Перейти до змісту

Візит Зеленського до Стамбула: президент дав ім'я корвету, який Туреччина будує для України

Від Board.News,08.03.24

Також президент підписав указ, яким дав ім'я корвету класу "Ada" ВМС ЗСУ. "Присвоїти корвету класу "Ada" Військово-Морських Сил Збройних Сил України ім’я гетьмана Івана Виговського та надалі іменувати цей корвет — корвет "Гетьман Іван Виговський", - ідеться в тексті указу, опублікованого пресслужбою голови держави. Зазначається, що таке ім'я обрано з метою відновлення історичних традицій національного війська, увічнення пам’яті видатного українського військового, політичного і державного діяча гетьмана Івана Виговського. Перший із двох корветів, які Туреччина будує для України, вже має ім'я – "Гетьман Іван Мазепа". Роботи з його створення розпочалися у січні 2021 року, була нарізана сталь та формувалися секції. У вересні 2021 року відбулася закладка корабля типу Ada для ВМС України в Туреччині. На той час було вже сформовано 13 секцій та кіль корабля. 18 вересня 2022 року було завершено будівництво корпусу корвета, а 2 жовтня його спустили на воду.  Корвет стане новим флагманом українського флоту після того, як "Гетьмана Сагайдачного" було затоплено через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. "Гетьман Іван Мазепа" класу Ada буде адаптований до всіх наявних типів протикорабельних ракет. Планується, що його приймуть до складу ВМФ України у 2024 році. Про прибуття Зеленського та його делегації до Стамбулу інформувала вранці агенція "Анадолу". Президента зустрічали турецькі посадовці.  Раніше агенція "Анадолу" повідомляла про цілі візиту Зеленського. Видання інформувало, що в межах візиту сторони обговорять перебіг війни між Україною та Росією, ситуацію з продовженням угоди про "зерновий коридор", а також питання пошуку міцного миру в регіоні. Також президенти Реджеп Ердоган та Володимир Зеленський обміняються думками щодо зміцнення відносин між Туреччиною та Україною. Запланований візит Зеленського також підтверджували в Офісі президента.  Зазначається, що Зеленський і Ердоган мають обговорити українську Формулу миру, організацію саміту миру, питання безпеки судноплавства в Чорному морі, глобальної продовольчої стабільності, а також звільнення українських полонених і політичних вʼязнів, яких утримує РФ. "Окрема увага під час візиту буде прикута до спільних проєктів в оборонно-промисловій сфері. Володимир Зеленський відвідає верфі, на яких триває будівництво корветів для ВМС України, зустрінеться з представниками турецьких оборонних компаній", - додали в Офісі президента. 6 січня Зеленський зателефонував Ердогану й обговорив "зерновий коридор", Формулу миру та оборонну співпрацю.

Читати повністю

• 10 Views

• Створити...