Перейти до змісту

Що таке митна вартість товару?


Yaryk

Рекомендовані повідомлення

gerb.gif

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного

оформлення й оподаткування особистих речей, товарів

та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються)

громадянами на митну територію України

гласить:

Стаття 8. Особливості оподаткування окремих товарів та

транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються)

громадянами на митну територію України

При ввезенні на митну територію України звільняються від

оподаткування:

1) товари, сумарна митна вартість яких не перевищує 200 євро,

а загальна вага не перевищує 50 кг, що ввозяться громадянами у

супроводжуваному багажі (за умови усного декларування),

пересилаються в несупроводжуваному багажі та надходять на адресу

громадян у міжнародних поштових відправленнях;

Власне, не зрозуміло як саме визначається митна вартість товару. Офіційної папери мені знайти не вдалося. А так, на форумах пишуть, що для поштових пересилок митною вартістю являється просто задекларована вартість товару. Для вантажних перевезень - ватрість товару + вартість доставки від точки відправки до кордону України (як саме вони це рахують теж не зрозуміло).

Зараз є потреба робити замовлення в закордонних інтернет-магазинах (в Великобританії), тому хотілося-б щоб хтось вніс ясність в ці питання. Чим саме являється митна вартість для товарів, що пересилаються поштою та доставляються кур'єрськими службами?

Конкретно стоїть така задача: включити товарів на макимальну суму в одне замовлення (щоб зекономити на доставці), але при цьому вписатись в дану (чи іншу) статтю, щоб уникнути сплати мита. Нічого нелегального пересилатись не буде, лише велозапчастини ;)

Замовлення буде доставлятися або через Royal Mail International - Британська королівська пошта (пакуночки до 2 кг), або через ParcelForce International - кур'єрська служба, наскільки я зрозумів.

Деякий досвід вже є. От би ще отримати достовірні знання з правової сторони :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Митний кодекс України

Стаття 249. Визначення вартості товарів, які переміщуються громадянами через митний кордон України, для цілей нарахування податків і зборів

Митна вартість товарів, які переміщуються громадянами через митний кордон України, для цілей нарахування податків і зборів визначається на підставі заяви власника цих товарів чи уповноваженої ним особи за умови надання підтверджувальних документів (товарних чеків, ярликів тощо), які можна ідентифікувати з наявними товарами. При визначенні митної вартості товарів, які переміщуються у несупроводжуваному багажі та вантажному відправленні, крім вартості самих товарів враховується вартість їх страхування та перевезення (фрахту) до моменту перетинання ними митного кордону України.

За відсутності таких підтверджень або у разі наявності обгрунтованих сумнівів щодо достовірності відомостей стосовно заявленої вартості митні органи визначають митну вартість самостійно, на підставі ціни на ідентичні або подібні (аналогічні) товари та відповідно до вимог цього Кодексу.

Стаття 259. Митна вартість товарів

Митною вартістю товарів, які переміщуються через митний кордон України, є їх ціна, що була фактично сплачена або підлягає сплаті за ці товари, обчислена відповідно до положень цього Кодексу.

Стаття 260. Визначення митної вартості товарів, які переміщуються через митний кордон України

Митна вартість товарів, які переміщуються через митний кордон України, визначається декларантом відповідно до положень цього Кодексу.

Порядок визначення митної вартості товарів поширюється на товари, які переміщуються через митний кордон України.

Для цілей визначення митної вартості використовується інформація, підготовлена у спосіб, сумісний з принципами бухгалтерського обліку, прийнятими у відповідній країні і доцільними для певного методу визначення митної вартості.

Методи визначення митної вартості товарів, які переміщуються через митний кордон України, та умови їх застосування встановлюються цим Кодексом.

Стаття 262. Декларування митної вартості товарів

Митна вартість товарів і метод її визначення заявляються (декларуються) митному органу декларантом під час переміщення товарів через митний кордон України шляхом подання декларації митної вартості.

