Перейти до змісту

Податок на нерухомість 2013


trionix

Рекомендовані повідомлення

Податок на нерухоме майно

з 01.01.2013 року

Набрала чинності норма Податкового кодексу України, якою передбачається сплата податку на нерухоме майно.

В багатьох засобах масової інформації, особливо в інтернет виданнях з’явилося з цього приводу повідомлення, в яких зазначається про те, що за залишкові метри квартири та житлового будинку треба бути платити податок, та зазначено: квартири – більш як 120 м.кв., житлові будинки – більш як 250 м.кв.

Але це не зовсім вірна інформація.

Витяг з ст..265 Податкового кодексу України:

«Платниками зазначеного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової нерухомості.

Об'єктом оподаткування є об'єкт житлової нерухомості.

Не підлягають оподаткуванню: об'єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності); об'єкти житлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення, визначені законом; будівлі дитячих будинків сімейного типу; садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об'єкта на одного платника податку; об'єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним сім'ям та прийомним сім'ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об'єкта на сім'ю; гуртожитки.

Базою оподаткування є житлова площа об'єкта житлової нерухомості.

База оподаткування об'єкта житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи - платника податку, зменшується:

а) для квартири - на 120 кв. метрів;

б) для житлового будинку - на 250 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за базовий податковий (звітний) період і застосовується до об'єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа - платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об'єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності.

Ставка податку:

Ставки податку встановлюються сільською, селищною або міською радою в таких розмірах за 1 кв. метр житлової площі об'єкта житлової нерухомості:

для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, ставки податку не можуть перевищувати 1 відсоток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;

для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. метрів, ставка податку становить 2,7 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.»

Виходячи з зазначеної норми права, базою оподаткування є саме житлова площа, а не загальна об'єкта житлової нерухомості.

Більшість громадян України проживають в стандартних багатоквартирних домах, тому площа квартир приблизно є стандартною, так:

- однокімнатна квартира має приблизно 36 м.кв. загальної площі та приблизно 19 м.кв. житлової площі;

- двокімнатна квартира має: 50-60 м.кв. загальної площі та 30-34 м.кв. житлової площі;

- трикімнатна квартира має: 63-67 м.кв. загальної площі та 35-40 м.кв. житлової площі;

- чотирьохкімнатна квартира має: 78-84 м.кв. загальної площі та 47-50 м.кв. житлової площі.

Виходячи з наведеного стає очевидним, що більшість громадян України зазначена вище норма закону не торкнеться.

Якщо сім`я має у власності квартиру та житловий будинок, при цьому власником є одна й таж особа (наприклад чоловік) то необхідно пам`ятати, що зменшення податку надається один раз за базовий податковий (звітний) період і застосовується до об'єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа - платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об'єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності.

Іншими словами пільга надається або на квартиру, або на будинок. Тобто незважаючи на те, що наприклад житлова площа квартири та житлова площа будинку менш ніж 120 м.кв. та 250 м.кв. відповідно, пільга надається лише або на квартиру, або на будинок.

Що робити?

Існує як мінімум два варіанти. Перший – подарувати один об’єкт житлової нерухомості іншому члену сім`ї (наприклад дружині). Другий залишите все, як є.

Для цього необхідно прорахувати витрати на оформлення договору дарування (послуги нотаріуса – 1500 грн., експертна оцінка - 2500 грн., 1000 грн. – державна реєстрація та інше). Тобто при оформленні договору дарування витрати складуть, як мінімум 5000 грн.

Прорахувати податок. В 2013 році податок складає 11,47 грн. за 1 м.кв. житлової площі. Тобто на рік за однокімнатну квартиру податок буде складати приблизно 218 грн., за двокімнатну – приблизно 350 грн., за трикімнатну квартиру – приблизно 424 грн., за чотирьохкімнатну – приблизно 550 грн.

Тому рахуйте самі!

Питання: якщо квартира 125 кв.м., то податок буде з лишніх 5-ти метрів чи з усієї площі?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Платиться тільки з житлової площі квратири.

