Перейти до змісту

Те́рренс Венс Гі́лліам("Країна приливів")


avitalik

Рекомендовані повідомлення

Терренс Венс Гілліам народився 22 листопада 1944 року в Міннеаполісі (штат Міннесота).

20070830215220!Terry_Gilliam_at_IFC_Center_2006.jpg

У 1967 році перебрався до Лондона, де влаштувався на телебачення.Там він трудився як сценарист і мультиплікатор. Там же на телебаченні він познайомився з акторами і сценаристами Еріком Айдлом, Майклом Пеліном, Тері Джонсом і Гремом Чепменом. Незабаром всі вони були запрошені до роботи над комедійним серіалом, який отримав назву "Повітряний цирк Монті Пайтона". Шоу транслювалося по телебаченню з 1969 по 1974 рік і за цей час "Монті Пайтон"стали легендою - зробивши ставку на абсурд, чорний гумор і сатиру вони створили безпрецедентне шоу, радикальне як по своїй формі,так і за змістом. На відміну від останніх учасників групи, Гілліам лише зрідка з'являвся на екрані в епізодичних ролях, проте нарівні зі всіма брав участь в написанні сценаріїв і крім того, створював оригінальну мультиплікацію на основі своїх малюнків і колажів, що стала невід'ємною складовою серіалу.

Після того, як серіал підійшов до кінця, Гілліам і його колеги звернулися до формату повнометражного фільму, поставивши гумористичну картину про короля Артура і його лицарів - "Монті Пайтон і святий Грааль"(1974). Цей фільм став режисерським дебютом як для Гілліама, так і для його колеги Тері Джонса. В цій картині він зіграв свою, мабуть, найбільшу екранну роль - німого зброєносця Петсі.Надалі він ще двічі працював з Джонсом - як сценарист і мультиплікатор в "Життя Брайана" (1979) і як співрежисер в "Сенс життя по Монті Пайтон" (1983). Першою ж самостійною режисерською роботою Гилліама стала казка "Джабберуоки" (1977).

Фільм "Бандити часу" (1981) оповідає про хлопчика Кевіне, що мандрував в часі у супроводі компанії забавних пройдисвітів, також був схожий на свого попередника: чарівна казка з елементами фантасмагорії і чорного гумору.

Несподіваною була його нова робота - похмура фантастична антиутопія "Бразилія"(1985), історія про клерка, що повстав проти тоталітарної системи. "Бразилія" принесла Гілліаму культовий статус і продовжує до цього дня залишатися найвідомішою картиною режисера.

Три роки опісля він повернувся з прекрасною екранізацією книги Рудольфа Еріха Распе "Пригоди барона Мюнхгаузена" (1989).

Наступна картина Гілліама - "Король-рибак" (1991) була знята в жорсткішій і реалістичнішій манері. "Король-рибак" став самим титулованим фільмом Гілліама, отримавши три номінації на "Оскар" в різних категоріях і премію "Срібний лев" на Венеціанському кінофестивалі. Сам же Гілліам висувався на здобуття премії "Золотий глобус" в номінації "Кращий режисер".

Декілька років опісля послідувала нова фантастична картина Гілліама "Дванадцять мавп" (1995) про злочинця, посланого ученими назад в минуле, з метою нейтралізувати небезпечний вірус, що винищив велику частину населення Землі. Головні ролі у фільмі зіграли голлівудські зірки Брюс Уїлліс і Бред Пітт. На долю цього фільму припав чималий комерційний успіх, а також визнання критиків і глядачів.

З не меншим інтересом була сприйнята і його екранізація культового романа письменника Хантера Томпсона "Страх і ненависть в Лас-Вегасі" (1998) про наркотичні пригоди двох друзів, що відправилися до Лас-Вегаса на змагання по мотогонках. Історія, від екранізації якої відмовилися послідовно декілька режисерів, несподівано принесла Гілліаму успіх і проект, що здавався сумнівним, обернувся черговим тріумфом.Немало успіху фільму додала прекрасна гра Джоні Деппа і Бенісио Дель Торо.

У серпні 2005 року все-таки вийшов на екрани черговий фільм Гілліама "Брати Грімм"

У вересні 2005 року на фестивалі в Торонто відбулася світова прем'єра ще одного фільму Гілліама "Країна приливів" по мотивах однойменного романа Мітча Калліна. Ця картина є на сьогоднішній день найрадикальнішою роботою режисера. Сцени, що містяться в ній, з некро- і педофільським підтекстом викликали обурення більшості критиків, проте це не перешкодило «Країні приливів» отримати приз ФІПРЕССІ на міжнародному кінофестивалі в Сан-Себастьяні.Загальну думку, як прибічників, так і противників цієї стрічки, можна виразити одним словом: «Unreleasable».

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Tideland (Країна приливів)

Tideland.2005.jpg1202206218_1202147705_poster.jpg

2005

Країна: Канада, Великобретанія

Жанр: Недитяча казка

Режисер: Тері Гілліам

В ролях: Джодель Ферланд - Джеліза-Роуз

Джеф Бріджес - Ной Дженніфер

Тіллі - Королева Гунхильда

Брендан Флетчер - Діккенс

Джанет МакТір - Делл

Похмура кінофантазія Тері Гілліама, поставлена за мотивами романа американського письменника Мітча Калліна.

Шість номінацій на національну канадську кінопремію «Джинн» за 2006 рік, у тому числі в категорії «краща актриса» для Джодель Ферланд.

1,463,662,592 bytes XviD 01:55:08 640x352 1241 kb/s 25.000 0.220 bits/pixel

ac3 448 kb/s (6 ch) CBR 48000 Hz багатоголосний російський

/Video/Films/Strana.prilivov.(Rus).Aist.&.Sharereactor.ru.avi

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ага, непоганий фільм. Мальовничий і по особливому атмосферний, як і інші фільми Террі Гілліама.

У мене є такі його фільми:

Бразилия / Brazil

Двенадцать обезьян / 12 Monkeys

Страна приливов / Tideland

Страх и ненависть в Лас-Вегасе / Fear and Loathing in Las Vegas

Король-рыбак / The Fisher king

Заллю, якщо щось цікавить.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 2 тижня потому...

зараз Гілліам веде роботу над своїм новим творінням "Імажинаріум доктора Парнаса". ця картина є останнім фільмом у якому знявся нині покійний Хіт Леджер

imaginariumofdrparnassus_1.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 2 тижня потому...

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...