Перейти до змісту

"Крим є наріжним каменем формули миру": організатори підбили підсумки Кримської платформи

Від Board.News,12.09.24

Про це вона розповіла у етері Еспресо. "Головне, що Кримська платформа відбулася, і ми завжди говоримо про те, що саміти Кримської платформи створюють необхідні передумови (для звільнення Криму, - ред.). Першою такою передумовою є консолідація навіть на вербальному рівні зусиль міжнародних партнерів. Зрозуміло, що в останні кілька років ця риторика, яка звучить на саміті Кримської платформи, стала зночно більш мілітаризованою, що ми абсолютно вітаємо, і що для нас є пріоритетом зараз. В порівнянні з першою Кримською платформою, яка в дипломатично-політичному руслі звучала. І, звісно, цього року у нас дуже потужний, справді, склад учасників. Після початку повномасштабного вторгнення це було проблемою. Я хочу нагадати 2022 рік, коли до Києва для фізичної участі в саміті Кримської платформи приїхав лише президент Дуда, президент Польщі, за що ми йому дуже вдячні. Але цього року ми бачимо, світові лідери фактично, представники держав, які є світовими лідерами, також наші дуже вірні найближчі союзники: країни Балтії зокрема, Хорватія, Чехія. Ті, хто відчуває російську загрозу, скажімо так, на собі. Ми говоримо про те, що було більше 60 учасників", - розповіла вона. Зокрема, за її словами, вперше у Кримській платформі взяла участь Аргентина. "Важливо, що були такі країни як Аргентина, і хочу на це звернути увагу, що це перша участь Аргентини у Кримській платформі і загалом латиноамериканської країни. Останнім часом, справді, стали більш інтенсивними спроби України активніше спілкуватися з країнами в тому числі Латинської Америки, і я думаю, що це один із результатів такого спілкування і це є важливо", - наголосила Марія Томак. Вона також зауважила, що в рамках Кримської платформи приділили значну увагу темі деколонізації сприйняття України і зокрема Криму та “змін російської оптики”. "Для нас, для частини команди, яка працювала над організацією саміту разом з Міністерством закордонних справ, Офісом президента було дуже важливо також показати зв’язок між формулою миру, яка є зараз ключовою ініціативою держави, особисто президента Володимира Зеленського щодо встановлення миру справедливого і триваючого миру із Кримською платформою. Взагалі підкреслити, що Крим є наріжним каменем формули миру. Що Крим присутній абсолютно в усіх пунктах формуди миру насправді, і реалізація жодного пункту неможлива без кримського елементу, без реінтеграції, деокупації Криму. Ось ми, власне, це теж намагалися підкреслити, ми говорили про перемоги України в Чорному морі, які є результатом, звісно, передусім наших Сил оборони, їхнього героїзму і самовідданості і також наданої державами, нашими союзницями, зброї", - додала вона. У Києві в середу, 11 вересня, в межах четвертого саміту міжнародної Кримської платформи відкрили український національний меморіал, присвячений ушануванню трагедії кримськотатарського народу.

Читати повністю

• 8 Views

• Створити...