Перейти до змісту

Я знав що не зможу врятувати всіх


yura2281

Рекомендовані повідомлення

x_f5fc3905.jpg

Одного разу, тридцять п'ять років тому, один радянський спортсмен назавжди залишив заняття спортом. Здавалося б, нічим не примітна історія, таких в спортивному світі - тисячі. Але це - лише на перший погляд. Тому що мова йде про 11-кратному рекордсмені світу, 17-разовий чемпіон світу, 13-кратному чемпіона Європи, 7-разовий чемпіон СРСР. Спортсменів з таким «послужним списком» у всій історії спортивних змагань можна перелічити по пальцях.

В той день, 16-го вересня 1976 року, в Єревані зірвався в воду тролейбус, який проїжджав по дамбі. Дев'яносто два пасажири виявилися заживо поховані на десятиметровій глибині. Всі вони були приречені на неминучу загибель, якби не одна обставина: саме в цей час уздовж озера здійснював тренувальну пробіжку багаторазовий чемпіон і рекордсмен світу з підводного плавання Шаварш Карапетян.

Згодом експерти визнають: ніхто на світі просто фізично не зміг би зробити того, що зробив тоді Шаварш. Пірнувши в замутнену падінням тролейбуса воду, він розбив ногами заднє скло, і став витягувати втратили свідомість пасажирів. Понад двадцять хвилин у крижаній воді. Двадцять врятованих життів. Насправді він витягнув з тролейбуса більше людей, але не всіх вдалося врятувати. Коли Шаварш черговий раз виринав на поверхню, стовпилися на дамбі перехожі бачили, що все його тіло понівечено осколками розбитого вікна.

Потім, на питання - що ж було тоді найстрашнішим? - Шаварш відповів: «Я точно знав, що, незважаючи на всю мою підготовку, мене вистачить лише на певну кількість занурень. Там на дні видимість була нульова, тому я на дотик хапав людини в оберемок і плив з ним наверх. Один раз я виринув і побачив, що в руках у мене ... шкіряна подушка від сидіння. Я дивився на неї і розумів, що ціна моєї помилку - чиєсь життя. Ця подушка потім не раз снилася мені ночами ».

Такий подвиг коштував йому надзвичайно важкій двосторонньої пневмонії, ускладненої загальним зараженням крові - в озеро скидалися міські каналізаційні стоки. Лікарі з величезними труднощами врятували йому життя, але про повернення в спорт не могло бути й мови: Шаварш Карапетян став інвалідом.

Він назавжди знищив свій видатний талант плавця. Але дар любові до людей він примножив за ці страшні двадцять хвилин багаторазово.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

8 января 1974 года, Шаварш Владимирович Карапетян возвращался со спортивной базы Цахкадзор (Всесоюзная спортивная база для тренировок советских спортсменов к олимпийским соревнованиям) в Ереван. В автобусе в тот момент находилось более тридцати пассажиров, включая спортсменов. На крутом подъеме водитель вынужден был остановиться, поскольку заметил неполадки в работе мотора. В тот же момент неуправляемый автобус тронулся с места. Первым отсутствие водителя заметил Шаварш Владимирович, который сидел ближе всех к кабине шофера. Он локтем разбил стеклянную стенку, отделявшую кабину от салона, в попытке остановить автобус и избежать падения в ущелье. Именно в это мгновение Шаварш резко направил автобус в сторону горы. Анализируя эти события, определили, что это было единственно правильным решением, предотвратившим катастрофу. Именно после этого случая Шаварш Владимирович Карапетян, отвечая на вопрос, как ему это удалось, сказал свою знаменитую фразу: «Просто я был ближе всех…»
19 февраля 1985 года Шаварш Владимирович оказался на месте другой аварийной ситуации — на пожаре СКК в Ереване (Спортивно-Концертный Комплекс на холме Цицернакаберд). По воле случая, Шаварш Владимирович оказался на месте возгорания одним из первых и принялся спасать людей, помогая пожарным. И снова — множество спасённых людей и снова травмы — ожоги.

Выздоровев, Карапетян вернулся к тренировкам и установил ещё один мировой рекорд на дистанции 400 метров с аквалангом: 3 минуты 06,2 секунды. Его одиннадцатый и последний мировой рекорд в спортивной биографии. Продолжать спортивную карьеру он уже не мог, травмы сказались на здоровье, и Шаварш Владимирович Карапетян вынужден был оставить большой спорт.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Цікавий факт! :smile-zachot:

ПіСі: Помітно, що стаття перекладена за допомогою онлайн перекладача :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

супермен епт)

От про таких людей треба фільми знімати. Герой, одним словом.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 4 тижня потому...

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...