Перейти до змісту

Консультація Пенсія пільгова за шкідливі умови праці до 1992 р.


IropS

Рекомендовані повідомлення

Доброго вечора.

Потрібна юридична консультація і можливо допомога в поданні позову до пенсійного фонду.

Ситуація наступна:

Жінка народилась в грудні 1963 року. зверталась до управління пенсійного фонду України в місті Луцьку (далі – УПФ) з заявою про призначення пільгової пенсії за віком на пільгових умовах за списком №2. Однак у призначенні пенсії УПФ відмовило, мотивуючи це тим, що згідно чинного законодавства (ст.13 п.б ЗУ “Про пенсійне забезпечення” зі змінами) право на пільгову пенсію за Списком №2 я набуду в віці 57 років (60 років – 3 роки (за шкідливі умови праці)).

Я вважаю, що УПФ помиляється в визначенні віку від якого йде зменшення (віднімання) за роботи зі шкідливими умовами, а відповідно і віку з якого я маю право на пенсію. Я вважаю, що маю право на пенсію з віку 52 роки (55 років (ст. 100, ст.12 ЗУ “Про пенсійне забезпечення”)  – 3 роки (ст. 13 п. “б” ЗУ “Про пенсійне забезпечення”)).

Чи правильно я розумію законодавство? Бо в пенсійному все валать на зміни з 01,04,2015. Але ці зміни не стосуються статті 100 та тих в кого пільговий стаж до 1992?

Текст ст100, ст.12 ЗУ “Про пенсійне забезпечення”:  

Стаття 100. Порядок призначення пільгових пенсій особам, які мали право на пенсію на пільгових умовах до введення в дію цього Закону  Особам, які працювали до введення в дію цього Закону на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, передбачених раніше діючим законодавством, пенсії за віком призначаються на таких умовах:

 а) особам, які мають на день введення в дію цього Закону повний стаж на зазначених роботах, що давав право на пенсію на пільгових умовах, пенсії в розмірах, передбачених цим Законом, призначаються відповідно до вимог за віком і стажем, встановлених раніше діючим законодавством;

 б) особам, які не мають повного стажу роботи із шкідливими і важкими умовами праці, вік, необхідний для призначення пенсії відповідно до статті 12, знижується пропорційно наявному стажу в порядку, передбаченому статтями 13-14 цього Закону, виходячи з вимог цього стажу, встановлених раніше діючим законодавством.

 

Розділ II. ТРУДОВІ ПЕНСІЇ

 ПЕНСІЇ ЗА ВІКОМ

Стаття 12. Умови призначення пенсій за віком

 Право на пенсію за віком мають:

 чоловіки - після досягнення 60 років і при стажі роботи не менше 25 років;

 жінки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 20 років.

 

Hide  

 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...