Порядок та умови декларування митної вартості товарів, які переміщуються через митний кордон України, встановлюються Кабінетом Міністрів України, а порядок заповнення декларацій митної вартості - спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи.

Стаття 264. Права та обов'язки декларанта, який декларує митну вартість товарів

Заявлена декларантом митна вартість товарів і подані ним відомості про її визначення повинні базуватися на об'єктивних, документально підтверджених даних, що піддаються обчисленню.

У разі потреби у підтвердженні заявленої митної вартості товарів декларант зобов'язаний подати митному органу необхідні для цього відомості та забезпечити можливість їх перевірки відповідно до порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.

У разі виникнення потреби в уточненні заявленої митної вартості товарів або в разі незгоди декларанта з митною вартістю, визначеною митним органом, декларант має право звернутися до митного органу з проханням випустити товари, що декларуються, у вільний обіг під гарантію уповноваженого банку або сплатити податки і збори (обов'язкові платежі) згідно з митною вартістю цих товарів, визначеною митним органом.

На письмову вимогу декларант має право на надання йому в тижневий строк з дня звернення письмового пояснення стосовно того, як митним органом було визначено митну вартість оцінюваних товарів.

Строк дії гарантійних зобов'язань, визначених цією статтею, не може перевищувати 90 календарних днів з моменту випуску товарів у вільний обіг.

Після надання банком гарантій, зазначених у частині третій цієї статті, митний орган зобов'язаний випустити товари у вільний обіг. У разі якщо після сплати декларантом податків і зборів (обов'язкових платежів) згідно з митною вартістю товарів, визначеною митним органом, буде прийнято рішення про застосування митної вартості, заявленої декларантом, сума надміру сплачених податків і зборів (обов'язкових платежів) повертається декларанту у місячний термін з дня прийняття рішення, у порядку, передбаченому законодавством.

Додаткові витрати, що виникли у декларанта у зв'язку з уточненням заявленої ним митної вартості або поданням митному органу додаткової інформації, несе декларант.

Декларант має право оскаржити рішення митного органу щодо визначення митної вартості оцінюваних товарів до митного органу вищого рівня та/або до суду. У повідомленні митного органу вищого рівня про результати розгляду скарги обґрунтовується прийняте за скаргою рішення та міститься інформація про право декларанта оскаржити це рішення в судовому порядку.

Стаття 266. Методи визначення митної вартості товарів, які імпортуються в Україну

Визначення митної вартості товарів, які імпортуються в Україну, здійснюється за такими методами:

1) за ціною договору щодо товарів, які імпортуються (вартість операції);

2) за ціною договору щодо ідентичних товарів;

3) за ціною договору щодо подібних (аналогічних) товарів;

4) на основі віднімання вартості;

5) на основі додавання вартості (обчислена вартість);

6) резервного.

Основним є метод визначення митної вартості товарів за ціною договору щодо товарів, які імпортуються (вартість операції).

Якщо митна вартість не може бути визначена за методом 1 згідно з положеннями статті 267 цього Кодексу, проводиться процедура консультацій між митним органом та декларантом з метою обґрунтованого вибору підстав для визначення митної вартості відповідно до вимог статей 268 і 269 цього Кодексу. У ході таких консультацій митний орган та декларант можуть здійснити обмін наявною у кожного з них інформацією за умови додержання вимог щодо її конфіденційності.

У разі неможливості визначення митної вартості товарів, які імпортуються в Україну, відповідно до вимог статей 268 і 269 цього Кодексу за основу може братися або ціна, за якою оцінювані ідентичні або подібні (аналогічні) товари були продані в Україні не пов'язаному з продавцем покупцю відповідно до вимог статті 271, або обчислена відповідно до вимог статті 272 цього Кодексу вартість товарів.

При цьому кожний наступний метод застосовується, якщо митна вартість товарів не може бути визначена шляхом застосування попереднього методу.

Методи на основі віднімання та додавання вартості (обчислена вартість) можуть застосовуватися у будь-якій послідовності на розсуд декларанта.

