Перейти до змісту

Житло буде дорожчати? Чи навпаки?

tamiris

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

зараз економічна криза...

ніхто нічого не будує, ніхто не вкладує в цю справу гроші...

квартири і будинки так само будуть купляти...

зменшується пропозиція, попит стабільний...в результаті ціна буде рости на нерухомість)))

• Відповідей 83
  • Створено
  • Остання відповідь
Опубліковано
зараз економічна криза...

ніхто нічого не будує, ніхто не вкладує в цю справу гроші...

квартири і будинки так само будуть купляти...

зменшується пропозиція, попит стабільний...в результаті ціна буде рости на нерухомість)))

А куди дінуться ті пропозиції, які виникнуть в результаті того, що багато будинків будувались на кредитних

коштах з надією на майбутні прибутки, куди дінуться пропозиції від тих хто не в змозі виплачувати іпотеку

через втрату доходів в результаті кризи?

Правильно! Вони і будуть джерелом обвалу ринку.

Тому, що ті, хто мають ресурс (гроші) і голову чудово розуміють, що треба почекати обвалу і тоді

скуповувати нерухомість/землю за значно нижчими цінами ніж зараз...

Опубліковано
Ціну визначає ринок, а точніше попит! Якщо попиту немає то НАДУТИЙ ринок

обвалиться по моїм прогнозам на 50% до березня місяця.

спрос есть, точнее есть острая потребность. и он превышает предложение в разы.

тем более, что многие с продажи ушли на аренду.

но платежеспособность упала практически до нуля.

ибо кредитов нет...

Опубліковано

Я думаю, ця криза багато кого навчить - якщо бізнес пре як дурний - значить п-ць незагорами. Це називається флуктуації, потужні коливання стану складних систем внаслідок розбалансування незначних параметрів.

Звичне явище не тільки в бізнесі, а й в природі.

Пригадую 1998, дефолт в Росії. Пам'ятаю доллар тоді був щось біля 2-х гривень, і я йшов по базару і не йняв віри, скільки всього можна було купити за досить скромну мою зарплату в 400 гривень. Потім рубль обвалився в 3 рази до доллару, а гривня - в 2 рази, незважаючи на всі воплі, що мол "Україна - не Росія", і "нехай їм буде гірше, гривня тільки укріпиться". Зате потім все дошить швидко стабілізувалось, об'єктивних передумов хоронити нашу економіку не було.

Так само буде з будівельним бізнесом, який в часи криз першим "загинається" і першим відроджується :)

• 2 тижня потому...
Опубліковано

Стосовно цін на нерухомість, то на заході в інвесторів є чарівне правило:

якщо інвестор купує комерційний об'єкт він вираховує за скільки років він окупиться (від оренди).

Нормою рахується до 12 років.

Тепер найпростіший випадок з нашими квартирами. Візьмемо середньостатистичну однокімнатку.

Сьогодні оренда складає в середньому по ринку 180$ в місяць.

Виходить за 12 років - 25920$ це реальна вартість квартири.

2 кімнатна відповідно - 230$ - 33120$ ось це реальні ціна, а 50-60 000$ це забагато.

Не впевнений що у 2009 році, ціни кардинально впадуть.

Ціни по Луцьку падають, так до до нас звертався клієнт, який хоче продати 3-кімнатну квартиру за 75000$ з видом на Авангард (для фанів Волині це напевно мрія) терміново.

Це вже яскрава ознака що ринок нерухомості рушиться, ті хто квартири не опускає їх просто не продає.

Люди в очікуванні падіння і розуміють, що падіння лише починається і що пік падіння по прогнозах буде весною.

Оренда впаде з Нового Року однозначно, ті хто не зможе продати буде здавати.

Безробітних більшає, люди вертаються по селах, в місто буде зараз меньший приплив народу, от і виходить, що падіння відбудеться прямопропорційно безробіттю.

Опубліковано
Ціни по Луцьку падають, так до до нас звертався клієнт, який хоче продати 3-кімнатну квартиру за 75000$ з видом на Авангард (для фанів Волині це напевно мрія) терміново.

весною вона вартувала 100 тис. у.о. але весною був той же у.о. по 5, ітого 500 тис. грн.

зараз він продає за 75 тис. у.о., але по 7 за у.о., ітого 525 тис. грн

ну і де падіння?

я б теж скоригував

Це вже яскрава ознака що ринок нерухомості рушиться, ті хто квартири не опускає їх просто не продає.

Люди в очікуванні падіння і розуміють, що падіння лише починається і що пік падіння по прогнозах буде весною.

не вір усьому що читаєш, це в когось логіка "рушиться" а не ринок нерухомості

ціни падають через курс раз, через відсутність покупців два - але ж і угод відповідно практично не проводиться

як тільки банки ввійдуть назад в колію і за рік-два-три з'явиться іпотека по звичних 12-14% ціни повернуться.

а тепер логіка - я маю квартиру на продажі, вона просто стоїть пуста, її обслуговування в місяць вартує скажімо 100 грн. тобто в рік моя витрата 1200 грн., за три роки - 3600 грн. то чи варто мені зараз бігати кричати "аааа, падінння!!!" і віддати квартиру на 30-50 тис у.о. дешевше? певно ні. буде зараз таке на ринку, я просто квартиру не продам. нехай стоїть, в сумі буде менша втрата. мою думку розділяють практично всі знайомі мені ріелтори.

навіть якщо весною ціна на цю квартиру опуститься до 50 тис.у.о. - більшість потенційних покупців немають навіть цієї суми. 90% операцій з нерухомістю - за кредитні кошти, яких нема, і найближчим часом не буде... раніше ще везли живі кошти наші гастарбайтери, тепер і там пусто...

Опубліковано

Думаю людина, яка хоче продати буде вірити що ціни повернуться, людина яка хоче купити що впадуть.

Як буде на справді покищо ніхто не знає, але факт що ціни впадуть бо не реальні зараз.

Більшість людей продають квартири терміново і чекати роками не будуть і квартири подешевшають до кінця наступного року в гривневому еквіваленті мінімум на 20%. Тому хто хоче продати вигідніш уже скидати ніж дочекатися, коли вони коштуватимуть взагалі мізер. Хто хоче парі що ціни впадуть мінімум на 20%?

Опубліковано
Хто хоче парі що ціни впадуть мінімум на 20%?

от бач, вже ти кажеш що ціни впадуть, і то на 20%

а ще до того - "ринок нерухомості рушиться" :) там трохи інші цифри падінь

а я ж кажу що ті твої 20% вже є, і це поправка на ріст курсу долара. то про що спорити? :)

а те явище що є на ринку зветься "відкладений попит", можеш поцікавитись, описані механізми і як ціна відігрує назад...

Опубліковано

я написав в гривневому еквіваленті впаде мінімум на 20% а долоровому відповідно ще більше.

і це вже по аренді видно, хоча й слабо покищо. Кажу, бо працюю з цим щоденно.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...