Перейти до змісту

Система на RAID0 масиві більше двох терабайт

Plum

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Вирішив я трохи збільшити розмір дискового простору в своєму комп'ютері. Для цього було придбано два вінта по 1.5Тб, які я хочу об'єднати в Raid0 (Stripe) масив.

Материнська плата Asus P5Q Deluxe обладнана мостом ICH10R, який дозволяє створювати "апаратний" RAID різних конфігурацій за допомогою Intel Matrix Utility. З такого масиву можна і завантажувати систему, після конфігурування в BIOS весь масив видно як один накопичувач -- саме те, що мені треба.

Але тут виникла проблема. Після об'єднання двох 1.5Тб вінтів в один масив, в полі Bootable навпроти створеного масиву в Intel Matrix Utility стоїть значення No, а установщик системи (Windows 7 Ultimate x64) пише, що не може поставити систему на цей накопичувач (масив), тому що система не підтримує завантаження з нього.

Покрутивши форуми я знайшов, що MBR (Master Boot Record) має обмеження на розмір завантажувального розділу -- він має бути не більше як 2Тб. Обійти це обмеження можна, перейшовши з MBR на GPT (GUID Partition Table). Але відразу виникає ще одна проблема -- звичайний BIOS материнських плат не вміє працювати з GPT. Для роботи з GPT BIOS потрібно замінити на EFI (Extensible Firmware Interface).

До недавнього часу EFI використовувався лише в комп'ютерах Apple, але нещодавно вийшло оновлення з BIOS до EFI для материнських плат Asus серії P5Q, зокрема для моєї P5Q Deluxe. Я перепрошив свою материнську плату з надією на вирішення проблеми. Замість звичайного текстового BIOS я отримав EFI з графічним інтерфейсом і підтримкою мишки, але от в утиліті Intel Matrix Storage Utility, зашитій в EFI, навпроти моїх півторатерабайтних дисків пише "uncompatible" і пропонує зробити RAID масив розміром максимум 2048 гігабайт. Але ця ж утиліта з комплекту звичайного BIOS дозволяла створити RAID0 розміром 2.7 терабайта, але не дозволяла завантажитись з нього! Получається якесь замкнуте коло -- з BIOS можу створити великий масив, але не можу загрузитись, а з EFI теоретично повинен би отримати змогу загрузитись, але не можу створити масив такого розміру! :(

Люди, хто стикався зі схожою проблемою? Хто знайшов якесь вирішення або обхідні шляхи? Допоможіть! Не хочеться ставити ще один вінт спеціально для завантаження системи, тим більше що з Raid 0 вона повинна завантажуватись і працювати відчутно швидше.

Опубліковано

Ага, от теж хотів порадити, як варіант.

Правда, може, можна щось зробити, треба покурити ретельніше проблему.

Опубліковано

від мамки тут мало залежить. Основа хардварного raid масиву в даному випадку -- міст ICH9R або ICH10R під управлінням утиліти Intel Matrix Storage Utility, зашитої в BIOS. Тобто, реалізація получиться така ж на всіх мамках з цими мостами. Єдина надія -- на перехід на EFI і оновлення вшитої туди версії Matrix Storage.

P.S. Зараз спробую включити ті вінти в додатковий набортний контролер від Marvell. По швидкості він відстає від Intel'а, але може дозволить зробити великий масив загрузочним.

Опубліковано
від мамки тут мало залежить. Основа хардварного raid масиву в даному випадку -- міст ICH9R або ICH10R під управлінням утиліти Intel Matrix Storage Utility, зашитої в BIOS. Тобто, реалізація получиться така ж на всіх мамках з цими мостами.

Так, розумію. Не хотів другий раз вже пост редагувати.) Тримай в курсі, що там. Аж цікаво стало.

Опубліковано

Контролер від Marvel на моїй мамці намертво прив'язаний до "фірмових фіч" Asus'а, в BIOS називається DriveXpert і має мінімум настройок -- вкл/викл, а якщо вкл то режими EasyBackup (фактично Raid 1), SuperSpeed (хитра назва того ж Raid 0) Normal Mode (режим звичайного ATA). І все, ніяких додаткових настройок.

Так от -- в потрібному мені режимі (SuperSpeed, він же Raid 0) два моїх вінта, підключених до роз'ємів цього контролера, розпізнаються як масив з розміром 7.3 терабайта! Ну і відповідно, мови про нормальну роботу бути не може. А установка Win7 при спробі додати драйвери для цього контролера взагалі вилітіла в BSoD. А робоча система після установки відповідних драйверів взагалі показала унікальні дані (Диск 2) :):

marvell.png

Опубліковано

Ясно. Халепа.(

Ну, якщо надумаєш пробувати "зовнішній" рейд, в мене на складі лежить за дивним збігом обставин розпакованих STLab A-341, мона спробувати. Правда, можливо, треба щось більш сучасне, а то може виявитись таким же неадекватом.

