Перейти до змісту

Екслюзивне інтерв'ю Азарова для BBC у Люксимбурзі

Zeuss

Рекомендовані повідомлення

"Данєцкіє" поцани свайо слово дєржат!

Стратегічні підприємства

Ви сказали, що багато продавалося росіянам за час правління ваших попередників. Але ж за останні кілька тижнів були й інші повідомлення. Яка ситуація із такими флагманами української економіки, як завод Ілліча у Маріуполі, як "Запоріжсталь"? Що буде з цими діамантами економіки?

Ну ось… повертаючись до теми, яку я вже порушував. Найбільший діамант металургії, повністю реконструйований і модернізований Алчевський металургійний комбінат, за часів Тимошенко і Ющенка і за їх сприяння перейшов повністю до рук відомої російської металургійної компанії. Я би не сказав, що це повністю відповідає бажанню України зберегти самостійність металургійної галузі.

Що ж до комбінату Ілліча у Маріуполі, то тут – типова спроба рейдерського захоплення. Зараз уряд контролює ситуацію і не допустить такого рейдерства.

Щодо "Запоріжсталі", то процедуру оформлення угоди було призупинено. І уряд уважно контролюватиме цей процес і надалі. Найголовніше, щоб суд ухвалив рішення на користь законних власників цього підприємства.

РосУкрЕнерго

Продовжуючи тему олігархів. Чи одержить компанія "РосУкрЕнерго" і Дмитро Фірташ свій газ або гроші після рішення Стокгольмського арбітражного суду?

Ви знаєте, коли колишній прем’єр-міністр пані Тимошенко незаконно забирала газ у власника, ми, перебуваючи в опозиції, попереджали, що такі дії – неприпустимі, незалежно від того, кого це стосується і якого предмету це стоcується. На жаль, ось така більшовицька звичка – забрати і мотивувати якоюсь політичною доцільністю - рано чи пізно призводить до значних втрат. Я вже не кажу про втрату іміджу країни, іміджу уряду. Хто ж вкладатиме свої гроші, якщо у них їх можуть забрати, забрати власність? Ми ще тоді про це попереджали.

Тепер ми думаємо, як виходити із цієї ситуації. Ми не маємо вільних ресурсів – ні фінансів, ні газу, щоб в цей момент 100-відсотково виконати рішення суду. Тому це питання перебуває у стадії вивчення, щоб юридично грамотно вийти із ситуації. Але рішення суду – це рішення суду…

ГТС

Багато хто хотів би почути від нової влади, яка працює вже понад 100 днів, що газова труба залишиться в українських руках. Ви можете дати гарантію, що торгувати чи продавати, віддавати її комусь не збираєтесь?

Звичайно, ні. Мені, чесно кажучи, набридло спростовувати усі ці спекуляції. Ми прямо і чесно говоримо вже багато років, і раніше, перебуваючи при владі, і потім в опозиції, і знову зараз: ми пропонуємо Євросоюзу, про що я вчергове сказав сьогодні, а також Росії, і це також в наших інтересах, - перше: визначити обсяги транзиту газу. На тривалий період, скажімо, на 10 років. Європа повинна дати гарантії Росії, що купуватиме у неї газ, а Росія повинна дати гарантії нам, що перекачуватиме ці обсяги газу нашою газотранспортною системою, а не будуватиме обхідні транспортні шляхи, які зроблять нашу систему непотрібною. Ми маємо отримати такі гарантії. В обмін на ці гарантії ми готові розглянути питання участі ЄС і Росії у менеджменті та модернізації ГТС України.

Тобто менеджмент і модернізація, але власність в українських руках?

Безумовно, безумовно. І я не думаю, що це здивує наших російських партнерів, адже вони розуміють, що з таким цінним активом жодна держава не бажала б розлучитися.

Мова

Але ви розумієте політику президента, який каже, що державна мова буде одна - українська, хоча й за умов нормального розвитку інших мов?

Безумовно, ми будемо підтримувати ту тезу, що кожна людина повинна мати можливість спілкуватися тією мовою, якою їй зручно і яку вона вважає рідною. От я часто ставлю запитання - а як би почувалися мешканці Люксембурга чи Швейцарії, якби їм сказали спілкуватися виключно німецькою мовою? Вони б, напевно, вважали це утиском.

Ми чудово знаємо, що добра половина України спілкується переважно російською, а інша половина - українською. На мій погляд, це лише збагачує нашу культуру. Тому ми робитимемо усе, аби кожен громадянин почувався вільною людиною. Коли ми цього досягнемо, - повірте: мовне питання навіть ніхто не згадуватиме.

©BBC

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Читаючи ці рядки важко повірити, що це слова Азарова...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...