Перейти до змісту

Рекомендовані повідомлення

Православні християни та греко-католики відзначають 2 лютого одне з великих свят християнського календаря - Стрітення Господнє. На відміну від багатьох інших перехідних православних свят, Стрітення Господнє не зрушується з календарем і завжди відзначається 15 лютого - через 40 днів після Різдва.

У перекладі з давньослов'янської слово "стрітення" означає "зустріч".

Це свято встановлене на честь біблійної історії про зустріч праведного старця Симеона (одного з 72 тлумачів Старого Заповіту, що жили в Єрусалимі) з немовлям Ісусом на 40-й день після його народження.

            За переказами, Симеон, дійшовши при перекладі з єврейської на грецьку мову до слів про зачаття Дівою сина, хотів замінити слово "діва" на слово "дружина". І тоді йому було одкровення, що він не помре, поки власними очима не побачить новонародженого Спасителя світу, народженого від Чистої Діви. Старцю Симеону виповнилося вже понад 300 років, коли Діва Марія і Йосип принесли Ісуса в Єрусалимський храм для посвячення Богу. Симеон, що знаходився там, миттєво впізнав Дитя Боже і взяв його на руки. Цього моменту він чекав з тих пір, коли під час перекладу книги Ісаї, до нього з'явився Святий Дух і передрік зустріч з Христом. Цей день настав, і Симеон умиротворено і спокійно зустрів свою смерть. Стрітення також символізує собою зустріч Старого та Нового Заповітів. Єпископ Феофан Самітник писав: "В особі Симеона весь Старий Завіт, неспокутуване людство з миром відходить у вічність, поступаючись місцем християнству...".

            У православних писаннях в особі старця представляють Старий Завіт, який поступається місцем новому християнства. У Стрітення Господнє молитви звертають до Пресвятої Богородиці та Ісуса Христа, славлять їх жертву і просять дарувати здоров'я і благополуччя рідним і близьким.

 

Господь наш Всемилостивий. Як Тебе Діва Марія принесла до храму на уклін, так і ми просимо за чад наших, дітей Твоїх. Захисти їх від печалей та скорбот, захисти від нечистого та осади в душах радість буття. Стань їх надією та опорою в житті і ми, раби грішні, будемо молити за них Тебе і Ангелів, які проповідують Слово Твоє. Амінь.

Величаємо Тебе, Життєдавче Христе, і шануємо пречисту Матір Твою, що нею по закону нині принесений був до Храму Господнього.

 

Зі Святом усіх!

Стрітення 2024.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

Ви повинні бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Зареєструйте новий обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Реєстрація нового користувача

Увійти

Вже є акаунт? Увійти до системи.

Увійти


×
×
  • Створити...