Перейти до змісту

Лукашенко пообіцяв обговорити долю ПВК Вагнера з Путіним та переконаний, що президент РФ не буде "мочити" Пригожина

Від Board.News,06.07.23

Про це пишуть білоруські ЗМІ. Він наголосив, що глави РФ та Білорусі обговорять ситуацію навколо ПВК та подальше функціонування підрозділу. "Найближчим часом з ним (Путіним - прим.ред) домовилися зустрітися", - заявив Лукашенко журналістам. Білоруський диктатор також стверджує, що 5 липня телефоном обговорював подальші дії і з Євгеном Пригожиним. "Він мені сказав одне: "Ми працюватимемо на благо Росії й виконуватимемо свій обов'язок до кінця", - каже Лукашенко. Президент Білорусі прокоментував відносини між Путіним та Пригожиним та розповів, що президент РФ непогано знає ватажка ПВК Вагнера, оскільки раніше "у них були дуже добрі стосунки один з одним". За словами Лукашенка, Пригожин знаходиться на волі й Путін "не збирається його мочити". "Що з ним буде далі? Ну, всяке в житті буває. Але якщо ви думаєте, що Путін такий злопам'ятний, що його завтра "замочать" десь... Ні, цього не буде", - коментує білоруський диктатор.  Він наголошує, що не варто ситуацію з ПВК Вагнера зводити виключно до Євгена Пригожина, "адже в компанії є багато інших бійців, серед яких герої Росії". "Велика кількість військовослужбовців нагороджена орденами та медалями, і це не тому, що вони були "пригожинці", а тому, що по-справжньому воювали. Тому занапастити такий підрозділ, я вважаю, було б неправильно", - каже він. Раніше цього ж дня Лукашенко повідомив, що наразі вагнерівці перебувають у польових таборах, а засновник компанії Євген Пригожин – на території РФ. "Наскільки я поінформований, бійці перебувають у своїх таборах. Щодо Пригожина, він перебуває в Пітері (Санкт-Петербурзі, - ред.). На території Білорусі його немає", - сказав білоруський диктатор. Він наголосив, що сьогодні питання передислокації найманців до Білорусі не вирішене. "Табори ми не зводимо. Ми запропонували їм кілька колишніх військових містечок, які використовувалися ще у воєнний час. У тому числі під Осиповичами. Але у ПВК Вагнера інше бачення щодо їх розміщення. Звичайно, я про це бачення вам не скажу", – пояснив очільник Білорусі. Він наголосив, що погодився розмістити вагнерівців за однієї умови. "Мене абсолютно не хвилює і не турбує, що у нас буде розміщено певну кількість цих бійців. Більш того, їх буде розміщено під певні умови. Головна умова: якщо нам потрібно буде задіяти цей підрозділ для оборони держави, він буде задіяний миттєво. І їхній досвід буде затребуваний", - сказав Лукашенко. Від кого треба буде обороняти Білорусь, він не уточнив. Що відомо про перебазування вагнерівців до Білорусі Після заколоту Пригожина, який відбувся наприкінці червня у РФ, було досягнуто домовленості про перебазування вагнерівців до Білорусі. 27 червня самопроголошений президент Білорусі підтвердив прибуття до країни Євгена Пригожина. 29 червня в мережі з'явились супутникові знімки, на яких видно, що неподалік Осиповичів у Могильовській області Білорусі будують наметовий табір. Радіо Свобода припускала, що це для вагнерівців. 3 липня російські ЗМІ опублікували фото, зроблені місцевими жителями, на яких зображено ймовірний табір вагнерівців у Могилівській області Білорусі. 4 липня в українській розвідці зазначили, що Пригожин навряд чи перемістить усіх бійців до Білорусі й сам не перебуватиме там постійно. Вочевидь ідеться про перекидання частини вагнерівців.

Читати повністю

• 24 Views

• Створити...