Закваска для хліба: готуємо вдома
Від Board.News,07.11.24
Інгредієнти для закваски хліба:Шишки хмелю - 1 ст.Вода - 2 ст.Мед - 1-2 ст. л.Борошно житнє - 1,5 – 2 ст.Спосіб приготування закваски для хліба:Для цього необхідно взяти склянку шишок хмелю.Залити 2 склянками окропу та кип'ятити на повільному вогні 15-20 хвилин.Отриманий відвар охолодити до кімнатної температури, процідити, дати відстоятися (може бути невеликий осад).Додати мед, борошно.Замісити тісто до консистенції сметани, негустої та рідкої. Повільний вогонь буває у всіх різний, але відвару має залишитися трохи більше за склянку. Тісто накрити та помістити в тепле місце, але не вище 28 градусів (на батарею не ставити).Періодично необхідно помішувати, якщо з'явиться вода, то можна додати трохи борошна. Спочатку буде доволі неприємний запах, але потім з'являється букет кисленького та хлібного запаху.На поверхні тіста виникають бульбашки, потім воно починає збільшуватися в об'ємі, потрібно перемішувати або поставити ще в ємність, щоб воно не втекло, весь процес йде 1.5 - 2 дні, залежно від температури навколишнього середовища Коли зменшиться бурхливе бродіння, перелити в банку, накрити і поставити в холодильник. Краще в контейнер.При закисленні підживити невеликою кількістю води, борошна та ложечкою меду до колишнього об'єму. Безпосередньо перед випіканням закваску необхідно зігріти.Коли закваски залишається небагато, додати до неї свіжий відвар шишок, але вже меншою пропорцією, борошна, меду, залишити на столі для бродіння. Коли воно вщухне, можна прибрати у холодильник.Для випікання трьох буханців пшенично-житнього хліба необхідно Для опари:води (сироватки, відвару шипшини, глоду) 1 літрмеду 1 ст ложкужитнього борошна 2,5 - 3 склянкизакваски 5 ст. ложокзамісити тісто і поставити в тепле місце (краще на ніч),Вранці додати:солі 0,5 ст. ложкимеду 2 ст. ложкиолії росл. 2-3 ст. ложкиборошна – 3.5 склянкиТісто добре виміситиРозкласти у форми, дати постояти години 2-3 для збільшення обсягу вдвічі і випікати при температурі 180 градусів - 10 хвилин, потім зменшити до 130 градусів і ще 50 хвилинХліб на хмелевій заквасці виходить дуже смачний, без дріжджового запаху, довго не черствіє, не пліснявіє. Пишний, з великими дірочками. Він стискається скоринка до скоринки і знову відновлюється.Смачного!Джерело
- 3 Views
-
Останні новини
-