Перейти до змісту

Таранька: готуємо самотужки вдома до пива

Від Board.News,06.05.24


Інгредієнти: таранка свіжа - 1 кг сіль - 300-400 г оцет столовий (на 3 літри води) - 25 мілілітрів Покрокове приготування таранки: перед тим як ми готуватимемо таранку до засолювання, промиємо її з лускою під проточною холодною водою від слизу після цього перекладаємо рибну тушку на обробну дошку  за допомогою кухонного ножа робимо надріз уздовж черевця риби від нижнього заднього плавця до зябер вручну виймаємо всі нутрощі  дуже ретельно промиваємо випатрану рибу від згустків крові і шматочків нутрощів, що залишилися якщо риба маленьких розмірів, її потрошити не обов'язково велику рибу краще випатрати тепер можете очистити рибу від луски (за бажанням) викладаємо рибну тушку у велику миску або раковину, наповнену холодною водою, щоб рибна луска не розліталася убік і, скориставшись кухонним ножем або спеціальним рибним ножем, очищаємо таранку риб'ячу голову видаляти не потрібно якщо риба великих розмірів, після – перекладаємо її на обробну дошку і робимо поздовжній розріз по спині тушки для того, щоб риба краще просолилася рибу щедро натираємо сіллю, особливо ретельно в районі голови та зябер найкраще засолювати рибу в емальованому або з нержавіючої сталі посуді беремо каструлю і на дно насипаємо шар солі, завтовшки приблизно 5-7 мм викладаємо на дно ємності перший шар таранки слідкуємо за тим, щоб тушки щільно лежали одна біля одної, але не налягали одна на одну уклавши перший рибний шар, рівномірно насипаємо на нього сіль товщина сольового покриву має бути близько 10 мм потім зверху на перший шар викладаємо другий шар риби  знову насипаємо на нього сіль цей процес повторюється до того часу, доки закінчиться вся риба коли вся таранка укладена в ємність, зверху посуд накриваємо кришкою, яка по радіусу менша за радіус каструлі для того, щоб кришка дуже щільно стикалася із засоленою рибою, а зверху на неї викладаємо вантаж тепер ємність ставимо у прохолодне місце, найкраще в холодильник якщо ви засолюєте рибу взимку, тоді посуд можна поставити на балкон, головне, щоб на неї не потрапляли прямі сонячні промені на засолювання риби може піти 1-2 дні, якщо таранка дрібна якщо тушки середніх розмірів, засолювання займає 3-4 дні якщо риба великих розмірів, тоді процес засолювання збільшиться до 7-14 днів риба пустить сік, який потрібно періодично зливати. Коли буде припинено виділення рідини, значить риба вже просолилася і можна приступати до завершального етапу - сушіння таранки перед сушінням рибу дістаємо з каструлі  добре кілька разів прополіскуємо в мисці із чистою водою після цього знову набираємо в ємність чистої води та замочуємо таранку на 2-3 години після цього часу дістаємо рибу з ємності і перекладаємо в миску, наповнену чистою водою, попередньо наливши в рідину оцет з розрахунку: на 3 літри води - 25 мілілітрів оцту потім рибні тушки дістаємо із розчину  нанизуємо на шпагат або тонкий сталевий дріт можна використовувати і волосінь перед вивішуванням таранки надламаємо їй зябра, щоб вони швидше висохли, а якщо риба велика, то на розрізаному череві поставимо розпірки з сірників необхідно нанизувати рибу через одні отвори вивішувати рибу вниз головою я не рекомендую, тому що в такому положенні з неї витече весь сік, і вона стане дуже жорсткою та несмачною нанизавши рибу, вивішуємо її в добре провітрине місце, але далеко від прямих сонячних променів дуже важливо перед сушінням, рибу накрити 2-3 шарами марлі або москітною сіткою перші 3-4 дні, доки риба підсохне, вона специфічно пахне. Це звичайний процес після цього часу запах поступово зникне, а наприкінці тижня з'явиться приємний аромат якщо ви любите в'ялену таранку, її можна знімати з дроту. А ті, хто надає перевагу більш засушеній рибі, необхідно почекати ще 4-7 днів. Смачного!

Читати повністю

  • 4 Views


×
×
  • Створити...