Перейти до змісту

Продажна соціологія: як це робиться


kudrom

Рекомендовані повідомлення

Газета "Сегодня" дослідним шляхом з'ясувала, як можна купити результати соціологічних досліджень у соціологічних служб.

Видання стверджує, що заплатило 4 тисячі доларів керівнику Інституту політичних і соціологічних досліджень ім. Шевченка Володимиру Бондаренку за те, щоб він "намалював" 2,5% передвиборному Християнському блоку.

"Сегодня" відзначає, що інститут був обраний "з числа тих маловідомих соціологічних служб, що останнім часом видають на гора опитування з рейтингів партій і блоків".

"Християнський блок ми вибрали навмання - як одну з поки ще маловідомих політичних сил", - додається в статті.

Так, кореспондент Анастасія Кошиль, представившись секретарем четвертого номера списку Християнського блоку Анатолія Кашуби (пастора баптистської церкви в місті Обухів у Київській області), зателефонувала Бондаренку і запропонувала угоду.

"Прямо по телефону "соціолог" назвав суму, за яку він християнам "намалює" 2,5% - 4 тисячі доларів. Більш того, Бондаренко, крім включення цієї цифри в результати свого соцопитування, погодився ще і прокоментувати цей результат на своїй прес-конференції 6 вересня. Наша розмова відбулася 3 вересня", - пише "Сегодня".

"Уся сума була передана Бондаренку в четвер за півгодини до прес-конференції, про що він і написав розписку. На прес-конференції він справді оприлюднив домовлені дані і ще звернув на них увагу журналістів, давши їм своє "обґрунтування", - йдеться в статті.

_Picture_file_path_6637.jpg

Фотокопія розписки, яку зробила газета "Сегодня"

"Віруючі прихильні до своєї партії. І ми знаємо, що віруючі - дуже совісні люди, що завжди виконують узяті на себе зобов'язання. Вони дуже порядні при виконанні своїх передвиборних обіцянок", - пояснив Бондаренко.

Видання відзначає, що крім Християнського блоку в опитуванні інституту "вище, ніж звичайно, показані рейтинги і БЮТ (22% при тому, що більшість соціологів не дають цьому блоку більше 18%), СПУ (5,1% - інші дають менше 2%), Литвина (4,3% - в інших 1-2,5%)".

Редакція "Сегодня" приносить свої вибачення Християнському блоку й особисто Анатолію Кашубі за те, що використали їх для проведення розслідування.

На своє виправдання газета говорить, що "використовувала назву Християнського блоку й ім'я пастора винятково в богоугодних цілях - для викриття неправди".

Крім того "Сегодня" радить Бондаренку "витратити отримані 4 тисячі доларів на богоугодні, благодійні цілі, інакше вони навряд чи принесуть щастя".

Редакція видання також заявляє, що результатами цього розслідування не хотіла "очорнити всю українську соціологію".

Як відомо, у четвер прес-служба Соцпартії розіслала результати вищевказаного інституту з позначкою "Найточніший прогноз: Соцпартія одержить на виборах 5,1%".

Видавнича група "Сегодня" належить компанії СКМ Ріната Ахметова.

-------------------------

Клас! Оце так взули соціалістів, які вже хвалились цим опитуванням!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

вот она, их христианская сущность gallery_32_26_921.gif

но по большому счету, неужели кто-то из присутствующих действительно доверяет "независимым" социологическим исследованиям?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ех, цікаво б було знайти в неті соцопитування перед минулими виборами, тоді б і було видно, в кого дані найбільш наближені до реальності...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Показник, не показник, але факт лишається! Є аудіозапис, розписка, хай доведе, що це не так

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Дик не доведено що це так. І він все гарно спростував в ефірі 5-го каналу.

Найбільше вбиває що є і аудіозапис і папірець якийсь а відео як він зустрічався з журналісткою на вулиці (НЕОДНОРАЗОВО як вона казала) немає. ГОНІВО це ВСЕ.

Доречі розписка - текст читали!!! і що з тексту випливає АНІЧОГІСІНЬКО

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ну не віриться мені, що Соцпартія отримає 5,1 та й годі.... Побачимо по результатах виборів, наскільки правильно рахує ця контора....

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Та справа не в тому. Просто при опитуваннях найбільша похибка якраз в тих хто має найменші відсотки. От наприклад в ПР, БЮТ, БНУНС найбільш правдива інфа і то +/- 5% може бути.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...