Перейти до змісту

Рейтинг найбільших українських банків


kudrom

Рекомендовані повідомлення

Економічна правда" презентує рейтинг найбільших українських банків. Під час його складання було оцінено 27 найбільших українських банків шляхом опитування авторитетних інвестиційних компаній.

До складу аналітичної ради увійшли Dragon Capital, Astrum Investment Management, Bonum Group, Concorde Capital, Phoenix Capital, Foyil, "Арт-капітал", "Тройка Діалог Україна", "Кінто".

Фінансові аналітики оцінювали банки за простими критеріями: якість кредитного портфелю, якість та відданість клієнтської бази, імідж банку серед клієнтів та фінансових партнерів, професіоналізм менеджменту, можливості та бажання власників рятувати банк під час кризи і фінансова стійкість установи. Оцінити банки аналітики мали змогу за десятибальною шкалою.

Лідерами стали Аваль, Укрсоц і Укрсиб

Детальну табличку можна подивитися тут

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

в час кризи особливо добре придивлятись до показнику "фінансова стійкість", а не до загального рейтингу...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 6 місяців потому...

Каким банкам доверяет население…

свіжа статєйка, від вчора

ps потішив коментар - Трёхлитровым! :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 4 тижня потому...

Названа десятка самых прозрачных банков Украины

Служба рейтингов корпоративного управления международного рейтингового агентства "Standard&Poor's" (S&P) сообщила о результатах исследования информационной прозрачности 30 крупнейших украинских банков.

По результатам исследования, которые были оглашены сегодня, наиболее информационно прозрачными банками были названы "VAB Банк", банк "Форум", а также "Укргазбанк".

Независимый эксперт Алексей Куценко отметил, что в тройке лидеров этого года, по сравнению с прошлым годом, произошли некоторые изменения. В частности, "VAB Банк" с результатом 71,4% переместился с третьей позиции на первую. Банк "Форум", занявший второе место с 68,8%, в прошлом году просто входил в десятку. Третье же место занял победитель прошлого года "Укргазбанк", результат которого снизился с 71,2% до 66,2%.

Также в десятку наиболее прозрачных банков вошли: "Укрэксимбанк" (62,1%), "ПриватБанк" (61,2%), "Укрсоцбанк" (57,4%), "Райффайзенбанк Аваль" (57,1%), "Ощадбанк" (56,8%), "Альфа Банк" (56%) и ПУМБ (55,9%). Уровень прозрачности выше 50% показали еще два банка, однако их названия в презентации не упоминались.

По словам А.Куценко, в этом году результаты исследования информационной прозрачности не оправдали негативных ожиданий и оказались даже лучше показателя прошлого года на 3,9%, составив 48,8% в целом.

Со своей стороны директор службы рейтингов корпоративного управления S&P Светлана Бородина сообщила, что уровень индекса информационной прозрачности повысился благодаря более полному раскрытию информации о банках через ресурсы государственных регуляторов, таких как Национальный банк Украины (НБУ) и Государственная комиссия по ценным бумагам и фондовому рынку (ГКЦБФР).

Такая информация содержит 53,7% от объема, необходимого среднему международному инвестору. С.Бородина при этом отметила, что в прошлом году этот уровень составлял лишь 26%.

Наиболее раскрываемой информацией стали сведения о структуре собственности и правах акционеров (56,6%). Не так охотно банки раскрывают финансовую и операционную информацию (46,5%). По-прежнему наиболее слабо раскрывается информация о составе и процедурах наблюдательного совета и менеджмента (41,9%).

Как отметил А.Куценко, за все четыре года, которые проводится данное исследование, суммарный кумулятивный прирост индекса информационной прозрачности банков достиг 6,8%. "За эти годы украинские банки продемонстрировали серьезный рост информационной прозрачности, однако общий уровень показателей украинской банковской системы заметно ниже мировой практики... Но в целом можно сказать, что банки с честью выдержали испытание прозрачностью", - сказал А.Куценко.

С ним согласен заместитель директора Дирекции банковского надзора и регулирования НБУ Руслан Гриценко, который отметил, что украинский банковский рынок характеризуется "достаточно сильной корпоративностью, то есть, закрытостью бизнеса".

Исследование проводилось по первым 30 банкам (по официальной шкале НБУ) из 198 действующих в Украине (на 1 июля), на долю которых приходится 70-80% украинского банковского рынка.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Кандидаты в президенты предпочитают уже формируют свои избирательные фонды и предпочитают держать деньги в банках, принадлежащих их соратникам.

Об этом в пятницу пишет газета "Дело".

Так, по данным газеты, премьер Юлия Тимошенко планирует открыть счет своего избирательного фонда в Брокбизнесбанке.

Основными собственниками этого финучреждения являются братья Александр и Сергей Буряк. Первый является народным депутатом от БЮТ, второй занимает пост главы Государственной налоговой администрации.

Соратники Тимошенко объясняют выбор банка исключительно прагматичными причинами.

"Банк выбирается на основании опыта работы с избирательными фондами (на предыдущих парламентских выборах в "Брокбизнесе" был открыт счет избирательного фонда БЮТ)", — объясняет бютовец Руслан Лукьянчук.

