Перейти до змісту

Національний круглий стіл запросив до суспільного діалогу

Dream

Рекомендовані повідомлення

Запропонований предстоятелями трьох церков 5 квітня в Українському домі відбувся Національний круглий стіл «Місія інтелігенції та вільних людей України». На запрошення організаторів круглого столу Ініціативної групи «Першого грудня» участь в заході взяли 80 провідних філософів, громадських діячів, експертів, діячів культури та журналістів.

Перша половина круглого столу тривала у режимі пленарного засідання з обговоренням учасників. Із своїми доповідями виступили І. Дзюба, М. Попович, Є. Сверстюк, М. Маринович та кардинал Л. Гузар. Друга половина зустрічі відбулася в режимі роботи учасників в чотирьох секціях, де вони підготували підсумковий документ Національного круглого столу «Запрошення до суспільного діалогу».

"Нині як ніколи потрібен оздоровчий рух знизу, і рух потужний. Сьогодні немає впевненості у тому, що майбутні вибори будуть справді демократичними, прозорими, чесними. Немає віри в те, що їх проводитимуть аби почути голос виборців, а не для того, щоб за будь-яку ціну зберегти свою владу", – підкреслив І. Дзюба.

"Важливо пам´ятати, що вільна людина не раб обставин, а вільна країна – це країна вільних і гідних громадян, – сказав під час свого виступу на пленарному засіданні круглого столу член Ініціативної групи «Першого грудня» Євген Сверстюк. – В наших реаліях усі українські партії посткомуністичні. Усі вони вирощені режимом, який заколисував ідейними словами утробне прагнення до матеріалізму. Тільки одні любили матеріалізм з кримінальним ухилом, інші – з авторитарною державністю, треті – з національними сентиментами. Пліт завжди тримався на Божому законі і правді. Людині закладено Богом моральні начала, до цього ми і апелюємо".

За словами організаторів заходу такий круглий стіл має бути перманентним й проводитися двічі-тричі на рік. А в перервах між ним працюватимуть уже сформовані експертні групи, які оброблятимуть одержані матеріали та готуватимуть нові документи і пропозиції.

Національний круглий стіл носив принципово позапартійний характер, організатори заходу свідомо не запросили до свого діалогу ні представників влади, ні керівників політичних партій, ні депутатів Верховної Ради України.

Відео: http://betv.com.ua/news/pershe-grudnja_vilna-lyudina/

Ярослав Грицак: влада розпочала холодну громадянську війну:

Доктор історичних наук, професор Українського католицького університету Ярослав Грицак вважає, що українська влада, посадивши політичних опонентів до в'язниці, поламала ті правила гри, які існували раніше, чим спричинила "холодну громадянську війну".

Історик вважає, що суспільство так далі жити не може, однак і сумнівається у готовності громадян протестувати на вулицях.

На його думку, суспільству потрібні нові цінності і радикальні реформи - на зразок Польщі чи Грузії. У тому, щоб допомогти суспільству це зрозуміти, пан Грицак бачить завдання українських інтелектуалів, які 5 квітня збиралися на Національний круглий стіл.

ВВС Україна: Чи не вважаєте ви, що такі заходи спрямовані лише на таких самих людей, як і самі учасники, і не більше?

Ярослав Грицак: Так було, так є і так буде. Ми не маємо жодних ілюзій, що інтелектуали, інтелігенція апелюватимуть до більшості. Вони завжди є у меншості і завжди промовлятимуть до меншості.

Важливо лише, чи здатна ця меншість запропонувати щось, що потім стане очевидним для усіх. Я можу навести багато прикладів, коли меншість змінювала ситуацію.

Польський публіцист і громадський діяч Єжі Гедройць у минулому столітті редагував журнал "Культура", який мав, у кращому разі, 200-300 читачів. Він якось сказав: для добра Польщі мусимо визнати, що Львів - українське місто, а Вільнюс - литовське. Тоді його прокляли. Але через 50 років це стало загальноприйнятою нормою.

Я не хочу повторювати відомих фраз про те, що "страшно далеки они от народа". Так завжди говоритимуть. Інтелігенція за визначенням не може бути більшістю. Не у цьому її завдання - бути більшістю, а у тому, щоб промовляти щось таке, що потім стане надбанням суспільства.

ВВС Україна: Люди, які сьогодні зібралися на круглий стіл, раніше зверталися до влади з критикою. Чи не було ідей до дискусій і круглих столів залучати представників влади чи еліти, яка співпрацює із владою?

Ярослав Грицак: Я би дуже не хотів, аби ця ініціатива була за когось чи проти когось, щоб вона стала політичним проектом. У цьому дійсно є загроза. Я повторюю те, що вже сказав: треба запропонувати таку ідею, таку програму, за яку б усі партії могли змагатися. У тому числі і влада.

Бо зараз не стільки важливо, хто є при владі, і річ не у зміні влади, незважаючи на те, що тих, хто не любить Януковича, зараз є більшість. Як не любила більшість і Ющенка за часів його президентства.

Ми бачимо, що після зміни влади ми маємо ту ж саму ситуацію, тільки, може, більш бандитську чи менш бандитську. Справа у тому, щоб після зміни влади сталася і зміна правил гри, і щоб ми, зрештою, отримали іншу країну.

