Перейти до змісту

Мінагрополітики розробило проєкт Стратегії продовольчої безпеки України

Від Board.News,27.02.24


Про це йдеться в проєкті документа, який розміщено на сайті спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок. Україна має намір у середньостроковій перспективі довести потенціал виробництва вітчизняної агропродукції до 200 млн тонн, а зернових і олійних культур - до 150 млн тонн. "Досягнення зазначених показників може дозволити майже вдвічі збільшити обсяги експортних поставок української сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, готових харчових продуктів", - ідеться у тексті проєкту документа. Україна очікує, що нарощування виробництва рослинницької продукції  стимулюватиме розвиток тваринництва та супутнє виробництво кормів та інших харчових продуктів (білків, спецжирів, глютену, молочної продукції, м'ясної продукції тощо). Також Україна планує зосередитися на виробництві self-brand - продукції для глобальних торговельних мереж і виробників харчових продуктів. Очікується, що український АПК у короткостроковій перспективі може стати найпривабливішим інвестиційним win-win портфелем, який оцінюється у $57 млрд. При цьому найбільшими інвестиційними сегментами в міністерстві вважають: "зелену" енергію та логістику (біометан, іригаційні системи, елеватори, "зелену" аграрну логістику); виробництво готової продукції (фрукти, овочі та продукти їх переробки; молоко й молочна продукція, м'ясна продукція); виробництво техніки й ресурсів (засоби захисту рослин, азотні та комплексні добрива, сільськогосподарські продукти); виробництво техніки й ресурсів (засоби захисту рослин, азотні та комплексні добрива, сільськогосподарські добрива); виробництво техніки. "З огляду на такі перспективи пріоритетними будуть програми розвитку виробничої, ринкової та логістичної, зокрема й гідромеліоративної інфраструктури, проєкти з глибокої переробки сільськогосподарської продукції", - зазначено в документі. Розробники проєкту стратегії впевнені, що запропоновані заходи допоможуть сформувати стійку систему продовольчої безпеки держави, забезпечать повноцінний доступ кожної людини до безпечних харчових продуктів у достатній кількості, створять умови для продовольчої незалежності країни, сталого розвитку сільського господарства та знизять рівень захворюваності населення. За підсумками 2023 року Україна стала третім за величиною постачальником сільгосппродукції в ЄС.

Читати повністю

  • 7 Views


×
×
  • Створити...