Перейти до змісту

Під час війни театр - це зброя, - очільник театру ім. Марії Заньковецької Голенко

Від Board.News,12.11.24

Про це він розповів на форумі "Via Carpatia 2024" в етері Еспресо."Коли почалось повномасштабне вторгнення, в Одесі ми зробили одну з перших вистав війни. Я хвилювався і ставив собі питання: що таке театр зараз, для чого він існує? Звісно, це емоційне перезавантаження глядача і духовні ліки. Прем'єра відбулася під сценою, бо неможливо було показувати нічого в театрі. Коли я побачив, як глядачі зібралися під сценою і як вони співчувають, я вперше побачив, як виглядає катарсис у театрі", - згадав Голенко.За словами генерального директора - художнього керівника Національного театру імені Марії Заньковецької, під час війни театр не має права припиняти роботу, театр повинен працювати. Тому що театр - це зброя."Через вистави ми намагаємося розмовляти з європейським глядачем, які можуть розказати Європі про те, що відбувається в Україні. Одна з останніх прем'єр театру Заньковецької - це "Птах на горищі" режисера Олега Михайлова. Це історія про те, як росіяни крадуть наших дітей. Це дуже важливий контент, можливо він далі поїде за кордон. Ось для чого зараз існує театр", - наголосив Голенко. 12 листопада у Києві відбулося урочисте відкриття Сьомого міжнародного форуму Центральної та Східної Європи “Via Carpatia 2024”. Захід зібрав українських та закордонних інтелектуалів, науковців, громадських та політичних діячів, волонтерів, митців, освітян. У фокусі Форум Via Carpatia 2024 – теми культури, оборони, енергетики та економічної співпраці у спільному протистоянні російській агресіїВ панелі культура "Укриття для культури. Карпати як джерело сили спротиву" також взяли участь кінорежисер Олесь Санін, голова Відділу у Перемишлі Об'єднання українців у Польщі Ігор Горків, режисер, актор, художній керівник Івано-Франківського Драмтеатру, лауреат Шевченківської премії Ростислав Держипільський та літературознавець, директор Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка Богдан Тихолоз 

Читати повністю

• 7 Views

• Створити...