Перейти до змісту

28 липня - День Святого Рівноапостольного князя Володимира


speaker

Рекомендовані повідомлення

volodymyr.jpgзі святом вас, православні!

Небагато імен на скрижалях історії можуть порівнятися з ім'ям святого рівноапостольного Володимира, хрестителя Русі, котрий на віки вперед визначив духовну долю нашої Церкви і нашого православного народу.

Княгиня Ольга (правила Київською державою в Х ст.) прийняла Христову віру. За стародавніми переказами, вона близько 957 року прибула до Царгорода і там прийняла хрещення від Константинопольського Патріарха.

Великий князь Володимир, за прикладом своєї бабусі княгині Ольги також вирішив змінити язичницьку віру. Дізнавшись про намір князя, до нього приходили посли з різних держав: кримських юдеїв, греків, хозарів-магометан, латинників. Кожен з них пропонував князю Володимиру прийняти його віру. Зокрема, у юдеїв київський князь запитав: «Де ваша батьківщина?». Вони відповіли: «В Єрусалимі, але Бог, розгнівавшись, розпорошив нас по чужих землях». Володимир і сказав їм: «Як же ви, засуджені Богом і розпорошені по чужих землях, смієте пропонувати прийняти ваш закон?». Прийшов, до князя і грецький проповідник-філософ, він почав доводити неправоту інших вір та вчити Володимира закону християнського. На закінчення своєї проповіді філософ показав князю образ Страшного суду, на якому були намальовані праведники, які йдуть до раю, і грішники, що йдуть до пекла на вічні муки. Великий князь, зітхнувши сказав: «Добре тим, що йдуть до раю, а горе тим, які йдуть до пекла». «Хрестись, - сказав проповідник, - і будеш у раю з праведниками». Князь Володимир відпустив грецького філософа-проповідника і скликав бояр та міських старійшин і запитав у них поради, яку віру прийняти. Бояри порадили йому направити розумних людей у різні держави, щоб вони дізнались, яка віра краща.

Князь Володимир відправив десять мужів у різні держави. Побували вони скрізь. Зокрема, у Константинополі Патріарх, довідавшись про їх прибуття, звелів приготувати все потрібне для урочистої служби Божої: у величному Софійському соборі запалили панікадила, зібрали хори співаків, і сам Патріарх з духовенством відправив літургію. Ця урочистість справила на київських послів велике враження. Вони повернулися до Києва і доповіли великому князю, що не задоволені іншими вірами, а про грецьку віру сказали: « Ми не знали, стоячи у храмі, на небесах ми знаходимося, чи на землі: на землі немає такої краси, там дійсно Бог перебуває з людьми. Всяка людина, скуштувавши солодкого, не захоче їсти гіркого; так і ми не зможемо бажати іншої віри, крім віри греків». А бояри зауважили, що бабуся князя прийняла закон греків.

Відтак, князь Володимир вирішив прийняв віру грецьку православну і почав думати про хрещення. Але, він не бажав принижуватись перед греками, просити у них хрещення. Князь вирішив здобути віру шляхом завоювання. Він пішов з військом на Херсонес, завоював його і відправив послів до грецьких імператорів. Володимир попереджував імператорів Василія і Костянтина, якщо вони не віддадуть заміж за нього свою сестру Анну, то він візьме і Константинополь. Проте, греки відповіли, що християнка не може вийти заміж за язичника, але вони не проти віддати її заміж, якщо князь прийме християнську віру. Великий князь оголосив, що він готовий хреститися. Царівна погодилась вийти заміж за Володимира і вирушила до Херсонеса з духовенством, щоб урятувати свою батьківщину.

Сталось несподіване. Князь Володимир захворів і осліп. Царівна порадила йому хреститися, щоб отримати зцілення. Князь погодився, і коли єпископ під час хрещення поклав на нього руку, він прозрів і сказав: «Тепер я пізнав істину Бога!». Багато київських воїнів під впливом чуда теж цього дня охрестились. Князь Володимир з Анною вирушив до Києва. Він узяв з собою священиків, церковне начиння і образи для благословення; коли прибув до столиці держави, то наказав, щоб охрестились і його 12 синів. Разом з тим, князь звелів знищити язичницьких ідолів. Частину з них порубали, а частину спалили. Потім князь оголосив, що коли хто з багатих і убогих, великих і малих не прийде в призначений день на річку, щоб прийняти хрещення, того він буде вважати своїм ворогом. У призначений день усі мешканці Києва з жінками і дітьми прийшли на Дніпро. Всі увійшли у воду і стояли: дехто по шию, інші по груди; малі діти біля берега, матері тримали на руках немовлят; священики стояли на березі річки і читали молитви хрещення. Володимир радів, бо люди пізнали істинного Бога. Цього дня, як зазначає літописець, земля і небо раділи. Ця подія сталася в 988 році після Різдва Христового. З метою утвердження народу у вірі й законі християнському, Володимир викликав з Болгарії священників, які відправляли службу Божу слов’янською мовою. Князь також відкривав школи і будував церкви; зокрема, у Києві він збудував храм в ім’я Успіння пресвятої Богородиці. Храм цей звався Десятинним, бо князь виділив десяту частину своїх доходів на його утримання.

