"Не лише Мін'юст відповідає, а й Держспецзв’язку": керівник "Центру безпекових досліджень "СЕНСС" Черниш про кібератаку на держреєстри
Від Board.News,22.12.24
Таку думку він висловив в етері Еспресо."В чому проблема: проблема в тому, що, якщо ви (держава, ред.) розвиваєтесь з такими темпами в цифровізації і не витрачаєте кошти, по-перше, на захист, хоча вам партнери допомагають, ви ще й сконцентрували перевірку і розвиток цифрових систем в одних руках. Себто Дрежспецзв’язок, є такий орган, центральний орган виконавчої влади, знаходиться в підпорядкуванні міністра Федорова, міністра, який займається цифровізацією. Себто вони самі ж сертифікують свої ж продукти, це одна із проблем управлінських. Тобто захист і контроль за захистом має організований бути поза тими управлінцями, які розвивають цю мережу. Тобто тут є кілька проблем", - сказав він. Читайте також: Путін, звісно, "довбо**б", але що робити з хакерською атакою РФ на реєстри?Вадим Черниш припустив, як могла відбуватися ця кібератака."Наступне - проникнення в мережу для того, щоб мати всі дані, відслідковувати в цифрових мережах, не бути там непоміченим набагато складніше, ніж просто атакувати хакерським шляхом і заглушити. Тобто я думаю, що якийсь час там знаходились росіяни, я думаю, що вони могли отримати доступ до великої кількості інформації. Ну і вже на виході, так би мовити, або коли стали помічені, або виконали свою функцію, намагалися зруйнувати ці реєстри. Що дає доступ до реєстрів - ну, це фактично дає можливості для підбору кадрів для розвідки, для створення фейкових або паралельних особистостей, для того, щоб проникати, маючи таку інформацію, в різноманітні бази даних, які не є реєстрами самі по собі. Тобто ціла низка загроз може слідувати за такою хакерською атакою", - вважає Керівник "Центру безпекових досліджень "СЕНСС". Читайте також: Кібератака на реєстри. Тотальна корупція. Нема часу займатися безпекоюНа його думку, за цю ситуацію відповідає н лише Міністерство юстиції, а й Держспецзв’язку."Убезпечитись від неї (атаки, ред.) теоретично можна, тобто завжди атака можлива, але наслідки ми ще не можемо оцінити, тому що влада, як розумію зі зрозумілих причин, чесну інформацію поки що не надає. Я не знаю, чи варто її надавати, наскільки вона вразлива, і чи не залишилось іще вразливостей, які є наслідком проникнення в ці мережі. Тому будемо ще дивитися, коли фахівці ще трішки попрацюють, але ситуація дуже тривожна, це серйозний прокол. Серйозний прокол, за який не лише Мін'юст відповідає, а й Держспецзв’язок, який зобов’язаний захищати, ну і всі інші органи: Служба безпеки, Нацпол, але в основному системи сертифікуються в Держспецзв’язку, той, який дрони чомусь закупляє замість того, щоб боронити державні реєстри, ну і тому подібне", - зазначив Вадим Черниш.20 грудня після масштабної кібератаки РФ стали тимчасово недоступні українські Єдині й Державні реєстри, а також сайт Міністерства юстиції. СБУ відкрила кримінальне провадження та встановила, що до атаки причетне хакерське угруповання, пов’язане з ГРУ Росії.
- 2 Views
-
Останні новини