Перейти до змісту

Лист компанії "Теленор" представникам органів державної влади та бізнес-спільноти України


Рекомендовані повідомлення

07.09.2006

Україні загрожує небезпечний правовий прецедент: власника контрольного пакету акцій може бути позбавлено контролю над компанією

Будь-якій країні потрібні передбачувані та справедливі законодавство і правова система, які б забезпечували повагу та належний захист законних прав національних та іноземних компаній та інвесторів. Україна в цьому сенсі не є виключенням, адже принцип ефективного та справедливого розподілу повноважень між співвласниками підприємств – обов'язкова передумова стабільного розвитку інвестиційних процесів в масштабах всієї країни.

"ТЕЛЕНОР", найбільша норвезька комунікаційна компанія і передовий міжнародний оператор мобільного зв'язку, що обслуговує 100 мільйонів користувачів в 13 різних країнах Європи та Азії, є мажоритарним акціонером компанії "КИЇВСТАР ДЖ.ЕС.ЕМ.". "ТЕЛЕНОР" також є одним з найбільших іноземних інвесторів в український сектор телекомунікацій. Ми вимушені привернути увагу бізнес спільноти України до загрози кричущого викривлення фундаментальних принципів корпоративного права. Існують серйозні підстави для занепокоєння: компанія "СТОРМ", яка повністю належить групі компаній "АЛЬФА-ГРУПП" і є міноритарним акціонером "КИЇВСТАР ДЖ.ЕС.ЕМ.", прагне домогтися рішення Верховного Суду України, яке б створило небезпечний правовий прецедент та призвело б до узаконення тотального нехтування майновими правами багатьох вітчизняних та зарубіжних інвесторів в Україні.

Своїми діями, які не можна охарактеризувати інакше, як зловживання судовою системою України, "СТОРМ " і "АЛЬФА " намагаються позбавити компанію "ТЕЛЕНОР ", власника 56,5% акцій "КИЇВСТАРА ", її законного права включати "КИЇВСТАР " до своєї консолідованої фінансової звітності та управляти ним у відповідності до Статуту та Угоди акціонерів. Не зважаючи на положення підписаної "СТОРМОМ " Угоди акціонерів, а також затвердженого ним Статуту компанії "КИЇВСТАР ", "СТОРМ " і "АЛЬФА " сподіваються, що Верховний Суд України надасть рівні права щодо представництва у радах директорів українських акціонерних товариств міноритарним та мажоритарним акціонерам, незалежно від розміру їх відповідних пакетів акцій. Наслідком такого тлумачення українського законодавства стане утвердження прецеденту, який поставить під загрозу інтереси всіх інвесторів в українську економіку. На практиці це означало б, наприклад, що міноритарні акціонери "УКРТЕЛЕКОМУ " наділяються таким самим обсягом прав щодо представництва та голосування в його спостережній раді, як і держава Україна, якій належить понад 90% акцій компанії. Іншими словами, право власності в його традиційному ринково-економічному сенсі буде повністю проігноровано.

Ми щиро віримо, що верховенство права в Україні переможе і що таким компаніям, як "АЛЬФА ", не буде дозволено використовувати національну судову систему як інструмент привласнення майнових прав інших компаній. Юридичні рішення на кшталт того, що його домагаються "АЛЬФА " і "СТОРМ ", можуть завдати істотної шкоди інвестиційній привабливості України, а також негативно вплинути на економічний поступ держави в цілому.

"ТЕЛЕНОР" закликає всіх членів бізнес спільноти України підтримати цей відкритий лист, стати на захист прав інвесторів в Україні і не допустити спотворення загальноприйнятих світових стандартів та принципів корпоративного права.

