Перейти до змісту

Прага. Вихідні за 1500 крон (на людину)


rrid

Рекомендовані повідомлення

Чи можна поїхати Луцьк-Варшава-Прага-Варшава-Луцьк за 3000грн. на двох?

Якщо туристичний сезон ще не розпочався, то, звісно, що - можна!

Квиток в Інтернеті з Луцька до Варшави вартує від 310грн., від Варшави до Праги - від 5 євро; двомісний номер на букінг.ком у хостелі в Празі - від 300грн. (за номер).

Це - в теорії.

На практиці - по часу зручно було виїхати автобусом Одеса-Варшава звечора з Луцка, зранку прибуття у Варшаву, і до вечора - час на столицю Польщі (але ця тема - про Прагу). Увечері - виїзд з Варшави автобусом Вільнюс-Варшава-Прага, на ранок прибуття до Праги (безкоштовно Ві-Фі, чай, кава, мінералка, в підголовнику планшет з ІНетом, іграми, фільмами, туалет також безкоштовно в автобусі). Далі хостел в районі Прага-2 (20-25 хвилин пішки по Старому місту до Карлова моста) за 659грн. за двомісний номер), і наступного дня назад тими ж автобусами - і таки бюджет поїздки (без сувенірів і платних екскурсій) вписався в 3000 грн. на двох.

На цьому фоні, витрати на візу - це 35 євро + 550грн. + фото для візи та інші дрібниці (на одного) - це дуже суттєвий аргумент за безвізовий режим...

 

Що ж з цього вийшло?bShNQyO.jpg

 

PoxstoU.jpg

(а пиво в Празі відносно дешеве - від 20 крон розливне, і від 10-12 крон в пляшках (банках) - курс орієнтовно 1.11грн. за 1 чеську крону)

O4MVmTQ.jpg

 

Прага - це поєднання дуже добре збережених і доглянутих старих будівель

zWVrUkj.jpg

 

... та сучасних безшумних трамваїв.

Старовинне місто справляє приємне враження - є куди походити два дні. Можна просто ходити й ходити... знаходити чергові атракції, спостерігати жителів і туристів...

На основних туристичних "точках" (Карлів міст, собор Св.Віта, і т.п.) - краще приходити рано-вранці, поки туристи ще сплять - бо потім будуть і французи, й німці, і росіяни, й корейці-японці

 

Фото - багато пікселів, більше - тут: http://imgur.com/a/p0XNP

Якщо цікаво - то є ще немаленька торбинка вражень :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

на цю поїздку вже була польська мультивіза (в обох), тому квитки й бронь готелю не довелось нікому показувати

треба буде постискати фото, й перевикласти

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

от же люди, молодці. а мені от якось лячно в таке ввязуватись з обмеженим бюджетом( притому в варшаві друзі живуть, з ночівлею взагалі не проблема(

ну і так, 1500 все і 1000 віза( трохи не альо(

Давайте ще інфи, де були скільки на шо тратили і тд. може і в нас колись вистачить сміливості)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

обмежений бюджет не означає, що грошей з собою не було ))

в кожного з собою було по 350 доларів про всяк випадок, дебетові й кредитні карти (до речі, потрапив якраз на нещодавній збій Привату - десь до 11-ї години банкомати не хотіли видавати жодної крони, а СМС-ки від Привата по невдалих спробах почали йти після 18-ї тоді)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Дуже цікава і пізнавальна програма для різного виду подорожей.

Прага - Орел и Решка

 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

1 година тому, Dieselsmart сказано:

Прага - Орел и Решка

Під час підготовки до поїздки, цей матеріал переглядався зо три рази ;) в закладках ще декілька схожих корисних відео

Тільки на другий день в Празі подумалось, наскільки важко знімати таку програму - ми без постановочних кадрів за два дні не встигли всього обійти і побачити. А в програмі - ціла юрба людей, постановочне відео, і у відносно короткий сюжет треба втулити купу інформації.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Продовжу.

