Перейти до змісту

Свята Великомучениця Катерина


Рекомендовані повідомлення

Свята Великомучениця Катерина.

Серед численних жіночих свят, що сповідувалися лише представницями слабкої статі, найзнаменнішим є свято святої великомучениці Катерини, що припадає на 7 грудня. Дослідники християнських вірувань вважають, що в давнину це було свято дівочої долі, але згодом церква пов'язала його зі святою Катериною («чиста душею» — так перекладається її ім'я з грецької). Життя Катерини припало на кінець III — початок IV ст. — період найтяжчих гонінь на християн за часів імператора Максиміліана. Катерина була дочкою грецького царя Ксантоса. Александрія, де мешкала родина царя, вважалася тоді справжнім центром наук та мистецтв. Здібна та допитлива дівчина вивчала філософію, діалектику, ораторське мистецтво, риторику, була обізнана з творами видатних на той час лікарів, знала чимало мов. Мати Катерини була таємною християнкою, і через неї дівчина познайомилася з християнським ученням, яке справило на неї надзвичайне враження.

Завдяки розуму й обізнаності в багатьох науках Катерина обернула в християнську віру багатьох людей і завжди перемагала в спорі з язичницькими філософами. Все це разом із рідкісною вродою зробило дівчину надзвичайно гордою, і серед чоловіків вона не знаходила рівного собі.

Коли ж підійшла пора виходити заміж, батьки почали шукати для доньки нареченого, але вона й слухати не хотіла про нього, і одного разу сказала: «Якщо ви наполягаєте, я вийду заміж. Але знайдіть мені такого юнака, який буде подібний до мене у чотирьох обдаруваннях, якими я, як ви. запевняєте, перевершую всіх інших дівчат. Хай він буде подібний до мене у благородстві, у красі, у багатстві та в розумі; якщо ж у нього буде відсутній хоча б один хист, він невартий мене».

Довго шукали батьки нареченого для своєї дитини, але все було даремно. За порадою вони звернулися до одного старця, який давно довідався про високі моральні якості Катерини і вирішив схилити її до «пізнання Христа, Царя Небесного».

Ось що він сказав дівчині: «Знаю тільки одного прекрасного юнака, який, без сумніву, перевершує тебе в усіх обдаруваннях, про які ти казала; краса його перемагає сяйво сонця, премудрість його — це все, що створене: живе та неживе; багатства скарбниці його можна роздати всьому світові, і від цього воно не зменшиться, а стане більшим; благородство ж його невимовне» . Образ цього юнака, так велично змальований старцем, схвилював Катерину настільки, що з цього моменту вона думала тільки про нього та мріяла стати його дружиною.

Благочестивим життям та молитвами Катерина досягла такого стану, що їй дано було побачити в чудесному видінні цього прекрасного юнака, тобто самого Ісуса Христа.

Він подарував дівчині обручку та сказав їй: «З цього дня приймаю тебе в наречені, наречені вічні; да не буде у тебе віднині жениха земного».

Сталося так, що заручитися з красунею Катериною зажадав сам імператор Максиміліан — язичник, який приїхав до Александрії та закохався у дівчину. Але Катерина не тільки не зрадила Ісусові, але й привернула до нього імператрицю, улюбленого полководця імператора з його охоронцями, а також філософів, які прийшли переконати Катерину у перевагах віри язичників. Усі її послідовники прийняли мученицьку смерть. Останньою було жорстоко страчено й саму Катерину. Через кілька років християни знайшли останки мучениці й поховали їх. Місце страти Катерини й сьогодні показують в Олександрії туристам. Давні християни цього міста встановили мармурову колону, на якій висікли зображення св. великомучениці. Ця колона і зараз стоїть у храмі св. Сави.

 

Зі Святом усіх!

post-4405-0-41598200-1449473869_thumb.jp

  • +1 3
  • -1 2
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ого, яка історія, я й не знала її.
Дякую!

Змінено користувачем katjka_9
  • +1 1
  • -1 1
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 1 рік потому...

Молитва до святої Катерини

Свята Катерино, діво і Великомученице, істинна Христова наречена! Молимо, благодатну тебе, що Христа прийняла у серце своє. Бо, посоромивши зухвальство заблудлих красномовців, несвідомістю сповнених, до віри істинної їх направила. 
Тіло своє на муки великі віддавши за любов до Бога, ти, як діва непохитна, не подолана була; в нагороду за муки небесних осель сподобилася ти й вічною славою втішаєшся. В надії на неї, Великомученице, подвигом твоїм і нас стверди.
І з тобою в небесній оселі Господа і Владику нашого Ісуса Христа з Отцем і Святим Духом восхвалимо і прославимо на віки віків. Амінь.
 
Зі Святом усіх!

Свята великомучениця Катерина2017.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 11 місяців потому...

“O, преблажена великомучениця Катерино, частоті твоєї слава, ти стовп православ’я, наша надія і заступниця, що явила нам себе. Благаємо Тебе, о подвижнице, свята діво, зглянься на нас, втамуй моління наші, захисти від лих, усунь з розуму нашого усі затьмарення, дай нам мудрувати про духовне, а не про земне. Помолися за нас до Господа, щоб пішли з нас всі плотські бaжання і пpистрасті до цьому тлінному світі. Убережи нас від підступів злих дyхів, злобно на нас нападників. Під покровом і заступництвом Твоїм будемо вільні від вoрoжих напастей.

О, пресвята діво! Подаруй нам можливість звертатися до Тебе з проханням, що ти передаси своєму коханому, Господу нашому Ісусу Христу. Йому ж честь і хвала і нині, і повсякчас, і на віки віків! Амінь!”

 

Зі Святом усіх!

Свята великомучениця Катерина 2018.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 1 рік потому...
  • 11 місяців потому...

Свята Катерина.

Благаємо Тебе, о подвижнице, свята діва, не зглянься на нас, втамуй моління наші, захисти від лих, усунь з розуму нашого усі затьмарення, дай нам мудрувати про духовне, а не про земне. Помолися за нас до Господа, щоб пішли з нас всі плотські бажання і пристрасті у цьому тлінному світі. 

Амінь

Свята Катерино, моли Бога за нас!

 

Зі Святом усіх!

Свята великомучениця Катерина2020.jpg

  • +1 1
  • -1 1
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 11 місяців потому...

З Днем ангела Катеринки! Усього найкращого, здійснення всіх бажань і лише позитивних емоцій!

  • Дякую! 1
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

O, преблажена великомучениця Катерино, частоті твоєї слава, ти стовп православ’я, наша надія і заступниця, що явила нам себе. Благаємо Тебе, о подвижнице, свята діво, зглянься на нас, втамуй моління наші, захисти від лих, усунь з розуму нашого усі затьмарення, дай нам мудрувати про духовне, а не про земне. Помолися за нас до Господа, щоб пішли з нас всі плотські бaжання і пpистрасті на цьому тлінному світі. Убережи нас від підступів злих дyхів, злобно на нас нападників. Під покровом і заступництвом Твоїм будемо вільні від вoрoжих напастей.

О, пресвята діво! Подаруй нам можливість звертатися до Тебе з проханням, що ти передаси своєму коханому, Господу нашому Ісусу Христу. Йому ж честь і хвала і нині, і повсякчас, і на віки віків! Амінь!

 

Зі Святом усіх!

Свята великомучениця Катерина 2021.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

Ви повинні бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Зареєструйте новий обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Реєстрація нового користувача

Увійти

Вже є акаунт? Увійти до системи.

Увійти


×
×
  • Створити...