Перейти до змісту

У Австралії помер останній у світі ветеран Першої світової


Korting

Рекомендовані повідомлення

Клод Стенлі Чоулз, останній з ветеранів, Першої світової, що жили на планеті, помер в Австралії у віці 110 років, передає Бі-Бі-Сі.

Чоулз, відомий однополчанам на прізвисько Чаклз (англ. Chuckles - сміх, смішок), опинився в рядах британського королівського флоту у віці 15 років і проходив службу на кораблі "Ревендж". У 1920-і роки ветеран перебрався до Австралії, де продовжив військову кар'єру, звільнившись із служби у 1956 році.

Клод Стенлі Чоулз помер уві сні в будинку для старих у Перті, де провів велику частину свого довгого життя. Його дружина Етель, з якою вони разом прожили 80 років, померла три роки тому.

У Чоулзів було троє дітей і 11 онуків. "Ми всі любили його. Сумно думати, що його більше немає тут. Але так вже все влаштовано", - сказала агентству Ассошиейтед прес 84-річна дочка Клода "Чаклза" Дафне Едінгер.

Клод Стенлі Чоулз народився в містечку Першор в англійському графстві Вустершир. Услід за своїми старшими братами він спробував записатися добровольцем на фронт на самому початку світової війни, але був занадто молодий. Пізніше, опинившись на флоті, він побував в морських битвах у Північному морі. Чоулз був очевидцем капітуляції німецького флоту у Ферт-оф-форт в листопаді 1918 року, і затоплення німецького Флоту відкритого моря в бухті Скапа-флоу.

У 1926 році він перевівся до Королівського австралійського військово-морського флоту. Під час Другої світової війни командував проведенням підривних робіт на заході Австралії. У його обов'язки, зокрема, входило б знищення стратегічної гавані Фрімантл під Пертом у разі вторгнення японських сил.

У 80 років він поступив на літературні курси і записав свої мемуари. Пізніше вони лягли в основу його автобіографії "Останній з останніх", виданої у 2009 році.

Останні три ветерани Першої світової, що жили в Британії, - Білл Стоун, Генрі Аллінгем і Харрі Петч - померли у 2009 році. На початку цього року помер останній американський ветеран Френк Баклс.

Судячи з усього, єдиною живою людиною, яка перебувала на державній службі у той час, залишається британка Флоренс Грін, якій в лютому виповнилося 110. Вона не брала участі в бойових діях, проте працювала офіціанткою Королівських ВВС.

http://newsru.ua/world/05may2011/chuckles.html

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...