Це те, що вдалося зробити країнам колишнього комуністичного табору у Східній Європі - Польщі, Балтії. Чи те, що вдалося Грузії. Тобто, ідеться про проведення певних радикальних реформ, які можуть змінити траєкторію розвитку країни.

І у цьому роль інтелектуалів є дуже важливою.

ВВС Україна: Чи ви спілкуєтеся із колегами-науковцями із Півдня, Сходу України? Які настрої там?

Ярослав Грицак: Так, дуже часто спілкуюся. Я історик, а історична спільнота в Україні, можливо, найактивніша. І незалежно від того, чи це Схід чи Захід, україномовна. Хоча історики, мабуть, є радше винятком.

Однак як історик я не вважаю, що ми зараз маємо говорити про історію України. Я вважаю, що треба взагалі запровадити мораторій на вживання тем історії та мови. Хоч я гуманітарій, але вважаю, що це є найбільш тупиковий шлях, якщо зараз на перше місце ставити завдання "українізувати Україну", як це робив Віктор Ющенко. Ми це вже проходили і тому програли.

ВВС Україна: Що, на вашу думку, може об'єднати людей, і чим може допомогти Національний круглий стіл?

Ярослав Грицак: Об'єднати цінностями. Люди просто вже не можуть жити таким життям. Люди просто кричать, що вони не хочуть такого життя. Щоправда, це зовсім не означає, що вони вийдуть і кричатимуть на вулицях. Вони радше сидітимуть в інтернеті або біля телевізора і дивитимуться телешоу.

Однак я вважаю, що є вже певна суспільна згода у тому, що далі так жити не можна. Бо не буде перспективи не тільки у нас, а й у наших дітей і онуків.

Мене зараз найбільше бентежить те, що, коли нинішня опозиція стане владою, виявиться, що вона нічому не навчилася, не скористалася із помилок минулого.

ВВС Україна: Учасники Національного круглого столу вже підписували звернення до влади стосовно Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, називаючи їх політичними в'язнями і вимагаючи їх звільнення. Ви кажете, що інтелектуали не мають торкатися політики, але хіба це був не політичний крок?

Ярослав Грицак: Йдеться ж не про справу Тимошенко чи про справу Луценка. Ми можемо припускати, що колишні урядовці припустилися злочинів. Але ж ми розуміємо, що не лише їхні дії є злочинними.

Не є питання зараз, хто є хто. Бо у цій державі всі є скорумпованими. За цього режиму, у цих правилах гри ніхто у владі не може бути чистий, усі так чи інакше порушували закони. Причому, я думаю, що ті, хто при владі зараз, порушували закони дуже багато разів.

Досі, до кримінального переслідування Юлії Тимошенко, Юрія Луценка чи інших колишніх урядовців, по суті, усі останні 20 років був певний мовчазний консенсус: влада змінювалася, але вона не чіпала опозицію. Воювати - так, можна. Але не саджати у тюрму.

Що зробила ця влада? Вона поламала цю схему. І навіть розпочала холодну громадянську війну. Тепер кожна влада, яка приходитиме на місце старої влади, матиме карт-бланш на запровадження таких самих репресій проти опонентів.

ВВС Україна: Але ж тоді виходить замкнене коло, кругова порука: якщо є пакт про ненапад, мовчазна згода, то ніхто покараний не буде.

Ярослав Грицак: Я думаю, що Україна приречена радше на еволюцію, ніж на революцію. Бо революції у нас ні до чого доброго не приводили.

Корупція швидко не долається. Щоб її подолати, треба, аби влада постійно оновлювалася. Щоб жодна влада не приходила на 5, 10, 15 років. Тоді на кожну нову владу тиснутимуть її опоненти.

По-друге, під час постійної зміни влади більше шансів для появи реального громадянського суспільства.

Тому ми звертаємося не до влади, а до суспільства. До актора, який має бути головним. Коли цей актор виросте, тоді проблема подолання корупції вирішуватиметься більш-менш автоматично.

Організатори круглого столу, вважають, що українська інтелектуальна еліта здатна запропонувати альтернативу тим програмам, що їх висувають політичні партії і влада.

Сьогодні я вже казав що слухав виступ Сверстюка і знову раджу переглянути відео.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

нуічьо?

Гетто,ти?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

нуічьо?

ти казав там про суспільство - от люди і прикладають власний інтелект до його формування. Дивись відео.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Навряд чи Любомир Гузар потребує, щоб його хтось купував.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

може я і цинік
цинік, цинік... :)
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

може я і цинік
цинік, цинік... :)

ну але ж з другого боку, панове, а скільком радєтєлям за благо народне ми уже досі вірили?

при такому підході можна й Йсуса пропустити повз себе...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

http://www.pravda.com.ua/articles/2012/04/6/6962248/Який діалог може бути в суспільства з ,,елітою,, такою?

Ось де наші розбиті дороги, жебрацька медицина та освіта. Ось воно яаааааааать!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Нічооооого, це його не надовго - або втіче за кордон і це все залишить, або посадять і це все заберуть.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

при такому підході можна й Йсуса пропустити повз себе...

здається з цього приводу я уже цілком однозначно висловлювався :)

хм... лишилось пригадати де саме і коли... :)
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...