Перейти до змісту

utf-8 чи koi8-u

4iter

Рекомендовані повідомлення

Доброго дня вельмишановний All ! Стикнувся з деякими питаннями, гугл однозначно відповіді не дає, підкажіть хто може.

Зробив дома сервачок на FreeBSD 8.2-RELEASE. Натить мені інтернет, качає торренти (transmission-daemon-2.13), файлопомийку тримає (samba35-3.5.6_1 і встроєний ftpd ), принтсервер і ще пару дрібниць робить. Проблема виникла в наступному.

Самба віддає назви файлів у koi8-u. Transmission створює в utf-8. Відповідно російськоконазвані торренти відображені кракозябликами. Якщо поміняти кодування самби на utf-8, з торрентами все гаразд, а старий контент (архіви фоток і т.д.) починає відображатися кракозябликами. Гугл не знає, як заставити Transmission писати файли в koi8-u .

ВІдповідно бачу два шляхи вирішення даної проблеми :

1) Створити в самбі дві розшари (архіви і торрент), кожну видавати в своїй кодіровці. (не дуже цікавить, бо лишиться проблема з входом по фтп, та і один стандарт краще ніж два)

2) Перевести назви старих файлів і папок в utf-8, і скрізь використовувати цю "кодіровку".

Погугливши, почитав, що Юнікод тіпа стандарт, більше алфавітів, більш універсальне і нове кодування, а коів-у - стара кирична розкладка, актуальна лише на території СНГ.

Питання наступне, чи варто переходити на utf-8, які можуть бути граблі і т.д. Як зробити, щоб у самій фрясі все відображалося корректно, зараз все в ієрогліфах, що торрент, що архіви (і через путті і напряму), в rc.conf пише : keymap="ua.koi8-u"

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

так багато написано, що і не хочетья читати. однозначно все має бути у utf-8!!!!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

так багато написано, що і не хочетья читати

чукча пісатель, да ?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

так багато написано, що і не хочетья читати

чукча пісатель, да ?

Да ладно. Не ображайте людину. Просто хай затямить, що завжди краще вибирати utf-8.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

користуюсь Mac OS X, де використовується кодування utf-8, на інших компах, системах, плеєрах і т.д. ніяких проблем з назвами файлів не виникає...

висновок - використовувати utf-8

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

я писав довгу історію про проблему, щоб почути хоч трішки детальний коментар щодо вибору кодування. я розумію, що утф кращий, цікаво чим.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

я розумію, що утф кращий, цікаво чим.

Щоб довго тут не розсусолювати можу порадити почитати про ці кодування у Wikipedia наприклад. Або зайди на сайт юнікоду ...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

вікіпедію читав. сюда звернувся, якраз за розсусолюванням. напевно дарма...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

вікіпедію читав. сюда звернувся, якраз за розсусолюванням. напевно дарма...

У мене був один викладач, який після пояснення складної теми дивився на наші пусті та розчаровані очі і казав: "Ну добре хлопці, з цим треба переспати". Метод був ефективним. Через кілька днів (звичайно до того хто хотів розібратися) після перегляду конспекту, експериментів на компі і штудіювання інтернету. все доходило. А який кайф був коли сам в усьому розберешся !!!! Це я до того що перечитай ще раз. перевари все те і все буде OK! А розсусолювати не хочеться бо настрій святковий :) Не до роботи ...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...