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, надається 75-процентна знижка за користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. метри на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 кв. метр на сім'ю);

{Пункт 5 частини першої статті 12 із змінами, внесеними згідно із Законом № 488/95-ВР від 22.12.95, в редакції Закону № 52-IV від 04.07.2002}

та Постанови КМУ №409 від  06.08.2014 р Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування

 

 

Варіант 1. Опалення будинку за допомогою електроенергії. Згідно підпункту 2 пункту 2 Постанови КМУ та пункту 5 статті 12 ЗУ площа житла, на яку надається знижка становить 21 кв.м на пільговика + 10,5 на сімю. В нашому випадку - 31,5 кв.м.

Відповідно до підпункту 1 пункту 3 Постанови КМУ  визначається норматив використання електроенергії для опалювання - 65 кВт\г на 1 кв.м. площі. Отже маємо 31,5*65=2047,5 кВт/г. Крім того, слід врахувати коригуючий коефіцієнт для розрахунку витрат електроенергії для опалення будинку по Волинській області - 1,067. Маємо 2047,5*1,067=2184,7 кВт/г на які поширюється знижка на електроенергію для опалення будинку. !!!!Крім того дана пільга діє тільки в опалювальний період.!!!!


Електроенергія для побутових потреб. Відповідно до постанови КМУ  в житлових будинках, обладнаних стаціонарними електроплитами, за відсутності централізованого постачання гарячої води - 150 кВт·г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт·г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства), але не більш як 270 кВт·г на місяць . Тобто маємо 150+30*3=240 кВт/г.

Примітка. Даний обєм розраховується до 31 грудня 2017 року. З 1 січня 2018 року змінюються норми витрат електроенергії для соціальних потреб і будуть становити 130+30*3=220 кВт/г на місяць

Загальне право на пільгу по електроенергії в межах 2424,7 кВт/г в місяць в опалювальний період або 240 кВт/г в неопалювальний період. 

 

Централізоване водопостачання. Згідно підпункту 2 пункту 3 Постанови КМУ  на централізоване водопостачання холодної води за відсутності централізованого постачання теплої води - визначено обєм споживання 4 куб.м на особу. Тут не зрозуміло, чи поширюється дана норма тільки на особу пільговика, чи крім того і на членів його сімї. Але більше всього, що тільки на пільговика. Тому маємо право на знижку в межах 4 куб.м холодної води в місяць.

 

 

Варіант 2. Опалення будинку за допомогою природного газу. Пільгова площа житла без змін - 31,5 кв.м. Норматив використання газу 7 куб.м. на 1 кв.м. площі. Отже маємо 31,5*7=220,5 куб.м. газу, Враховуємо коригуючий коефіцієнт. Виходить 220,5*1,067=235 куб.м. газу на які поширюється знижка для опалення будинку. Аналогічно !!!!!Тільки в опалювальний період.!!!!

 

Електроенергія для побутових потреб.  У житлових приміщеннях (будинках) - 90 кВт·г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт·г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства), але не більш як 210 кВт·г на місяць. Виходить 90+30*3=180 кВт/г в місяць до 31 грудня 2017 року. З 1 січня 2018 року - 70+30*3=160 кВт/г щомісяця.

 

Газопостачання для побутових потреб.  За наявності газової плити та газового водонагрівача - 18 куб. метрів на одну особу на місяць. Врахуємо, що маємо двоконтурний газовий котел. Виходить маємо право на знижку на 18 куб.м газу щомісяця + 235 в опалювальний період. 

 

Централізоване водопостачання. Без змін - 4 куб.м. холодної води в місяць

 

Що стосується електроенергії можна ще встановлювати дво- або тризонні прилади обліку і ще більше економити на цьому виді комунальних послуг. Вигідніше, звичайно, двозонний. Але кожному вирішувати самому.

 

І головне. В нинішній час  менше споживаєш - менше платиш  - забезпечуєш енергетичну безпеку держави.

 

 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

У відповідності до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї» від 04.06.2015 № 389 пільги з оплати комунальних послуг (централізоване постачання холодної води, централізоване постачання гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, вивезення побутових відходів), паливом, скрапленим газом, телефоном, а також послуг із встановлення квартирних телефонів учасникам війни; особам, на яких поширюється чинність Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною; вдовам (вдівцям) та батькам померлих осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) надаються залежно від середньомісячного сукупного доходу сім'ї осіб, які мають право на пільги згідно із законодавчими актами.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Це добре, що ви вказали, що існує ще й такий закон, який регулює деякі питання

Quote

надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї

 

Дія цього закону поширюється на  осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою згідно із Законами України: Там великий перелік, але.....

в т.ч.“Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” (учасники війни (ст. 8, ст.9); особи, на яких поширюється чинність зазначеного Закону (ст. 10); ветерани праці та особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною ( не знайшов згадки про дану категорію у вищевказаному законі. Хіба що можна розуміти згадку в ст.11.

Quote

а також Герої Соціалістичної Праці, удостоєні цього звання за працю в період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років.

вдови (вдівці) та батьки померлих осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (ст.11).

 

До учасників бойових дій (ст.5, ст.6) ЗУ Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту норми вказаного вами  ЗУ «Про затвердження порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї» НЕ СТОСУЮТЬСЯ. Тому пільги повинні розраховуватися на загальних підставах без врахування сукупного доходу сімї.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...