Перейти до змісту

Юрій Іллєнко - вічна пам'ять.


Luychi

Рекомендовані повідомлення

Сьогодні, 15червня,помер режисер Юрій Іллєнко

Режисер Юрій Іллєнко здобув славу як оператор фільму "Тіні забутих предків" за новелою Михайла Коцюбинського

В Україні помер відомий режисер Юрій Іллєнко.

Юрій Іллєнко – режисер стрічки “Білий птах з чорною ознакою”, народний артист України - помер від раку на 74-му році життя у себе на дачі в селі Прохорівка на Черкащині. Прощання має відбутися у Будинку вчителя у Києві, а панихида - у Володимирському соборі.

Юрій Іллєнко дебютував, як оператор, у фільмі “Прощавайте, голуби”. Працював на Ялтинській студії і київській студії Довженка.

Славу Іллєнку принесла операторська робота у фільмі режисера Сергія Параджанова “Тіні забутих предків”. Отримав нагороду Канського кінофестивалю у номінації “Приз ФІПРЕССІ” за фільм "Лебедине озеро. Зона" за мотивами оповідань Сергія Параджанова.

Юрія Іллєнка вважають лідером школи українського поетичного кіно, він автор лібретто балетів "Прометей", "Ольга", роману-сценарію "Агасфер. Хроніка другого пришестя Христа".

Фільм Юрія Іллєнка “Молитва за гетьмана Мазепу” був обраний для показу на Берлінському міжнародному фестивалі 2003 року. Він викликав негативну реакцію офіційної російської сторони, яка вказувала на антиросійську спрямованість фільму. Стрічку не рекомендував для показу в Росії міністр культури Міхаїл Швидкий.

В Україні фільм теж не транслювали на широкому екрані, його не було показано на телебаченні.

Юрій Іллєнко балотувався до парламенту від Виборчого Об'єднання "Свобода", очолюваного Олегом Тягнибоком.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...