Перейти до змісту

Закон про ковбасу.


Luychi

Рекомендовані повідомлення

19 січня 2010 року в Україні набув чинності закон, за яким усі ковбаси повинні бути виготовлені за єдиним держстандарту (ДСТУ), а не по техумови (ТУ) кожного виробника, як зараз. Зроблено це, щоб підвищити якість ковбас, першвсього варених, в які кладуть в основному сою і відходи м'яса (див. інфографіку). На жаль, поки що все залишилося, як колись, каже керівник прес-служби Держспоживстандарту Олег Хомин. За його словами, документ суперечить раніше прийнятим законам, згідно зяким дію ТУ можна зупинити тільки ... на прохання розробника або якщо вони не відповідають ДСТУ. Довести останнє дуже складно, адже для цього необхідно проводити моніторинг, грошей на який у Держспоживстандарту немає (бюджет-2010 не прийнятий,а коштів у бюджеті-2009 вистачало на ... 1-2 аналізу якості продукції в кожному регіоні на місяць, при тому що там роблять ковбасу 10-15 структур). Керівник київського відділення Всеукраїнської громадської організації «Союз споживачів України» МаксимПапуша вважає, що поки Держспоживстандарт не почне контролювати, що кладуть у ковбасу, «варенки» не почнуть робити з м'яса. Але навіть, якщо вдасться домогтися якості, то ціна продукту зросте вдвічі і більше, оскільки м'ясо коштує набагато дорожче, ніжсоя. Виходить, хороший закон може залишитися на папері.

ВИРОБНИКИ. Голова асоціації «Укрм'ясо» (основного виробника ковбасних виробів) Володимир Попов каже, що вони чекають роз'яснень Держспоживстандарту і поки нічого не змінюють. Його колегаІван Сирник ( «Укрм'ясопродукт», охоплює кілька західних і північних регіонів) стверджує: вони вже випускають ковбасу за новими вимогами. А вони такі: ковбаса вищого гатунку - на 100% з м'яса, ковбаса 1 сорту - на 70% з м'яса та по 10% соєвого білка,білкового стабілізатора, борошна та крохмалю до 3%, ковбаса 2 сорту - на 60% з м'яса, решту соя тощо.

М'ЯСА НІ. Перший віце-президент Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко каже, що в Європі на етикетках вказують: уцій ковбасі стільки-то м'яса, і покупець розуміє, за що платить гроші: «Кожен може вибрати. А те, що сьогодні продають як ковбасу 2 сорту, треба називати «соєвий хлібець». Поки єдиний орієнтир - ціна: чим дорожче, тим начебто більше м'яса вковбасі. Але при нинішніх технологіях навіть 30% вмісту м'яса плюс смакові добавки роблять ковбасу ідеальною ».

Тепер квбасний відділ в гастрономах буде розділятись на підвідділи: ковбасний; ковбасні вироби рослинного походження; ковбасні вироби з вмістом м'яса.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

дешевше та корисніше купити кусок м'яса, та не морочити голову ковбасою. ковбасу до дому купую раз в пів року, а той може рідше.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

дешевше та корисніше купити кусок м'яса, та не морочити голову ковбасою. ковбасу до дому купую раз в пів року, а той може рідше.

Cправа навіть, не лише в цьому кокретному законі. Я вважаю, що держава повинна нарешті втрутись в той "безпрєдєл" який відбувається зараз в Україні в сфері виробництва товарів. Ви подивіться що нам продають - справжнього масла знайти не можна, в сир, ковбасу кладуть таку гидоту, від якої можна нажити масу хронічних болячок крім банального отруєння, і т.д. і т.п. А коли розказують, що потрібно самим покупцям вимагати сертифікат відповідності на товар - то мені стає і смішно і гірко. Такі сертифікати можна купити за не дуже великі гроші пачками і під них продати не одну партію товарів.

Повинна розробитись ціла державна програма для захисту своїх громадян від недоброякісних продуктів.

Я так думаю.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Повинна розробитись ціла державна програма для захисту своїх громадян від недоброякісних продуктів.

Я так думаю.

оно-то да, только те, кто едва мог себе позволить какую-то собачью радость (неизвестного состава) останутся вообще на хлебе и воде.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Повинна розробитись ціла державна програма для захисту своїх громадян від недоброякісних продуктів.

Я так думаю.

оно-то да, только те, кто едва мог себе позволить какую-то собачью радость (неизвестного состава) останутся вообще на хлебе и воде.

собачья радость останеться, тільки на ній це буде написано

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

оно-то да, только те, кто едва мог себе позволить какую-то собачью радость (неизвестного состава) останутся вообще на хлебе и воде.

Це краще ніж їсти 100% відходи за позахмарною ціною, ще й травити себе.

З.І. З законом буде черговий фейл.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

оно-то да, только те, кто едва мог себе позволить какую-то собачью радость (неизвестного состава) останутся вообще на хлебе и воде.

Це краще ніж їсти 100% відходи за позахмарною ціною, ще й травити себе.

З.І. З законом буде черговий фейл.

Так и дальше будем есть тоже гавно и с той же заболачной ценой, только теперь на гавне будет написан его состав. Вы что думаете появится больше мяса в колбасе ???? :) Колбаску за 200гр/кг далеко не каждый себе позволит, а колбаски содержащей 80% мяса -- за 10гр/кг не будет и не надейтесь :)

ЗЫ. Пусть лучше собаки, для начала с сахаром порядок наведут, а то ухватились сразу за то что сами ЖРУТ, гавнеца не хотят.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Так и дальше будем есть тоже гавно и с той же заболачной ценой, только теперь на гавне будет написан его состав. Вы что думаете появится больше мяса в колбасе ???? :) Колбаску за 200гр/кг далеко не каждый себе позволит, а колбаски содержащей 80% мяса -- за 10гр/кг не будет и не надейтесь :)

ЗЫ. Пусть лучше собаки, для начала с сахаром порядок наведут, а то ухватились сразу за то что сами ЖРУТ, гавнеца не хотят.

Ніхто не заставляє купувати гумно за 200 грн., але якщо закон буде працювати, то у споживача з'явиться хоча б свідомий вибір.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...