З повагою,

Ян Едвард Тігесен

Виконавчий віце-президент компанії "ТЕЛЕНОР АСА "

COMMENTS?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

“Altimo” сподівається на неупереджене рішення Верховного Суду у справі про статут ЗАТ “Київстар”

“Altimo", одна з найбільших російських інвестиційних компаній, яка володіє 43,5% акцій українського національного оператора мобільного зв`язку "Київстар", заявила, що статут останнього не відповідає нормам українського законодавства. За словами головного виконавчого директора "Altimo" Олексія Резінковича, статут "Київстару" суперечить законодавству України, зокрема, окремим пунктам Цивільного кодексу України. На прес-конференції в інформаційному агентстві “Інтерфакс-Україна” 26 вересня пан Резнікович відзначив, що статут "Київстару" приймався багато років тому. Це було до того, як ми стали крупними інвесторами в компанії. Згідно статуту, компанія "Telenor" має право номінувати президента компанії, а "Altimo" зобов`язана проголосувати за цього президента. З одного боку, це суперечить здоровому глузду, а з іншою - законодавству України. Зрозуміло, що норвежці дуже не хочуть змінювати свій комфортний статус монополіста, який дозволяє їм одноосібно по суті управляти компанією і формувати Раду директорів. Тому, як відзначив пан Резнікович, Telenor використовує «практику тиску на суд через пресу». «Ми вважаємо, що все, що знаходиться в судовому і юридичному полі, не повинно виходити за його рамки». Ми були дуже здивовані, коли впродовж останнього місяця компанія "Telenor" почала апелювати до перших осіб країни, фактично примушуючи їх втрутитися в комерційний конфлікт на стороні одного з учасників. Йдеться про лист виконавчого віце-президента Telenor в Центральній і Східній Європі Яна Едварда Тігесена із закликом підтримати "Telenor" і стати на його захист в корпоративному конфлікті навколо оператора "Київстар, адресованому президенту України, парламентарям, провідним ЗМІ. По суті, такий обіг – відкритий заклик до глави держави вплинути на рішення суду, що заборонено в будь-якій цивілізованій країні, де існує незалежне судочинство. Росіяни ж добиваються виключно одного - працювати в правовому полі, без втручання або заступництва політиків. І Altimo готова виконувати судове рішення - в чию б користь воно не було прийняте - в цьому завірив журналістів Олексій Резнікович. О.Резникович також відзначив, що Altimo розцінює останні дії Telenor в Україні як тиск на Верховний суд України, який повинен 3 жовтня розглянути питання про законність статуту оператора мобільного зв`язку ЗАТ "Київстар GSM". “Ми чекаємо рішення суду, керуватимемося ним, і розраховуємо, що воно буде абсолютно неупередженим, збалансованим і не схильним якомусь тиску з боку політиків і державних органів", додав він.

Глава Altimo відзначив, що динаміка відносин компанії з Telenor була достатньо негативною. "Це не тільки в Україні відбувалося, це відбувалося і в Росії", - відзначив він, привівши як приклад численні позови Telenor до оператора мобільного зв`язку "Вимпелком", в якому норвезька компанія є крупним акціонером. Проте, Telenor «залишив слід» і в інших країнах: за повідомленням агентства Dow Jones, в Таїланді порушили розслідування відносно компанії Telenor, що є власником місцевого мобільного оператора DTAC. Норвежці обвинувачуються в порушенні місцевого законодавства. Згідно із законом іноземні акціонери не можуть володіти більше 49% акцій місцевих телекомунікаційних компаній. Telenor володіє 33% DTAC напряму і ще більше 40% контролюючи опосередковано через United Communications Industry, таким чином штучно занижуючи свою частку. Telenor звинувачують у вільній трактовці законодавства Таїланду. На початку вересня сербські ЗМІ повідомили про розслідування результатів конкурсу з продажу сербського мобільного оператора MOBI. Нагадаємо, що конкурс виграли норвежці.

Аналогічно норвежці, як показує практика, поводяться і в Україні, ігноруючи рішення судів. Починаючи з осені 2005 роки, рад судових інстанцій України визнали Статут "Київстар" нелегітимним і, по суті, визнали паритет акціонерів. А 22 грудня 2005 року ВГСУ виніс ухвалу, в якій визнав ряд пунктів статуту "Київстару" такими, що не відповідають законодавству. 16 лютого 2006 року Верховний суд відмовився задовольнити касаційну скаргу Telenor на грудневе рішення ВГСУ.

адреса статтi:

http://www.unian.net/ukr/news/news-167786.html

Для повної об'єктивності, лист другої сторони конфлікту. :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...