Перейти до змісту

Вчені повідомили про можливе виявлення темної матерії


Рекомендовані повідомлення

Співробітники Національної лабораторії Фермі при міністерстві енергетики США повідомили про отримані ними сигнали, які можуть вказувати на існування темної матерії. І хоча ці дані не дозволяють стверджувати щось напевно, відкриття схвилювало науковий світ.

45.jpg

Група дослідників з лабораторії Фермі у передмістях Чикаго першою повідомила про два епізоди, які "не суперечать" фізичній теорії темної енергії, повідомляє Бі-бі-сі. Вчені поспішили відзначити, що поки неможливо з упевненістю стверджувати, що мова йде про виявлення темної матерії. У програмі криогенного експерименту з пошуків темної матерії бере участь декілька американських університетів і наукових інститутів.

Експеримент проводиться в підземній лабораторії в покинутій шахті в північній Міннесоті. Розташовані на глибині 1,5 км детектори, захищені потужною ізоляцією і гірськими породами від наведених фонових випромінювань, мають високу чутливість у виявленні елементарних частинок в космічному випромінюванні.

Як розповів керівник Фермілеб доктор П'єр Оддон, у 2010 році в шахті буде завершено встановлення нового більш чутливого детектора, маса якого буде втричі більша, а рівень фонового шуму значно нижчий, ніж у наявних детекторах.

За розрахунками космологів, звичайна матерія - газ, зірки, планети і галактики - становить менше 5% від маси Всесвіту. Інша маса залишається невидимою. Астрономи вважають, що 70% цієї маси пов'язані з так званою "темною енергією" - так називають гіпотетичне явище, яке здатне пояснити механізм розширення Всесвіту. Ще 25% від маси Всесвіту становить темна матерія. Існують теорії, згідно з якими темна матерія складається з елементарних частинок, що одержали назву вімпи (WIMPS) - слабовзаємодіючих масивних частинок. Припускають, що вони мають масу, близьку до маси атомного ядра, але при цьому не притягуються, а відштовхуються від інших частинок. Це робить виявлення самих частинок практично неможливим. Тому детектори, що використовуються в експерименті, фіксують слабкі сліди енергії, які виникають при розсіюванні вімпів. Це єдина можлива ознака їхнього існування.

Вчені, що беруть участь у криогенному експерименті на шахті в Міннесоті, повідомили, що виявили на детекторах з кремнію і германію, охолоджених майже до абсолютного нуля, сигнали, які можуть вказувати на існування таких частинок. Професор Карлос Френк, космолог з університету Дарема у Великобританії, говорить, що вже протягом тижня у світі космології панує переполох, спричинений чутками про отримані результати.

Нагадаємо, у 2006 році вчені зважили газ і зорі, розкидані між двома великими скупченнями галактик в скупченні Пуля. Результати дослідження дозволили їм стверджувати про перші докази існування невидимої темної матерії і увійшли в десятку найбільш значущих відкриттів десятиліття за версією телеканалу Discovery.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...