Дійшли руки зробити дубль фото з меншим розширенням - тут: http://imgur.com/a/U1sxL (чи так: http://imgur.com/a/U1sxL/all )

 

Ідея поїхати саме в Прагу виникла доволі спонтанно - трапились квитки на автобус по акції - 5 ойро з Варшави до Праги, і так само назад (з людини), з нічним переїздом. Після Львова, Франківська, Любліна, Кременця і т.д. - налаштований був доволі скептично. Прогулянка по відновленому центру Варшави - значна доля скепсису залишалась... хотілося відвідати Рим, Відень... але трапилась реальна халява - і поїхали в Прагу.

І місто таки вразило - дуже вже насичені були майже всі години бодрствування там. Є що подивитись, практично все доглянуте, що й дивитись приємно. Наприклад, не тільки старі будівлі, але й новіші часто вкриті керамічною черепицею - не факт, що це дешево, але це також створює обличчя міста.

Туристична інфраструктура дуже розвинена - не тільки тому, що в центрі багато кафе й ресторанів та присутні вказівники, але й дуже багато готелів та хостелів, на різний смак та гаманець, і не тому, що чудово розвинута траспортна система (часто і вчасно). Є центри туристичної інформації (до речі, карти там платні), але головне - і без карт можна годинами тинятись Старим містом, сподівано чи несподівано знаходити свіжі атракції, і за два дні це нічуть не набридло! Є "розкручені" місця з натовпами різномовних туристів, і є де від тих натовпів подітись.

Бачили місто вранці, вдень і увечері. Найкраще по найпопулярніших маршрутах пройтись рано вранці - юрби туристів немає ще, місто просинаєтся тільки, все можна спокійно роздивитись. Вдень краще тікати подалі від Празького Града, Карлового моста і т.п. Увечері людей менше, а вечірня Прага також варта уваги.

Мабуть,був тільки один момент, коли очікування були завищені -це Собор Св.Вітта. Києво-Печерська Лавра навіть без підземель (печер) - це шикарно!Треба цінувати і своє - особливо, коли воно світового рівня.

 

Вечірня Прага:

OV2pk7Q.jpg

dZDx2cl.jpg

 

Вдень:

9i99egO.jpg

 

8lPZIjB.jpg

 

CRpacku.jpg

 

MFDIMdj.jpg

 

ieB8WBs.jpg

 

в димці:

GDpryUb.jpg

 

 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

на попередніх фото було видно дахи, вкриті керамічною (глиняною) черепицею.

ще трохи дахів:

LIN2141.jpg

 

ExiRYMs.jpg

 

загалом, купа різновидів цієї черепиці, але - виглядає супер!

на старих будівлях, на нових будівлях - клас!

колись схожі враження (тут на борді) бачив в Ярчика, але відчулось, тільки коли побачив своїми очима...

скільки б не дискутували щодо перенесення Старого ринку в Луцьку, але поки всі дахівки луцького Старого міста не перекрити такою покрівлею (або хоча б схожою металочерепицею) - саме по собі торговище не є головною проблемою туризму в місті (видно на прикладі Любліна...)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

в Празі цікавий транспорт.

в Старому місті автомобілів відносно мало - місця для паркування мало (за два дні бачили крутенькі машинки з номерами типу "11111", які були безжалісно евакуйовані)

і в місті немає жодного тролейбуса - принаймні, так пишуть в інтернеті, і ми не бачили жодних дротів для них.

зате купа трамваїв різного віку - від стареньких Шкод, які можна було зустріти ще в Радянському Союзі (привіт, трамвай №5 на Аркадію )), до сучасних беззвучних, які, можливо, не зовсім гармонійно вписуються в історичний ландшафт зі своєю футуристичністю:

fHWnQVB.jpg

 

5RRxBkN.jpg

 

VJbp1y9.jpg

як для пішохода - то в безшумності цих шикарних трамваїв є певні мінуси... і, як на мене, неправильно, що вартість проїзду в старезному трамваї така ж, як і в новісінькому... але це - придирки :) трамваї ходять часто, чітко по розкладу, і в центрі - це часто єдиний вид громадського транспорту. на зупинках зазвичай розміщені маршрути. квитки - на час проїзду, а не на посадку, тому можна пересідати на різні маршрути.

