"Для нас це було шоком": фронтова волонтерка Корчинська про рішення Кабміну бронювати 100% медпрацівників
Від Board.News,03.02.25
Таку думку вона висловила в етері Еспресо."Це не стосується бойових медиків, це стосується військових лікарів мобілізованих. От там, звичайно, є великі розчарування і обурення. Дуже багато начмедів бригад мені написали своє обурення, і я їх розумію і зверталася вже до керманича Міністерства охорони здоров'я і Міністерства оборони, бо для нас це було шоком. Ми знали про те, що готується, було рішення РНБО, про те, що збільшити кількість бронювань серед цивільних медиків. Ми розуміли, що це буде тоді, коли війна буде або зупинена, або заморожена. Не хотілось би заморожена, хотілось би добитися перемоги, але ми розуміли, що це приблизно тоді, але не чекали цього рішення зараз. Воно відбулося 14 січня, ми дізнались тільки зараз, і відбулося воно на Кабміні. Його підписав пан Шмигаль", - сказала вона.Оксана Корчинська зауважила, що буде наполягати на перегляді цього рішення і назвала його популістським."Мені сказали, коли я спитала у Міністерства оборони, чи вони бачили, чи вони голосували за це рішення, мені сказали, що на нараді не було міністра Умєрова, а рішення приймаються тільки тоді, коли голосує повний Кабмін. Тобто перший заступник, який був на нараді, пан Гаврилюк, не міг проголосувати за це рішення. І ми будемо наполягати на його перегляді, тому що позиція МОЗ наразі - це популістська позиція, що: "Давайте забронюємо всіх цивільних медиків, комунальних і державних закладів, які на повну ставку працюють. А мобілізуйте, будь ласка, тільки тих, хто суміснки, хто на 0,25, на пів ставки і тих, що в приватних закладах", - зазначила вона.Фронтова волонтерка наголосила, що нині в госпіталях, в медичних ротах є нестача медиків: "Я знаю про далеко більше 2 тисяч саме медиків, лікарів, фельдшерів, медсестер, анестезісток. Особлива у нас потреба і дуже великий дефіцит анестезіологів і хірургів. І це порядка більше ніж двох тисяч нам не нестача".Тому зауважила, що не розуміє, як при 100% бронюванні вдасться знайти поповнення, коли його не могли забезпечити до відповідного рішення уряду."Яким чином цей обмежений ресурс, який вони не можуть набрати і нам не набрали за цей час, поки не було стовідсоткове бронювання, зараз вони наберуть, я не розумію. Я просила Міністерство охорони здоров'я і Міністерство оборони зробити заяву спільну на сайті розтлумачення для військових медиків, для тих, хто в першу чергу мобілізований, медики, які три роки на фронті. Це і кандидати, і доктори наук, це і медсестри, у яких по троє дітей", - розповіла вона.Оксана Корчинська зауважила, що ці люди мають право звільнитися, але не можуть цього зробити, бо немає заміни: "Всі ці медики заслуговують на певні ротації. Вони чекали поповнення. А натомість ми отримали таке популістське рішення уряду. Це, чесно, це виглядає трохи як ніж в спину фронтовим медикам"."Я сподіваюсь, що рішення буде переглянуто, або хоча хоча б нам пояснення, за рахунок чого буде дефіцит поповнюватися саме фронтових і госпітальних медиків, бо цей дефіцит складає 40%. І бригади, і медпункти бригад, батальйонів сподіваються на це поповнення. Багато людей вийшли зі строю, багато людей поранених, є багато загиблих медиків. Поповнення потрібно", - додала фронтова волонтерка.2 лютого повідомлялось, що усі медичні працівники державних та комунальних медзакладів, а також прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури можуть бути заброньованими.
- 1 Views
-
Останні новини