Опубліковано

Дякую, але я тут подумав... напевно лишу під систему один з двох терабайтників, які стояли раніше (зараз помоніторю smart щоб вибрати який лишити), а два нових 1.5-терабайтника об'єднаю в "динамічний" розділ силами вінди. Заодно на терабайтник буду бекапити найбільш цінні дані, бо Raid 0 штука не сама надійна, до того ж в вінтах, об'єднані віндою в динамічний розділ, можна моніторити smart в кожного окремо.

Єдина неприємність -- якби відразу знав, що систему прийдеться ставити на окремий вінт, то під Raid 0 брав би вінти з 5900 об/хв, а не 7200.

Опубліковано
... бо Raid 0 штука не сама надійна...

"Ну, екстрімааааааааал!" - власне, перше, що я жартома подумав, коли прочитав про два півторатерабайтника в страйпі.) Я б взагалі зібрав у нього значно менші вінти суто під систему, щоб було шустріше, але нічого важливішого за файл підкачки щоб там не лежало. Але тут вже у кожного своя релігія. ;) Якщо вінти брались суто з такою метою, то абідно якось. Може, поміняти можна?

Опубліковано
Може, поміняти можна?

Тут також в кожного своя релігія :)

Продавець не винуватий, що я зіткнувся з такою проблемою. То чому я повинен повертати йому два розпакованих півторатерабайтника? Я впевнений, що вінти мені поміняли б, але не люблю своїми проблемами створювати незручності іншим людям :)

Опубліковано

В мене на Asus P5Q-E дві SATA-роз'єми, відведені під RAID-масив DriveXpert, працювали повільніше, ніж просто SATA-RAID-масив з інших, вільних SATA-портів, не DriveXpert. Правда, в мене було 2х750 GB, то проблем "незавантаження" я не стрічав. Але відчув, що RAID - штука примхлива. Часом достатньо було відключити вінти від SATA-портів, потім підключити (ті ж порти до тих же вінтів) - і вже RAID не працював. З тих пір у мене два диска по 750 гіг окремо в системі. Як архіви. Під систему і під торренти в мене архітихий 2,5" ноутбучний 350-гіговий Seagate.

Опубліковано

Оптимальним варіантом було б, звичайно, взяти ще один такий же вінт і зробити масив Raid 5, але ще один вінт я поки не потягну, а пізніше з Raid 0 на Raid 5 перейти буде складно -- потрібно буде зробити проміжний бекап всієї інформації з масива, а забекапити кудись майже 3 Тб -- не так просто. Потрібно буде чекати, поки подешевшають вінти по 2 Тб, купити три штуки для Raid 5 масиву, перекинути туди дані, а вінти по 1.5 Тб продати :)

Опубліковано

ІМХО. Для домашнього юзера рейд5 з 3х вінтів марнотратство. Да і на бортовому рейді повноцінним він не буде. Так як в дорогих рейдах розрахунком контрольних сум для рейда 5 і вище займається рейдовий контролер що вимагає від нього не аби яких ресурсів. Відповідно в софтовому рейді цим буде займатися проц (знову ж таки марнотратство ресурсів компа).

Рейд5,5ЕЕ,6 є сенс будувати від 5 вінтів з 1ю (пасивною/активною для 5ЕЕ) хот-спарою. Так як по статистиці накривається якраз 6ий вітн зі всієї партії.

Опубліковано

Варіант вирішення проблеми від невдоволеного користувача. :D

А отут, здається, запропоновано реальний варіант. Може, і в твоєму випадку підійде, а то там про рейд5 і більшу кількість вінтів, відповідно, але я не вчитувався, не настільки мені рідний англійський, щоб зранку таку інфу сприймати.))). Ще отут (довжелезний останній пост на першій сторінці) і тут є що покурити.

Я поки що не зрозумів толком, чи це апаратний ліміт, чи що і як це можна обійти. Якщо цікаво розібратись і щось незрозуміло буде — пость, будем курити колективно. :D

Опубліковано
ІМХО. Для домашнього юзера рейд5 з 3х вінтів марнотратство.

А мені мої 49 гігабайт сімейних фотографій здаються досить цінними, щоб забезпечити їх надійне зберігання :)

Ну а окрім них є ще купа відео, важливих документів в різних форматах, колекції музики і фільмів і багато іншої цінної інформації, втрата якої для мене була б дуже болючою.

Опубліковано
мені мої 49 гігабайт сімейних фотографій здаються досить цінними, щоб забезпечити їх надійне зберігання
Для себе важливі дані я зберігаю в 2х екземплярах (фото, докі, улюблена музика): дома і на роботі.

Все що можна перекачати (переглянуте відео, інстали....) лежить на серваках на роботі, при необхідності зливається на переносний вінт і прямує до пункту призначення.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...