 

 

Звісно, є "транпорт", заточений під туристів:

tHZzgIE.jpg

 

GDpryUb.jpg

 

EbOM4MV.jpg

 

такий вид "транспорту" спеціально для туристів - мабуть, найдорожча атракція.

зазвичай, вхідний квиток на платну експозицію - 50 крон, а тут, наприклад, за покататись на такому ретроавтомобілі просять 1200 крон

 

хоча ми не були на жодній платній експозиції - було мінімум дві вагомих причини: 1) поїздка з самого початку задумувалась саме як бюджетна; 2) за екскурсію мало заплатити - зазвичай, ще треба відстояти чергу, щоб на неї потрапити. Два дні - це мало на Прагу, а стояти ще в чергах - це розкіш для тих, хто приїхав на тиждень :)))

 

 

 

 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Щодо основних туристичних місць (атракцій) - Карлів міст, Празький град, Вишеград, Собор Св.Вітта, і т.д. Описувати не буду - все описано багато разів, додати особливо нема чого.Тільки пару ремарок.

Вище вже згадував про Собор Св.Вітта

43KGZjG.jpg

 

cNxzPNF.jpg

 

9VoaLQX.jpg

(багато пікселів цього фото тут http://i.imgur.com/NjgXVDE.jpg )

 

4gMTkKK.jpg

(багато пікселів цього фото тут http://i.imgur.com/Dbmut3R.jpg )

Загалом, після стількох хвалебних відгуків - очікування від об'єкта були завищені, тому шалених вражень на місці не було.

Вітражі - єдине, заради чого варто було все ж піти й постояти в черзі.

Це була єдина атракція, на відвідання якої простояли в черзі (хвилин 10, за нами хвіст тільки ріс - відвідували зранку, далі треба було б стояти довше).

До речі, вхід в Собор - безкоштовний (як і в Празький град), далі платний огляд експозиції трохи ближче - хоча принципово нового нічого за гроші не покажуть.

Більшість костьолів в Старому місті - платний вхід. Це було трохи дивно - зазвичай, церкви й костьоли безкоштовні (Луцьк, Варшава, Люблін, Львів і т.д.)... хоча Софійський собор в Києві також платний вхід...

Платний вхід і на старе єврейське кладовище, 30% якого проглядаються прямо з вулиці - ми не потрапили, бо прийшли увечері. Після гектарів єврейського кладовища в Кременці - цих кількадесят квадратних метрів якось не вражає. Єдина його особливість - поховання в багато "шарів" (хтось пише 10, хтось 15). Але півсотні крон з людини, якщо ти не ортодоксальний єврей - точно не вартує.

Злата улічка - також платний вхід (рано вранці - безкоштовно, як в Києво-Печерській Лаврі :) ). Але почитав я історію вулички, подивився фото, відео - і вирішили взагалі на неї не заходити, й не шукати )))

Загалом, тільки пару справді цікавих місць - з платним входом. Різноманітні виставки, галереї, які платні - за браком часу, час - надто дорогий, щоб милуватись картинами, тому для одного-двох днів в Празі - де-факто, майже вся Прага безкоштовна в огляді. Аби встигав дивитись...

 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

і на завершення - просто трохи різних фото, які чимось привабили увагу

800ZHet.jpg

делюкс WC ))

 

YSylYlh.jpg

 

7Oc6CC6.jpg

зрізані замочки, купою біля Карлова моста... (крупним планом - http://i.imgur.com/xUdjFMR.jpg )

 

h6E6uUt.jpg

на знаку - привабив будинок на лижах ))

 

hjSCYJe.jpg

насправді це "увага, автомобіль", а не "ганьба авто" ))

 

1IjpTsN.jpg

кришки люків колодязів, як і бруківка - в Празі різноманітні...

