Перейти до змісту

День Святого Рівноапостольного князя Володимира. День хрещення Русі


Рекомендовані повідомлення

28 липня - день пам'яті князя Володимира, який у 988 році назавжди змінив життя Київської Русі, прийнявши християнство.  .

Князь Володимир та його історія 

Київський князь Володимир жив у X-XI століттях, народився близько 960 року.

Князь Володимир спочатку був язичником. Він поклонявся богам, приносив їм жертви, мав гарем. Але все змінилося, коли князь зажадав руки візантійської царівни Анни - взамін на військову допомогу. Константинополь погодився з умовою, що князь прийме хрещення. Згідно з "Повістю временних літ", Володимир і до цього замислювався про вибір віри, і він припав на православ'я. 

Хрещення князя і хрещення Русі

Князя Володимира хрестили в Херсонесі, за переказами перед цим він раптово осліп, а після хрещення прозрів. Тоді ж він і вимовив свою знамениту фразу: "Тепер я побачив Бога Істинного!" У хрещенні князь був наречений Василем. Разом з ним обряд хрещення пройшли його сини, слуги, дружини (у язичників було багато дружин). Від усіх своїх дружин Володимир відмовився, а в 988 році разом з новою дружиною Анною відправився назад до Києва. Незабаром у водах Дніпра відбулося історичне хрещення. Відомо, що напередодні Володимир оголосив:

Якщо хто не прийде завтра на річку - багатий або бідний, жебрак або раб - буде мені ворог.

 

Бажання правителя було виконано.

З тих пір князь став руйнувати язичницькі святилища, а на їх місці зводити церкви. Він заклав кам'яний храм Успіння Пресвятої Богородиці (Десятинний), потім у Києві звели храм Софії та кафедральний собор Пресвятої Богородиці. У 1007 році в Десятинну церкву князь переніс мощі своєї бабусі - святої рівноапостольної Ольги, а через 4 роки - поховав там свою дружину Анну. Помер Володимир 15 липня 1015 року в резиденції в Спас-Берестові. Наближені, щоб приховати смерть від Святополка, загорнули тіло князя в килим і таємно поховали в Десятинній церкві. 

За заслуги князя величають Володимир Великий, а в народі він відомий як Володимир Червоне Сонечко - за те, що був добрий, подавав милостиню, поділяв трапезу з жебраками на своєму дворі, а якщо потрібно було - відправляв їжу тим, хто не міг прийти. У якийсь момент князь навіть відмовився від смертної кари, мовляв, "не страчу - гріха боюся".

Святого Володимира згадують 28 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) шанувати його будуть 15 липня.

 

Святий угодник Божий, премудрий княже Володимире! Не омини увагою благання наші, благай Господа за нас, щоб не прогнівався він за гріхи наші, добровільно чи мимоволі скоєні, але удостоїть милосердя Свого та прощення, щоб могли ми удостоїтися Спасіння і Царства Небесного. До Тебе, всемилостивий, взиваємо: упаси від ворогів видимих і невидимих, від наклепів диявольських і людських, від недуг тілесних і душевних. Не залиш своїм заступництвом у справах, на благо людське здійснюваних. На віки віків славу возвеличуємо Отцю, і Сину, і Святому Духу. Амінь.

 

Зі Святом усіх!

 

 

Хрещення Русі 2023.jpg

Змінено користувачем Vlad3
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

Ви повинні бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Зареєструйте новий обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Реєстрація нового користувача

Увійти

Вже є акаунт? Увійти до системи.

Увійти


×
×
  • Створити...