Володимир помер 1015 року. Православна Церква прославила його як святого.

Похований князь Володимир у Десятинній церкві.

У 1853 році на березі Дніпра споруджено пам’ятник князю Володимиру - один з багатьох монументів, присвячених просвітителю нашого народу.

post-2734-1280271431,99_thumb.jpg

вікі

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

при подобных негустых альтернативах, он выбрал довольно неплохой вариант. мог ведь и чалму надеть или пейсы отрастить :smile3: вот интересно, а чем князю язычество мешало? небось волхвы пытались свою линию гнуть в плане демократии, вот он их и прижучил -- "богопомазанный" и ниипёт.

хотя, с современной точки зрения, князь облажался и о будущем не подумал - многоядерность-то по-любому лучше будет :smile3: политика такая политика и тогда решала

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Цей чолов"яга зробив в історії нашого народу нефіговий поворот.

Але зараз московський агент кгб патріарх свою єдино-правильну версію розкаже.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

от интересно, а чем князю язычество мешало?

та, кажуть, в Еуропах за свого не приймали, прийшлось охреститись.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

угу, прям надпись с демотиватора "лижем жопу Европе с 988 года" :smile3: нет бы в Европе язычество насадить, ан нет - и веру чужую принял и с женой не повезло, а потом и Херсонес протырили..

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

хм, а чому тут не зазначено що силою примушували хреститись а непокірних язичників вбивали? можу навести факти:

В літо 6496 (988)… Потому відправив Володимир по всьому городу сказати: «Якщо не навернеться хто завтра на ріці – багатий чи убогий, бідняк чи раб – ворогом мені буде»

Літопис Руський за Лаврентіївським списком.

…тисяцький новгородський Угоняй, їздив повсюди і кричав: "Ліпше нам померти, ніж Богів наших дати на поталу."

Іоакимівський літопис. Древній текст в кн. Татіщєва В.Н. «История Российская», - 1т. М., 1963.

І прийшли многі, а тих хто не хотів хреститися воїни притягали і хрестили, мужів вище мосту, а жінок нижче мосту.

Іоакимівський літопис. Древній текст в кн. Татіщєва В.Н. «История Российская», - 1т. М., 1963.

В літо 6579 (1071)… Вони [християни] ж, схопили їх [волхвів], убили їх і повішали на дубі.

Літопис Руський за Лаврентіївським списком

В літо 6579 (1071)…Гліб же, вийняв топір, разрубав волхва, і упав той мертвим.

Літопис Руський за Лаврентіївським списком

В літо 6735 (1227)… привели волхвів на двір мужів Ярославових, і склали великий вогонь на дворі Ярослава, і зв’язали волхвів всіх, і кинули в вогонь, і тут вони всі згоріли.

Ніконовський літопис

Градники назад скрутили руки волхвові Дудикові, а єпископ Лука (Федір) ... "медляно почав відрізати вуха і носа".

Н.И. Костомаров, "Книга Третья" - СПб, 1904 - С. 371.

Не бажаючих хреститися було дуже ба¬гато в Києві, і взагалі по всій Русі. В самому Києві поліційний нагляд (...) був настільки сильний і дійсний, що небажаючі хреститися не могли сховатися і примушені були — або по¬неволі хреститися, або рятуватися втечею, або (...) підлягти смертній карі

Е. Голубинский. История Русской церкви – М., 1901 р. - Т. 1, - С. 175

От так було насправді!!!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 11 місяців потому...

Вітаю всіх Володимирів і Володимировичів(я й сам, чесно кажучи, Володимирович)

Гєтто, будь здоров!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Вітаю Володимирів з Днем Ангела!

Щоб Ваше здоров'я, як кремній було,

щоб щастя сімейне його берегло,

щоб радість завжди була на порозі,

а лихо в далекій і вічній дорозі.

Хай поруч Ангел Ваш летить,

убереже Вас від біди повсюди.

Нехай несе Вам радість кожна мить,

і благодать Господня з Вами буде.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 11 місяців потому...
  • 2 року потому...
  • 2 року потому...

Святий князю Володимире, Тобі поручаємо всі потреби нашого народу і свої власні. Ти охрестив Україну в ім’я Пресвятої Тройці. Тож, святий наш покровителю, зглянься на наші мольби та моління всього нашого народу і, як колись живучи на землі, так і тепер, прославлений у небі, молися за нас. Молися, найперше, щоб увесь наш нарід, яким Ти колись управляв, визнавав одну Христову віру, яку Ти прийняв і в якій Ти себе освятив. Молися, щоб заповідь любови Бога і ближніх завжди була вказівкою нашому народові у громадському житті. Живе наш нарід серед важких дочасних випробувань, тож молимо Тебе, заступнику й покровителю української землі, вставляйся за нас до Бога і випроси нам благословення в дочасних потребах. 
Святий Володимире, будь нам великим опікуном і заступником у небі, як був Ти печаливим князем нашим на землі. 
Амінь.

 

Зі Святом усіх!

Святий Володимир.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...