ЄС ухвалив рішення надати 20 млн євро на закупівлю газу для Придністров'я
Від Board.News,31.01.25
Про це оголосив прем'єр-міністр Молдови Дорін Речан, передає NewsMaker."Хороші новини прийшли сьогодні вранці: ми досягли остаточної угоди з Європейським Союзом щодо пакета допомоги, про яку ми оголосили раніше цього тижня. Сьогодні уряд підпише з Європейською комісією договір про безоплатне фінансування, в рамках якого ми отримаємо 64 млн євро", - повідомив очільник уряду.За його словами, з цих грошей 30 млн євро спрямують на закупівлю газу та електроенергії для обох берегів Дністра, з яких 20 млн — на газ як гуманітарну допомогу Придністров'ю.Варто зазначити, що раніше Речан казав, що Євросоюз надасть €30 млн на закупівлю природного газу, який використають для виробництва електроенергії на Молдавській ДРЕС для Правого берега за "докризовими цінами", а також для забезпечення потреб придністровського регіону з 1 по 10 лютого.На 10 млн євро, за словами Речана, закуплять електроенергію для потреб Правого берега.Інші 34 млн євро використовують для підтримки бюджету.Ситуація у Придністров'їТак званий очільник Придністров'я Вадим Красносельський 9 грудня 2024 року підписав указ про запровадження надзвичайного економічного стану через загрозу припинення постачання до регіону російського газу через Україну.Уранці 1 січня 2025 року Україна зупинила транспортування російського природного газу через власну газотранспортну систему. З 1 січня у так званому Придністров'ї припинили постачання тепла та гарячої води для побутових споживачів і підприємств. Це сталося через припинення постачання російського газу.2 січня стало відомо, що там зупинили роботу всіх промислових підприємств, за винятком продовольчих.Наступного дня у регіоні запровадили віялові вимкнення світла. Також є ймовірність відключення води.Самопроголошене Придністров'я відкинуло пропозицію Кишинева щодо закупівлі газу в Європі. Там сподіваються на відновлення постачання з боку російського Газпрому.6 січня в Єврокомісії заявили, що працюють над енергозабезпеченням Молдови. Там закликали Придністров'я прийняти допомогу Кишинева. 10 січня у самопроголошеному Придністров'ї на 30 днів продовжили надзвичайний економічний стан через припинення постачання російського газу.15 січня Красносельський заявив, що Росія надаватиме їх території газ у вигляді гуманітарної допомоги.17 січня Національна комісія з надзвичайних ситуацій Молдови ухвалила рішення, згідно з яким Молдова застосує механізм цивільного захисту ЄС, щоб отримати допомогу під час енергетичної кризи.23 січня Придністров'я відмовилося від українського вугілля, заявивши, що воно не підходить для Молдовської ДРЕС.
- 1 Views
-
Останні новини