Перейти до змісту

Грузинська кухня: ТОП-5 смачних гостро-солодких, пряних та поживних страв

Від Board.News,21.06.24


Чахохбілі Інгредієнти: Курка - 1 кг Помідори – 1 кг Цибуля ріпчаста - 600 г Часник - 25 г Петрушка свіжа – 30 г Кінза свіжа – 30 г Базилік свіжий – 15 г Уцхо-сунелі – 1 ч. ложка Хмелі-сунелі – 1 ст. ложка Перець чилі (пластівці) - 1 ч. ложка Коріандр мелений - 1 ст. ложка Перець червоний - 1 шт. Сіль – 1 ст. ложка Перець чорний мелений - 1/2 ч. ложки Олія - ​​3 ст. ложки Покроковий рецепт приготування - Чахохбілі Як приготувати чахохбілі: Помідори залити окропом та залишити на 5 хвилин Цибулю нарізати півкільцями товщиною 3-4 мм Зняти з помідорів шкірку і дрібно нарізати Часник дрібно нашаткувати Петрушку, кінзу, базилік дрібно нарізати Червоний перець чилі розрізати навпіл і прибрати насіння та перетинки, потім нарізати півкільцями Курку розрізати на порційні шматочки На розігрітій сухій сковороді обсмажити курку на сильному вогні до золотистої скоринки, приблизно по 1-2 хвилини з кожного боку Забрати курку зі сковороди в окрему ємність У тій же сковороді обсмажити цибулю з додаванням олії Смажити на середньому вогні, періодично перемішуючи до золотистого кольору, приблизно 3-4 хвилини Перекласти обсмажену цибулю та курку в сотейник, перемішати  Додати помідори, ще раз перемішати Довести до кипіння, закрити кришкою, зменшити вогонь до слабкого та тушкувати 20 хвилин Додати сіль, перець чорний мелений, уцхо-сунелі, хмелі-сунелі, коріандр, часник Перемішати та тушкувати ще 7 хвилин Додати петрушку, кінзу, базилік, червоний гострий перець та вимкнути вогонь. Чашушулі Інгредієнти: Яловичина (шийна частина) – 1 кг Помідори – 0,5 кг Перець болгарський – 2 шт. Цибуля ріпчаста - 2 шт. Часник – 4 зубчики Петрушка свіжа – 1 пучок Кріп свіжий – 1 пучок Кінза – 1 пучок Аджика суха – 2 ст. ложки Уцхо-сунелі – 1 ч. ложка Хмелі-сунелі – 1 ч. ложка Коріандр мелений – 1 ч. ложка Лавровий лист – 2 шт. Перець запашний горошком – 5 шт. Цукор – на смак Сіль на смак Олія - ​​для обсмажування м'яса Покроковий рецепт - Чашушулі Яловичину нарізаємо шматочками розміром приблизно 3х3 см або 4х4 см  Цибулю очищаємо і нарізаємо півкільцями У глибокій мисці добре перемішуємо яловичину з цибулею, додавши сіль та суху аджику Намагаємося роздавити цибулю для більш активного виділення її соку Залишаємо м'ясо маринуватися на 30 хвилин Часник очищаємо і довільно нарізаємо Болгарський перець нарізаємо невеликими кубиками На кожному помідорі робимо хрестоподібний надріз Помідори у глибокій ємності заливаємо окропом і залишаємо на 1 хвилину Потім знімаємо з помідорів шкірку Очищені помідори розрізаємо на частини та подрібнюємо за допомогою блендера до рідкого однорідного стану Кріп, петрушку, і кінзу довільно нарізаємо Ставимо казан на вогнище, розводимо вогонь У сухий розігрітий казан наливаємо олію та розігріваємо її Викладаємо в казан м'ясо з цибулею Обсмажуємо його у казані Будьте готові до того, що з м'яса виділиться велика кількість рідини й воно почне тушкуватись у власному соку Закриваємо казан кришкою і тушкуємо м'ясо протягом 30 хвилин Через 15 хвилин перемішати м'ясо Через пів години рідина