Єврокомісія закликала невизнане Придністров’я прийняти допомогу уряду Молдови після припинення постачання газу з РФ
Від Board.News,07.01.25
Про це пише Politico.В Єврокомісії розповіли, що уряд Молдови запропонував Придністров’ю енергетичну та гуманітарну допомогу, але влада регіону не прийняла її."Ми заохочуємо Тирасполь співпрацювати з Кишиневом для вирішення ситуації в інтересах місцевого населення", - зазначила речниця Комісії у закордонних справах Аніта Хіппер.Прем’єр-міністр Молдови Дорін Речан звинуватив Росію в створенні протистояння. За його словами, Москва вона провокує енергетичну й безпекову кризу в регіоні."Вони припинили постачання газу на ті території, які вони контролюють, зокрема через те, що вони незаконно розмістили там військові частини і не дозволяють нікому допомагати регіону", - сказав Речан.Водночас в уряді Молдови переконані, що Москва відмовилася експортувати природний газ до Придністров’я доступними альтернативними маршрутами, щоб посилити напруженість перед парламентськими виборами у Молдові.Прем'єр Молдови наголосив, що енергетична криза може зрештою призвести до кінця самопроголошеної незалежності Придністровʼя.Ситуація у Придністров'їУранці 1 січня 2025 року Україна зупинила транспортування російського природного газу через власну газотранспортну систему. З 1 січня у так званому Придністров'ї припинили постачання тепла та гарячої води для побутових споживачів і підприємств. Це сталося через припинення постачання російського газу.2 січня стало відомо, що там зупинили роботу всіх промислових підприємств, за винятком продовольчих.3 січня у регіоні запровадили віялові вимкнення світла. Також існує ймовірність відключення води.Самопроголошене Придністров'я відкинуло пропозицію Кишинева щодо закупівлі газу в Європі. Там сподіваються на відновлення постачання з боку російського Газпрому.
- 1 Views
-
Останні новини