Режисер "20 днів у Маріуполі" розповів, що для нього було найстрашнішим
Від Board.News,12.03.24
Про це він сказав в інтервʼю DW.
Автор документального фільму "20 днів у Маріуполі" Мстислав Чернов, який отримав перший "Оскар" для України, розповів, що його переповнювали емоції від початку і до кінця створення стрічки.
"Коли я знімав, я плакав. Коли я монтував, я плакав. Коли я дивився цей фільм в кінотеатрі, я плакав. Тобто емоції завжди залишаються. І це боляче. Це завжди боляче. Але це те, що робить нас людьми", - зазначив Чернов.
Він зауважив, що у їхньому болісному фільмі показаний дуже малий відсоток страждань, які насправді відбувалися у Маріуполі. Це команда документалки зробила навмисно, щоб не відвернути глядача.
"Насправді те, що ми змогли показати у фільмі, це може, тільки один відсоток від того, що відбувалося. Було знято набагато більше, а відбувалося ще більше. І, на жаль, ми ніколи не зможемо до кінця зрозуміти масштабів цих руйнувань. Тому що Маріуполь повністю зруйнований, від нього нічого не залишилось. І для нас було дуже важливо не відштовхнути глядача, бо якщо показати все, що ми бачили, була небезпека, що люди відвернуться від екрана і не будуть дивитись. Нам потрібно було знайти баланс між тим, щоб показати правду, показати всі страждання, і не відштовхнути глядача. Мені здається, що нам це вдалося. Доказ тому - приз глядацьких симпатій (на кінофестивалі "Санденс", - ред.). Але мені б хотілося показати більше", - поділився режисер.
Читайте також: "Я б дуже хотіла, щоб цього фільму ніколи не було", – продюсерка "20 днів у Маріуполі" Василиса Степаненко
Чернов зізнався, що для нього було найстрашнішим за ці 20 днів у Маріуполі.
"Смерті дітей. Це найстрашніше. В цей час я думав про своїх доньок. І ще одне, мабуть, найстрашніше - це відчуття, що ми не можемо нічого змінити. Скільки б ми не знімали, скільки б ми не показували це світу, все одно це продовжувалось. Це було страшне відчуття, що ми нічого не можемо зробити. І я думаю, що у багатьох, кого ми бачимо в фільмі, теж є таке відчуття: в лікарів, які не змогли врятувати дітей, у військових, які не змогли втримати цю навалу", - додав режисер.
У Лос-Анджелесі оголосили лауреатів 96-ї кінопремії "Оскар". Головну та основні нагороди виграв фільм Крістофера Нолана - "Оппенгеймер". Україна вперше отримала "Оскар" - фільм Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" переміг у номінації "Найкращий повнометражний документальний фільм".
Президент України Володимир Зеленський, коментуючи нагородження авторів фільму, сказав, що стрічка показує правду про російський тероризм.
Міністерство внутрішніх справ України показало відеоінтервʼю із заступником начальника відділу поліції Донеччини Володимиром Нікуліним, який став одним з головних героїв оскароносного документального фільму Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" та допоміг знімальній групі виїхати з оточеного міста.
- 11 Views
-
Останні новини