з казана повинна повністю випаруватися Настав час додавати болгарський перець Разом з ним у казан вирушають уцхо-сунелі, хмелі-сунелі, мелений коріандр та лавровий лист Перемішуємо вміст казана і накриваємо його кришкою, щоб болгарський перець та спеції розкрили свій смак та аромат Через 5 хвилин відкриваємо казан і додаємо в нього перетерті томати Додаємо запашний перець Перемішуємо вміст казана Нариваємо казан кришкою і залишаємо тушкувати м'ясо до повної готовності Піде на це приблизно півтори години  Відкриваємо казан, перемішуємо його вміст На цьому етапі м'ясо має бути повністю готовим та легко розділятися на волокна Додаємо цукор та сіль Ще раз перемішуємо Відправляємо в казан часник та зелень Перемішуємо, накриваємо кришкою та знімаємо казан з вогню Даємо чашушулі постояти 15 хвилин. Аджапсандал Інгредієнти: Баклажани - 1 кг Помідори – 700 г Перець солодкий – 500 г Морква – 500 г Цибуля ріпчаста - 250 г Часник - 6 зубчиків Перець чилі свіжий - 1 шт. Базилік свіжий – 10 г Кінза - 30 г Петрушка свіжа – 10 г Уцхо-сунелі – 1/2 ч. л. Шафран – 1/2 ч. л. Перець чорний мелений - 1/2 ч. л. Коріандр мелений - 1/2 ч. л. Сіль крупна – 1 ч. л. Сіль – 3 ст. л. Олія - ​​80 мл Рецепт приготування - Аджапсандал Як приготувати аджапсандалі: Баклажани нарізати півкола товщиною 7-8 мм, посипати 3 ст. л. солі та добре перемішати Залишити баклажани на 30 хвилин Потім промити під проточною водою від солі та добре віджати Тим часом цибулю нарізати дрібними кубиками Моркву розрізати навпіл і нарізати половинками кружальців завтовшки 5 мм Солодкий перець нарізати брусками Гострий перець (без насіння) дрібно нарізати Помідори натерти на великій тертці, викинути шкірку Розігріти на сковороді 60 мл олії, викласти баклажани та обсмажити до готовності, приблизно 15 хвилин Баклажани повинні бути м'якими, але не перетворитися на кашу Перекласти баклажани в окремий посуд На тій же сковороді обсмажити перець до готовності на середньому вогні приблизно 10-15 хвилин При необхідності додати олію Перець має бути м'яким, але не втратити форму Перець теж зняти зі сковороди Обсмажити цибулю 3 хвилини Додати моркву, закрити кришкою та тушкувати приблизно 20 хвилин Морква має бути м'якою, але не втратити форму Петрушку, базилік і кінзу дрібно нашаткувати У ступці роздавити часник, додати кінзу та 1 ч. л. великої солі, все перемішати до однорідної пасти У каструлю з товстим дном викласти обсмажені баклажани, перець, цибулю з морквою, гострий перець, натерті помідори, базилік, петрушку, шафран, уцхо-сунелі, мелений коріандр, мелений перець і добре перемішати Тушкувати овочі на слабкому вогні 15 хвилин Додати кінзу з часником і перемішати. Чанахи (яловичина з овочами по-грузинськи) Інгредієнти: Яловичина - 700-800 г Картопля – 4-5 шт. Баклажани – 1-3 шт. Перець солодкий – 2-3 шт. Помідори – 3-5 шт. Цибуля ріпчаста - 2-4 шт. Часник - 3 зубчики Масло вершкове - 50 г Олія - ​​50-70 мл Зелень (базилік, кінза, зелена цибуля, петрушка) – 50-100 г Перець гострий – на смак Сіль на смак Покроковий рецепт - Чанахи (яловичина з овочами по-грузинськи): Якщо баклажани попалися гірких сортів, наріжте крупно, посоліть, залиште