"Регионал" Виктор Янукович, открыл счет своего избирательного фонда в ПУМБе. Этот банк принадлежит самому богатому члену Партии регионов Ринату Ахметову. Официально комментировать, почему был выбран именно ПУМБ, "регионалы" не захотели.

Президент Виктор Ющенко открыл свой счет в госбанке – Укрэксимбанк. Ощадбанку доверился лидер компартии Петр Симоненко.

Арсений Яценюк открыл счет фонда в банке "Форум". 63% этого финучреждения принадлежит немецкому Commerzbank. Крупным миноритарным акционером "Форума" является Леонид Юрушев, который является основным спонсором предвыборной кампании этого кандидата.

Кандидат в президенты, а в прошлом успешный банкир Сергей Тигипко решил открыть счет своего избирательно фонда в "родном" для себя финучреждении "Бизнес Стандарт".

Этот банк с 2004 года входит в группу "ТАС" (подконтрольна Сергею Тигипко). И хотя в июле 2009 года Сергей Леонидович объявил о продаже банка "Бизнес Стандарт" западному инвестфонду, информация о завершении этой сделки до сих пор не была обнародована.

Депутат Киевсовета Александр Пабат доверил свои деньги банку "Хрещатик". Пабат возглавляет фракцию ГАК, которая, в свою очередь, входит в промэрское большинство в Киевраде. А Банк частично принадлежит Киевгорадминистрации (27,3%, по данным НБУ).

Кроме того, 37,3% акций банка контролируют бизнесмены Андрей Иванов и Василий Хмельницкий, которые, как известно, являются спонсорами ГАКа.

В некоторых политсилах информацию о выбранном банке держат в большом секрете. Журналистский запрос в пресс-службу Владимира Литвина так и остался без ответа

Цікавий рейтинг :D

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 2 місяця потому...

Яким банкам довіряють українці...

УНІАН 23.02.2010, Автор: Наталія Щербатюк

2009 рік був непростим для банків. Нестабільний курс долара, введення тимчасових адміністрацій, політичні баталії – все це украй негативно вплинуло на імідж української фінансової системи в цілому. Тому відтік внесків минулого року був закономірним. І це в умовах, коли депозити населення стали основним джерелом пасивів банків, інші важелі виживання були недоступні через кризу. Боротьба за кошти вкладників велася неабияка, як у будь-якій боротьбі є переможці, є й переможені....

Набуте і втрачене. Найбільші банки

Розглянемо основні позиції – лідери і невдахи. Серед найбільших банків за підсумками 2009 року найвдалішим виявився «ВТБ Банк». Внески населення збільшилися на 75%*. Допомогло вийти в лідери те, що банк не мав проблем з так званими «старими боргами», плюс «споріднені» зв`язки з могутнім російським банком (в період кризи відбулася переорієнтація населення на банки із зарубіжними материнками). Не малу роль відіграла і зважена рекламна компанія.

***ВАТ «ВТБ Банк» (Київ) в 2009 році скоротило чистий прибуток майже в 82 рази, у порівнянні з 2008 роком – до 0,456 млн. грн. Активи банку минулого року збільшилися на 2% і на 1 січня 2010 року склали 28,780 млрд. грн., кредити і заборгованість клієнтів – на 4%, до 26,219 млрд. грн., зобов`язання – зменшилися на 1%, до 25,532 млрд. грн., статутний капітал – виріс на 36% - до 2,929 млрд. грн., власний капітал – на 32%, до 3,248 млрд. грн.

ОТП Bank теж істотно збільшив внески населення в 2009 році, не в останню чергу завдяки знову ж таки зарубіжній прив`язці. Так, до 1 січня поточного року портфель внесків приватних клієнтів OTP Bank сягнув 3,72 млрд. грн. Протягом 2009 року банк збільшив свою ринкову частку в цьому сегменті майже на 40% - до 1,8%, що є рекордним для нього показником.

***«ОТП Банк» (Київ) в 2009 році одержав збиток 435,343 млн. грн., в порівнянні з прибутком 76,595 млн. грн. в 2008 році. Активи банку минулого року зменшилися на 13%, і на 1 січня 2010 року склали 29,395 млрд. грн., кредити і заборгованість клієнтів – на 8%, до 29,056 млрд. грн., зобов`язання – на 15%, до 26,555 млрд. грн., статутний капітал збільшився на 39% - до 2,868 млрд. грн., власний капітал - на 14%, до 2,840 млрд. грн.

«Лідером» за втратами став банк «Фінанси і кредит», який є представником виключно вітчизняного капіталу. Але не це стало основною причиною відтоку коштів населення. Украй негативно на імідж банку вплинула інформація про його рекапітализацію. Правда, новина в четвертому кварталі дещо підзабулася, що допомогло хоч якось відкорегувати ситуацію.

***Банк «Фінанси і кредит» в 2009 році одержав збиток 449,978 млн. грн., в порівнянні з прибутком 142,592 млн. грн. в 2008 році. Активи банку минулого року збільшилися на 6% і на 1 січня 2010 року склали 19,457 млрд. грн., кредити і заборгованість клієнтів - на 4%, до 16,659 млрд. грн., зобов`язання - на 9%, до 17,430 млрд. грн.