У разі якщо неможливо застосувати жоден із зазначених методів, митна вартість визначається за резервним методом відповідно до вимог, установлених статтею 273 цього Кодексу.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Дякую.

При визначенні митної вартості товарів, які переміщуються у несупроводжуваному багажі та вантажному відправленні, крім вартості самих товарів враховується вартість їх страхування та перевезення (фрахту) до моменту перетинання ними митного кордону України.

Ця стаття стосується лише вантажних відправлень та несупроводжуваного багажу. Я ж говорю про поштові відправлення та міжнародні експрес-відправлення. А це різні речі ;)

23) переміщення товарів через митний кордон України у

вантажних відправленнях - переміщення товарів через митний кордон

України при здійсненні експортно-імпортних операцій, а також інших

операцій, пов'язаних із ввезенням товарів на митну територію

України, вивезенням товарів за межі митної території України або

переміщенням їх митною територією України транзитом. При

переміщенні товарів через митний кордон України у вантажних

відправленнях оформляється вантажна митна декларація;

24) переміщення товарів через митний кордон України у

міжнародних поштових відправленнях - переміщення товарів через

митний кордон України в упакованих та оформлених відповідно до

вимог актів Всесвітнього поштового союзу та Правил користування

послугами поштового зв'язку листах, бандеролях, спеціальних мішках

з позначкою "М", дрібних пакетах, поштових посилках, відправленнях

прискореної пошти з позначкою "EMS", які приймаються до

пересилання за межі України, доставляються в Україну або

переміщуються територією України транзитом підприємствами

поштового зв'язку;

25) переміщення товарів через митний кордон України у

міжнародних експрес-відправленнях - переміщення товарів та інших

предметів, належним чином упакованих, що перевозяться

експрес-перевізником будь-яким видом транспорту з метою доставки

одержувачу у визначений термін;

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ага, "EMS" теж прирівнюється до поштових відправлень. Це добре, бо ParcelForce International працює саме через EMS.

Залишається відкритим питання: чи враховується вартість перевезення та страхування при визначенні митної вартості товарів, що пересилаються у міжнародних поштових відправленнях?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

02-06-2005 17:58, Андрей

Регион: Киев

Компания EMS Ukraine - имеет лицензию на осуществление почтовых пересылок, поэтому отправления для физ. лиц, классифицируются, как почтовые. Отправления через DHL и другие курьерские службы, класифицируются, как грузовые, поэтому, при определении таможенной стоимости добавляют транспортные расходы.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

читати вміємо? :

При визначенні митної вартості товарів, які переміщуються у несупроводжуваному багажі та вантажному відправленні, крім вартості самих товарів враховується вартість їх страхування та перевезення (фрахту) до моменту перетинання ними митного кордону України. ...

Стаття 259. Митна вартість товарів

Митною вартістю товарів, які переміщуються через митний кордон України, є їх ціна, що була фактично сплачена або підлягає сплаті за ці товари, обчислена відповідно до положень цього Кодексу.

і чим пошта відрізняється від "несупроводжуваного багажу"? правильно, нічим.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

imp13

Нєа...

24) переміщення товарів через митний кордон України у

міжнародних поштових відправленнях - переміщення товарів через

митний кордон України в упакованих та оформлених відповідно до

вимог актів Всесвітнього поштового союзу та Правил користування

послугами поштового зв'язку листах, бандеролях, спеціальних мішках

з позначкою "М", дрібних пакетах, поштових посилках, відправленнях

прискореної пошти з позначкою "EMS", які приймаються до

пересилання за межі України, доставляються в Україну або

переміщуються територією України транзитом підприємствами

поштового зв'язку;

26) переміщення товарів через митний кордон України у

несупроводжуваному багажі - переміщення через митний кордон

України товарів, що належать громадянам, окремо від цих громадян

або уповноважених ними осіб з оформленням багажних документів;

Тому, все-таки, це різні речі.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...