на пів години осторонь, потім злийте сік, що виділився Перед запіканням усі овочі та м'ясо обсмажують Послідовність немає принципового значення Так, у розпечену олію помістіть баклажани та смажте кілька хвилин на великому вогні до золотистої скоринки Перекладіть Поступово підливайте олію і не остуджуйте сковороду Обсмажте нарізаний солодкий перець Підсмажте нарізану великими шматками картоплю До м'якості пасеруйте нашатковану смужками цибулю Просочіть маслом і злегка підсмажте яловичину Шарами заповніть горщики, між шарами додавайте вершкове масло та спеції. На дно першим викладіть по шматочку вершкового масла і м'якоть яловичини Засипте цибулю, покладіть трохи вершкового масла, всипте сіль Додайте баклажани Далі – картопля Потім - свіжі нарізані помідори І накрийте промасленим солодким перцем. Засипте подрібненою свіжою зеленню, часником і нарізаним кружальцями гострим перцем Встановіть кришки та поставте в заздалегідь розігріту духовку приблизно на 1 годину Томіть чанахи з яловичиною при температурі 180 градусів. Хачапурі по-аджарськи Інгредієнти: Молоко (тепле) – 125 мл Вода (тепла) – 125 мл Яйце - 1 шт. Олія - ​​2 ст. ложки Борошно - 400 г Дріжджі сухі – 7 г (1 маленький пакетик) Цукор - 2 ч. ложки Сіль – 1 ч. ложка Для начинки: Сир моцарелла (твердий) – 200 г Сир адигейський - 250 г Яйця – 4-5 шт. Масло вершкове - 100 г Покроковий рецепт - Хачапурі по-аджарськи Борошно обов'язково просіюємо Вода та молоко мають бути теплими У чаші змішуємо воду та молоко Додаємо цукор, дріжджі та пару ложок борошна – це буде опара Забираємо у тепле місце хвилин на 10 Дріжджі активізувалися, взялися гарною "шапкою" Тепер відправляємо в опару яйце, олію, сіль Перемішуємо Поступово вводимо все борошно Спочатку тісто буде липким Докладаємо зусиль – замішуємо тісто хвилин 10 Через 10 хвилин тісто добре зібралося в кулю. Воно ще липке, але вже не пристає до рук Тісто дріжджове прибираємо в чашу, накриваємо кришкою (плівкою), залишаємо в теплому місці й даємо збільшитися в об'ємі. Це займе 50-60 хвилин За годину тісто дістаємо і добре обминаємо  Добре вимісили – прибираємо ще на годину у тепле місце Поки тісто для хачапурі по-аджарськи підходить, займемося начинкою Весь сир натираємо на великій тертці Додаємо вершкове масло (м'яке) і добре все перемішуємо Курячі яйця добре миємо Тісто чудово підійшло. Злегка обминаємо його та зважуємо, щоб розділити на 5 рівних частин Заготовки округляємо Розкочуємо кульки в тонкий круглий коржик завтовшки 3-4 мм Протилежні краї коржів змащуємо начинкою (по половинці столової ложки) Тепер акуратно загортаємо краї із начинкою до центру Защипуємо краї. Вийшов човен! Переносимо "човник" на лист, змащуємо яйцем і викладаємо в середину начинку На той час духовку розігріли до 220 градусів Відправляємо хачапурі по-аджарськи в духовку і випікаємо до трохи золотистої скоринки Хвилин за п'ять до готовності (трохи золотистий колір) дістаємо з духовки Робимо в центрі начинки заглиблення та вливаємо сире яйце Ставимо хачапурі по-аджарськи назад у духовку на кілька хвилин, поки яйце не схопиться (білок має побіліти). Смачного!  

Читати повністю

  • 3 Views


×
×
  • Створити...