 

 

... і одне фото з Варшави, а не Праги:

njT91bA.jpg

БМВ заправляється... хотілося б бути в числі тих, хто заправляється так в Луцьку ))

 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Тема розпочиналась про гроші, логічно й підсумок якийсь підвести.

Витрати на добирання й проживання були описані вище.

На платні екскурсії можна додати 300-500-1000грн. (залежно від бажання, можна й безболісно зекономити).

Якщо торбинку з бутербродами злопали ще по дорозі до Праги, то ніякої трагедії в цьому немає. Звісно, в центрі можна знайти стандартну "півторачку" негазованої води за 65 крон (в 3-5 раз дорожче за пиво!), що стимулює купувати те ж пиво. Але в радіусі 200 метрів від такої "козирної" ціни можна знайти магазинчик мережі "Жабка", де можна купити таку ж тару за 12-15 крон, а пляшка 5л (чи 6?) питної води коштує 18 крон.

хліб та молочка десь удвічі дорожчі, ніж в нас (в маленьких магазинчиках може бути ще дорожче)

м'ясне суттєво дорожче.

марси-снікерси - плюс-мінус те,що і в нас.

є макдональдси, де ціни в 2-3 рази вищі за наші, зі схожим меню (в різних макдональдсах - можуть бути різні ціни), і їхні американські конкуренти та інші старбакси зі схожими цінами.

кава - 30-35 крон (в макдоналдсі 25)

В барах-ресторанах - часто за 200-300 крон може наїстись 3-5 чоловік, треба читати в меню розмір порцій. Наприклад, вепрове колєно - порція зазвичай важить біля кілограма, немає сенсу брати стільки на одного (ми й на двох не брати - не з'їсти стільки за раз), коштує 200-300 крон.

Загалом, рівень цін - можливо, трохи дорожче, ніж в "Мінутці" на ОККО, але явно не вище київських цін :)

Трнделик - 50-70 крон, от це - неприємна ціна :(

 

Загалом - в 3000 крон на двох за два дні (з ночівлею) можна доволі легко вписатись, поки не почався високий туристичний сезон - добирання, ночівля, перекуси.

 

потім додам ще про мову і нац.валюту

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Це була перша повністю самостійна поїздка в закордоння, і досвіду - як буде порозумітись на місці - не було.

З Польщею простіше - маю в атестаті про середню освіту записаний факультатив з польської, дружина вивчала польську. З чеської знав "позор", "налєво", трдло й трнделик, і ще пару слів - слова, не дуже схожі на наші. Тому перед поїздкою було встановлено чеський словник з плеймаркета.

Але на місці все виявилось набагато простіше. Найлегше було спілкуватись англійською - бази 20-тирічної давності було більш, ніж достатньо - молодь (і десь до 40-ка років) англійську знають. Старші люди часто знають російську, але вони цим не дуже пишаються. В хостелі зустріла старша жіночка, яка доволі вільно говорила англійською. Але інколи бувало, коли можна було порозумітись і рідною мовою - головне швидко згадати побільше синонімів потрібного слова. Якийсь з синонімів має дуже великі шанси мати майже ідентичне звучання й значення на інших слов'янських мовах. Ну, і жести допомагають :)

В центрі Праги зустрічаються меню в ресторанчиках, продубльовані російською.

Тому, достатньо базових знань англійської, а часто - просто бажання спілкуватись ;) словником зі смартфона ні разу не довелось скористатись.

 

В Чехії в обігу залишається національна валюта - крона. В Луцьку їх купити клопітно, тому цікавився обміном на місці, а також розрахунками картами. ІНет підказав, що вигідно знімати гроші з гривневої карти на місці в банкоматі, бо в обмінниках там можуть бути спреди нецікаві, приховані комісії, і т.д. (наприклад, комісія Унікредитбанку за обмін - 7%, якщо все вірно пам'ятаю).

