Перейти до змісту

Оприлюднений ґрунтовний аналіз економічної частини угоди про асоціацію


Anatoliy313

Рекомендовані повідомлення

Оприлюднений ґрунтовний аналіз економічної частини угоди про асоціацію

Вівторок, 24 червня 2014, 11:41

Версія для друку Коментарі0

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) оприлюднив аналіз економічної частини Угоди про асоціацію, а також наслідків її імплементації для держави, підприємств та населення.

Ця аналітична робота ґрунтувалася на парафованому тексті угоди (перед підписанням він зазнав незначних змін). Експертне дослідження було профінансоване фондом Відродження.

Повний текст дослідження можна прочитати у веб-формі за наступним посланням (клікніть на картинку). Ця новина з посиланнями на аналіз лишатиметься на сайті Європейської правди, для зручності ви можете зберегти лінк на дану сторінку. 18a3231-movchan.jpg

Також аналітична робота Інституту економічних досліджень та політичних консультацій доступна до завантаження у форматі PDF.

Ця робота являє собою аналіз кожної глави тексту Угоди.

Спершу автори викладають зміст домовленостей сторін. Далі наводяться якісні оцінки (і там, де це можливо, кількісні оцінки) впливу реалізації відповідних домовленостей на домогосподарства (населення), бізнес та уряд.

"У процесі обговорення різних аспектів європейської інтеграції в цілому та особливостей співпраці України з ЄС в інформаційному просторі з’явилась велика кількість відверто помилкових міркувань, висновків та міфів... А тому важливість неупередженого аналізу складних проблем сучасності та інформування суспільства про виклики, які породжуються ними, важко переоцінити", - наголошують автори.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Євросоюз передумав: ратифікувати Угоду маємо терміново, вже влітку

Вівторок, 24 червня 2014, 12:34

Версія для друку Коментарі2

Україна має невідкладно провести ратифікацію угоди про асоціацію, щоб уникнути можливого скасування торговельних преференцій, наданих Євросоюзом у березні. Як відомо, дія пільгового режиму, введеного ЄС, спливає 1 листопада.

Про це заявив у вівторок 24 червня Ендрю Разбаш, керівник управління програм допомоги в представництві ЄС в Україні, у виступі під час семінару "Угода про асоціацію – можливості для українського бізнесу".

Раніше європейські посадовці говорили, що очікують ратифікації Угоди Верховною радою у вересні 2014 року

"Необхідно встигнути (завершити ратифікацію) до серпня, щоб тимчасове застосування почалося до завершення дії автономних торговельних преференцій", — наголосив Разбаш. За його словам, після ратифікації процедурно має відбутися передача ратифікаційної грамоти (тип дипломатичного листування).

Однак тимчасове застосування економічної Угоди юридично можливо розпочати лише з першого числа місяця, який настане через два місяці після обміну документами. Простіше кажучи, у разі ратифікації угоди на початку вересня її застосування почнеться не раніше 1 грудня.

Таким чином, протягом листопада Україна може лишитися без преференцій, з високими митами на експорт продукції в ЄС.

"Якщо Рада не зможе вчасно ратифікувати Угоду, добитися продовження пільгового режиму буде дуже складно. Пролонгація торгівельних преференцій — це дуже складний процес", — пояснив Разбаш кореспонденту ЄвроПравди.

Раніше джерело ЄвроПравди в структурах ЄС зазначило, що європейські дипломати розпочинають тиск на Київ через побоювання технічного зриву ратифікації — через розпуск Верховної ради, або політичного зриву — через тиск Росії.

Водночас, ще наприкінці минулого тижня неназваний співрозмовник в ЄС запевняв журналістів, що Брюссель очікує ратифікації угоди лише у вересні. Також натяк на це міститься в рішенні Ради ЄС від 23 червня. http://www.eurointegration.com.ua/news/2014/06/24/7023624/

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...