Перейти до змісту

Називає Галичину "Східною Малопольщею", виправдовує операцію "Вісла": що відомо про боксера та історика Кароля Навроцького, висунутого ПіС кандидатом у президенти Польщі

Від Board.News,24.11.24

Про це у Кракові оголосив очільник ПіС Ярослав Качинський, інформує PAP.За його словами, таке рішення було зумовлене як особистими якостями Навроцького, так і його життєвим шляхом, але, перш за все, на це рішення вплинула конкретна ситуація, в якій ми зараз перебуваємо. За його словами, цей стан можна охарактеризувати як "внутрішню війну, польсько-польську війну". Читайте також: Тшасковський переміг Сікорського на праймериз "Громадянської коаліції": він стане кандидатом у президенти Польщі"Я хочу, щоб це було зрозуміло - ми не хочемо цієї війни", - заявив Качинський і підкреслив, що поляки також її не хочуть."Тому потрібна людина, яка заслуговує на довіру, незалежно від політичної формації, яка матиме волю (...) і здатність закінчити цю війну не в ім'я інтересів жодної зі сторін, не в ім'я інтересів жодної зі сторін, а в ім'я інтересів Польщі", - сказав Качинський.  Цим інтересом для поляків, за словами Качинського, має бути суверенітет, свобода.Ким є Кароль Навроцький та які його погляди41-річний історик за фахом. Народився й працював у Гданську, де очолював Музей Другої світової війни.Захоплюється боксом.2021 рік - став президентом Інституту національної пам'яті у Варшаві, який очолює і досі.В інтерв'ю порталу wPolityce.pl назвав українську Галичину "Східною Малопольщею".На початку 2024 року надіслав офіційного листа посольству України у Польщі, в якому спробував аргументувати чому його відомство зупинило розслідування депортації українців урядом комуністичної Польщі під час проведення операції "Вісла". Документ цитував український правозахисний сайт "Ґрати", позаяк йому вдалося отримали пояснення Навроцького в своє розпорядження."Рішення про проведення операції "Вісла" мало не репресивний, а превентивно-захисний характер, отже не відповідають визначенню комуністичного злочину, бо не було застосування репресії", - стверджував Навроцький.Теперешній кандидат у президенти Польщі від ПіС також наголошував, що не погоджується з інтерпретацією Об’єднання українців у Польщі, що операція "Вісла" була злочином проти людяності чи злочином геноциду, - бо не було "умисного вчинення дій, з конкретним наміром, що ведуть до знищення всієї або частини національної, етнічної, расової, політичної, релігійної чи ідеологічної групи", більше того: "у низці письмових наказів, вказівок та інструкцій, адресованих солдатам і офіцерам Війська Польського (…) наказувалося ставитися до переселеного населення як до польських громадян, які підлягають захисту польської держави»" При цьому Навроцький вважає геноцидом щодо поляків з боку українців Волинську трагедію. Чергові президентські вибори мають відбутися у Республіці Польща в травні 2025 року.

Читати повністю

• 4 Views

• Створити...