Позицію гіршого за внесками населення з банком «Фінанси і кредит» розділив Кредитпромбанк. І це при тому, що його рекламна кампанія була дуже активною. Вкладників насторожила інформація про реструктуризацію боргів банком у зв`язку з нездатністю за ними розрахуватися.

*** ВАТ «Кредитпромбанк» (Київ) за підсумками 2009 року збільшив збиток більш ніж у 100 разів в порівнянні з 2008 роком – до 307,430 млн. грн. У 2009 році активи банку зменшилися на 6% і на 1 січня 2010 року склали 13,578 млрд. грн., кредити і заборгованість клієнтів – на 3%, до 11,782 млрд. грн., зобов`язання – на 4%, до 12,834 млрд. грн. Статутний капітал банку за звітний період не змінювався і залишився на рівні 1,35 млрд. грн., власний капітал зменшився на 24%, до 1,223 млрд. грн.

Найдивнішим виглядає зниження, хоч і незначне, долі внесків населення у Райффайзен Банку Аваль. Банк вів активну рекламну кампанію, запровадив велику кількість нових депозитних програм, максимально використовував свою мережу, при цьому є приналежність до зарубіжного капіталу. Йдучи на зустріч населенню, Райффайзен Банк Аваль почав активно залучати депозити до запитання. Але й це не вплинуло на ситуацію.

***«Райффайзен Банк Аваль» (м. Київ) завершив 2009 рік із збитком 2,019 млрд. грн. проти 531,432 млн. грн. прибули в 2008 році. Активи банку минулого року скоротилися на 17% і на 1 січня 2010 року склали 54,048 млрд. грн., кредити і заборгованість клієнтів – на 12%, до 48,725 млрд. грн., зобов`язання – на 16%, до 48,735 млрд. грн. Статутний капітал банку впродовж вказаного періоду не змінювався і на 1 січня ц.р. склав 2,420 млрд. грн., власний капітал зменшився на 29% – до 5,313 млрд. грн.

Орієнтація на залучення внесків населення до запитання – змушений захід для банків. Ці кошти їм невигідні, але населення в умовах політичної нестабільності і економічної кризи боїться довіряти фінустановам гроші на тривалий термін. Окрім переваги «швидких» внесків, характерною особливістю вибору українців в 2009 році була «любов» до валюти. Як результат, зростання частки валютних внесків в структурі пасивів банків було значним. За підсумками четвертого кварталу кращий результат в цьому сегменті серед найбільших банків України мали Сведбанк, ВТБ Банк і Укрсоцбанк. Падіння продемонстрували Кредитпромбанк, банк «Фінанси і кредит» і Альфа-банк.

Для Альфа-банку четвертий квартал 2009 року виявився не зовсім вдалим, але в цілому за підсумками 2009 року його показники виглядають гідно.

***ПАО «Альфа-банк» (Київ) за підсумками 2009 року одержав збиток у розмірі 348,405 млн. грн., тоді як в 2008 році прибутку банку склала 161,351 млн. грн. Згідно повідомленню, в 2009 році активи банку скоротилися на 11% і на 1 січня 2010 року склали 28,694 млрд. грн., кредити і заборгованість клієнтів – на 11%, до 25,314 млрд. грн., зобов`язання – на 11%, до 25,816 млрд. грн., власний капітал – на 13%, до 2,878 млрд. грн. Статутний капітал банку в 2009 році не змінився і на 1 січня т.г. склав 2 млрд. 976,565 млн. грн. У цілому, найбільші банки України в 2009 році посилили свої позиції на ринку вкладів населення. Їх частка виросла на 2,9 п.п. і склала 70,4% всіх вкладів українців в банківський сектор.

*Темп приросту частки вкладів у загальній структурі вкладів за групою банків, згідно класифікаторові НБУ (на підставі офіційних даних, розміщених на сайті Нацбанку). У розрахунку не використовувалися дані “Родовід банку”, банку «Надра», Укрпромбанку та інших банків, в яких введена тимчасова адміністрація.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 3 місяця потому...

Рейтинг надійності найбільших українських банків.

"Економічна правда" публікує черговий рейтинг найбільших українських банків. Як і в минулорічному рейтингу, оцінки присвоювалися за результатами експертного опитування.

В ході опитування було оцінено 25 найбільших українських установ за розмірами активів на початок другого кварталу 2010 року.

Цього разу фахівці десяти провідних інвестиційних компаній України заповнили таблицю, у якій кожен банк характеризується за вісьмома критеріями.

Зсилка: http://www.epravda.com.ua/publications/2010/06/1/236997/

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

та чого заказуха? він давно в Україні. працює у вузькому сегменті іноземного корпоративу, ризикові масові операції не проводив. роздріб пробував розвивати за франчайзінговими схемами.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

а те експертне середовище, в якому проводили опитування, їх добре знає. вони посередники для нерезів на наших фінринках. ну і на міжбанку ресурсом торгують.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...