Для оплати хостелу, а також покупок на вулиці - була знята готівка б банкоматі з карти для виплат Приватбанку (не з першої спроби - якраз попав на збій в Приваті; СМС про невдалі спроби поприходили тільки через декілька годин) - це коштувало 2% за зняття, 0.5% за поповнення карти, курс обміну з врахуванням комісії за зняття склав 1.14грн. за 1 крону - найвигідніша пропозиція курсу в Луцьку була 1.12, але купити там не можна було. Тому це оптимальний спосіб конвертації (можна вважати).

В центрі, з однаковим задоволенням приймуть і 50(60) крон за трнделик, і 2 ойро - інколи (рідко) ціну пишуть і в кронах, і в євро. Можна заплатити за трнделик і крупнішою купюрою ойро - дадуть здачу кронами (але курс буде, мабуть, вигідний для продавця).

В деяких мережевих супермаркетах є валютні каси (у Варшаві, в Любліні також такі бачив) - приймають долари і євро, здачу можна отримати в нац.валюті по оптимальнішому курсу.

Але майже всі магазини приймають наші банківські пластикові карти - це був найзручніший спосіб розрахунку (конвертуєш саме стільки, скільки потрібно заплатити в даний момент; курс вийшов десь 1.12). Краще, звісно, мати з собою декілька карт від різних банків ;)

Але на продажу квитків на екскурсії терміналів чомусь не помітив - всі платили готівкою.

Ще про гроші - платні туалети в Празі 5-10 крон, у Варшаві - 2-5 злотих (туалет в Макдональдсі платний і там, і там)), але практично у всіх торгових центрах є безкоштовні туалети ;)

 

Ну, і на завершення - декілька корисних посилань.

Інформаційні туристичні центри Прага

Interaktivní mapa | Praha 1

Путеводители с Дмитрием Крыловым: Чехия Прага и Карловы вары - YouTube

Прага - цены на 2016: сколько стоит еда, отели и транспорт

7 лучших фастфудов Праги, где Макдональдс отдыхает. Быстро, полезно, сытно и вкусно!

Стоит ли ехать в Прагу и сколько это стоит? | Мои путешествия

http://yaros-tourism.jimdo.com/%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D1%84%D1%85%D0%B0%D0%BA/%D1%8F%D0%BA-%D0%B7%D0%B0%D0%BE%D1%89%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%96-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D1%96%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%96%D0%B2/

 

Якось так :)

Головне - наважитись, і підзбирати буквально пару тисяч гривень ;)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 1 місяць потому...

Можно подробней об акционных билетах?

По обмену корун в Луцке, я менял возле ЦУМа. А проще ехать с евро и менять в обменниках"без комиссии", кототые держат арабы или покупать в сетевых супермаркетах за евро, получая сдачи местной валютой, что действует во всех странах евросоюза. Вода в Альберте и ему подобных от 4 корун за 2 л.))) Жабка дорогая))).

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

10 годин тому, romanc сказано:

Можно подробней об акционных билетах?

акційні квитки треба моніторити на сайтах перевізників. вони доволі регулярно роблять акції на певні напрямки - треба ловити свій напрямок

Люксекспрес, яким їхали: http://www.luxexpress.eu/ru-int/

Еколінес (є рейси з України, наприклад Краків): http://ecolines.ua/uk/propozitsiyi/457-lvov-krakowua

Польскібус: http://www.polskibus.com/en/index.htm

а також купа сайтів-агрегаторів, які збирають новини про знижки

 

10 годин тому, romanc сказано:

покупать в сетевых супермаркетах за евро, получая сдачи местной валютой, что действует во всех странах евросоюза.

 

On 24.04.2016 at 22:53, rrid сказано:

В деяких мережевих супермаркетах є валютні каси (у Варшаві, в Любліні також такі бачив) - приймають долари і євро, здачу можна отримати в нац.валюті по оптимальнішому курсу.

можна купувати і за долари ;)

тільки от... зазвичай рідко можна зустріти великий супермаркет в історичній частині будь-якого міста, а банкомати є скрізь

On 24.04.2016 at 22:53, rrid сказано:

була знята готівка б банкоматі з карти для виплат Приватбанку

це оптимальний спосіб конвертації (можна вважати).

;)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...