Платиться тільки на понаднормові квадрати.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

trionix, ти прочитав все чи тільки останнє речення? )

База оподаткування об'єкта житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи - платника податку, зменшується:

а) для квартири - на 120 кв. метрів;

надлишок (125 кв.м. - 120 кв.м = 5 кв.м.) оподатковується

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 2 року потому...

Мінфін пропонує стягнути податок на нерухомість з усіх будинків та квартир, а також цехів та складів

Визначати ставку податку Мінфін пропонує місцевим радам в межах від 0 до 3% від мінімальної заробітної плати за 1 кв. м площі

Про це повідомляє УНІАН.

Міністерство фінансів України в рамках реформування податкової системи пропонує змінити систему оподаткування нерухомості та стягувати податок з усіх будинків і квартир, а також із промислових і складських об'єктів.

Згідно з документом, квартири площею більш як 300 кв. м і житлові будинки площею понад 500 кв. м будуть обкладатися податком за фіксованою ставкою - 25 тис. грн на рік.

При цьому для об'єктів житлової нерухомості, які мають меншу площу, визначати ставку податку Мінфін пропонує місцевим радам у межах від 0 до 3% від мінімальної заробітної плати за 1 кв. м площі.

Читайте також: 20% для всіх. Скільки податків хоче збирати Мінфін з українців.

Крім того, міністерство пропонує позбавити податкових пільг власників промислових об'єктів і складських приміщень. Ставка податку для них становитиме до 3% від мінімальної заробітної плати за 1 кв. м площі.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

"Геніально", бля: урівняти ставки податку на житлову нерухомість та комерційну, яка приносить дохід апріорі. А житлова, в більшості випадків, ні.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

"Геніально", бля: урівняти ставки податку на житлову нерухомість та комерційну, яка приносить дохід апріорі. А житлова, в більшості випадків, ні.

Кирилл Сазонов

8 год. · Kyiv · Змінено ·

У главы Минфина Натальи Яресько масса новых планов. Например, налог на машины. Просто так. В свое время транспортный налог в Украине заменили акцизом на бензин. Получилось разумно: больше ездишь - больше платишь сбор на дороги. Теперь Яресько хочет вернуть налог на дорогие машины, а акциз на бензин тоже оставить. Более того, обложить дополнительным налогом квартиры больше 60 квадратных метров. Я понимаю смысл налогов, когда ты что-то зарабатываешь - часть отдай. Но просто платить за то что у тебя есть и все налоги уплачены при покупке, будь то машина или крыша над головой - в чем смысл? А платить за то что я дышу или вижу - не нужно? Может кто-то объяснит уже нашим горе-реформаторам, что реформы - это не только новые налоги? И этот грабеж хреново закончится...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 3 місяця потому...

Щоб не створювати нову тему, поміщу сюди.

 

Закон №834-VII с 1 января 2016 года устанавливает новые размеры административного сбора за государственную регистрацию права собственности на недвижимое имущество

С 1 января 2016 года будет изложено в новой редакции Закон Украины "О государственной регистрации прав на недвижимое имущество и их отягощений ". Соответствующие изменения предусмотрены Законом от 26.11.2015 г. № 834 -VII.
Документ устанавливает новые размеры административного сбора за государственную регистрацию, в частности:

  • за государственную регистрацию права собственности на недвижимое имущество в срок 5 рабочих дней - 0,1 размера минимальной заработной платы ;
  • за государственную регистрацию права собственности в срок 2 рабочих дня - 1 минимальная заработная плата;
  • за государственную регистрацию права собственности в течение 24 часов, кроме выходных и праздничных дней, с момента принятия заявления - 2 минимальные заработные платы;
  • за государственную регистрацию права собственности в течение 2-х часов, кроме выходных и праздничных дней , с момента принятия заявления - 5 минимальных заработных плат.

Такие размеры административного сбора не касаются случаев государственной регистрации права собственности на предприятие как единый имущественный комплекс.
Действие Закона не распространяется на государственную регистрацию воздушных и морских судов, судов внутреннего плавания, космических и других объектов гражданских прав, на которые законом может быть распространен правовой режим недвижимой вещи.

 

http://legalans.com/ua/articles/news/6732-uvelichen-razmer-adminsbora-za-gosregistraciyu-prav-na-nedvizhimost.html

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...