Перейти до змісту

Табачник і ректори

Volyniaka

Рекомендовані повідомлення

30 липня

Міністр освіти і науки Дмитро Табачник, не одержавши від ректора Донецького національного університету, академіка НАН України, Героя України Володимира Шевченка добровільної згоди на звільнення з посади, звільнив його своїм наказом.

Володимир Шевченко повідомив, що 29 липня в Донецький національний університет несподівано прибув Табачник (журналістам про його приїзд до Донецька також ніхто не повідомив) і став вимагати від ректора написати заяву про звільнення за власним бажанням, однак, не одержавши позитивної відповіді від Шевченка, підписав наказ про його відставку.

"Міністр вимагав від мене, щоб я написав заяву про звільнення за власним бажанням, але я відмовився це робити", - сказав керівник вузу.

"Претензій до мене як до ректора або до університету жодних немає. Університет входить до десятки кращих університетів України, і, природно, ректор, напевно, теж…. Чому так зі мною повелися, мені складно пояснити", - сказав Шевченко. Проте при цьому додав: "Істинних причин не знаю, але міністр в неофіційних розмовах заявив, що це рішення найвищих органів влади. Яких?... Він не уточнював".

Відповідаючи на уточнюючі запитання, Шевченко повідомив, що вже 24 роки обіймає посаду ректора в Донецькому національному університеті, до цього 11 років був першим проректором і деканом математичного факультету.

Кажучи про свою приналежність до якоїсь партії, іронічно сказав: "Я не член жодної партії, я мужик". І ще раз повторив: "Хто стоїть за моєю відставкою - не знаю, хоча пальцем показують вгору…. Проте я думаю, що показують не на Бога".

У свою чергу, деякі викладачі Донецького національного університету заявили, що відставка ректора, на їх думку, пов’язана з майбутніми виборами до місцевих органів влади.

Викладачі сказали, що Шевченку неодноразово пропонували вступити до Партії регіонів, але він відмовлявся, і тепер його посада знадобилася владі, щоб перед виборами посилити контроль над студентами і науковцями вузу. Крім того, в університеті нагадали, що Шевченко дотепер очолював Раду вищих навчальних закладів Донецької області і був головою Донецького наукового центру. Колеги ректора по університету заявили, що налаштовані рішуче і опротестовуватимуть рішення міністра.

4 серпня

Міністр освіти Дмитро Табачник звільнив Валентина Сминтина з посади ректора Одеського національного університету імені Іллі Мечникова, повідомили співробітники вузу.

За їх словами, в даний час виконуючим обов'язки ректора ОНУ призначено директора Інституту соціальних наук професора Ігоря Коваля.

При цьому офіційні вибори на посаду ректора вузу відбудуться у вересні поточного року. Сминтина керував вузом 15 років.

Руководство Министерства образования требует от ректоров вузов перечисления средств на ремонт центрального здания МОН.

Об этом пишет УНИАН со ссылкой на источники. По их данным, существует «отработанный механизм проверок» вузов нынешним руководством.

«Инспектору, который едет проверять тот или иной вуз, порой заранее дают установку привезти негативный отчет. Затем представители МОН обращаются к ректору, подчеркивая плохое состояние дел в университете, но говорят, что ситуацию можно «замять», если этот ректор сделает «доброе дело» – заплатит за «ремонт окон, дверей» и т. д.», – пишет издание.

Так, в конце июня и. о. ректора Винницкого национального технического университета Борис Мокин заявлял, что заместитель министра образования Евгений Сулима предлагал ему перечислить благотворительный взнос в сумме 59 000 гривен на счет Харьковской фирмы «Модерн XXI».

По словам Мокина, Сулима «предложил» ему проплатить замену окон в министерстве и вручил соответствующую платежку, продиктовав контакты посредника, с которым надо было связаться, чтобы осуществить оплату.

По словам ректора, аналогичные платежки получили в тот день также ректор Харьковского национального автодорожного университета профессор Туренко, ректор Одесского национального морского университета профессор Морозова, ректор Криворожского государственного педагогического университета профессор Буряк, ректор Тернопольского национального педагогического университета профессор Кравец и еще несколько ректоров.

УНИАН пишет, что впоследствии Мокину позвонил министр образования Дмитрий Табачник, «извинился за действия своего заместителя и пообещал разобраться и определить меру его наказания после того, как вернется из командировки».

Как известно, депутат от НУНС Леся Оробец направила депутатское обращение в Генпрокуратуру и МОН с просьбой разобраться в ситуации с Мокиным и Сулимой.

Прокуратура передала обращение МВД. А в МОН по приказу Табачника создали комиссию по проведению служебного расследования.

Позже Мокин рассказал, что его вызвали в министерство, где на встрече с членами комиссии по проведению служебного расследования его обвинили в нецелевой растрате 11 миллионов гривен.

Также, по словам ректора, его обвинили в том, что его жена «купила в салоне иномарку и подарила сыну». Мокин эти обвинения отвергает.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Министр образования и науки Дмитрий Табачник подписал указ об увольнении Михаила Мартынюка с должности ректора Уманского государственного педуниверситета им. Тычины.

В этому году у Мартынюка закончился 5-летний контракт. Педколлектив тайным голосованием решил (80% голосов — «за»), что необходимо продлить контракт с ректором и отослал свое пожелание в министерство, сообщает , сообщает «Новая».

Однако 3 августа в Умани первый заместитель министра науки и образования Украины Борис Жебровский представил нового ректора Уманского педагогического университета. Им стала Наталия Побирченко, проректор по научной работе Уманского педагогического университета.

(Мартиненко підтримував Ющенка)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Убєраєм нєугодних?

Ну думаю Коцану звільнення не грозить, а от Божидарник вродь за "помаранчевих" виступав.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Убєраєм нєугодних?

Ну думаю Коцану звільнення не грозить, а от Божидарник вродь за "помаранчевих" виступав.

якраз Божидарник в свій час написав книгу типу Віктор Янукович – державний антикризовий менеджер"

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

якраз Божидарник в свій час написав книгу типу Віктор Янукович – державний антикризовий менеджер"

Ніколи в це не вникав, просто роки 2 назад добровільно - примусово виганяли до Лесі на концерт когось із "помаранчевих".

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

За "Не ваша Україна" просили постояти на першому курсі.

А ще наш ректор бере участь у щорічній добровільно-примусовій посвяті студентів в http://www.kozatstvo.org.ua/ . Стають хлопці і зачитують клятву ... Цитую організаторів: "перед конкретним богом". А якщо шукати у всьому заговор, то можна помітити, що організація сягає своїми коренями далеко не наші бандерівські ліси.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...