Перейти до змісту

Проект "Венера"


HWman

Рекомендовані повідомлення

Jacque_Fresco_with_Roxanne_Meadows.jpg

Роксана Медоуз і

Жак Фреско — засновники проекту Венера

Жак Фреско́ (англ. Jacque Fresco, 13 березня 1916(98 років), Нью-Йорк, США) — виробничий інженер, промисловий дизайнер,соціальний інженер і футуролог, який проживає у Флориді. Здобув всесвітню популярність завдяки фільму «Дух часу: Додаток». Директор і засновник проекту «Венера».

Основні теми його лекцій: холістичний дизайн, пасивний будинок, міста зі стійким розвитком, економіка, заснована на ефективному використанні природних ресурсів («ресурсо-орієнтована економіка»), загальна автоматизація.

Відео:

Трохи з вікі:

"Прое́кт «Венера» (англ. The Venus Project) — міжнародна організація, створена Жаком Фреско разом з Роксаною Медоуз, що займається реалізацією технократичного проекту, спрямованого на досягнення мирної, стійкої глобальної цивілізації, що постійно і стабільно розвивається, через перехід до всесвітньої ресурсо-орієнтованої економіки, загальної автоматизації, впровадження всіх останніх наукових досягнень в усі галузі життя людини і застосування наукової методології прийняття рішень.

Історія

За розповіддю Фреско, він почав зі створення соціокібернетики близько 1975 р., яка еволюціонувала в «проект Венера».

Ідеї проекту викладено в декількох книгах і фільмах, в численних інтерв'ю, створена відповідна міжнародна організація.

Основні положення

Жак Фреско вважає, що проект Венера є цілісною соціально-економічною системою[2], в якій автоматизація і технології будуть розумно інтегровані в усі суспільні сфери з метою підвищення рівня життя, а не отримання прибутку. Прибуток повинен перестати бути основним критерієм при виборі рішень. Також в рамках проекту пропонується сукупність цінностей людського існування. Фреско вважає їх цілком практичними і можливими для реалізації[3].

Дотримуючись інтегрального підходу до проблем, Фреско вважає, що реалізація меншого, ніж описано в «Цілях і Пропозиціях», приведе людство лише до повторення раніше скоєних помилок, тільки в більшому масштабі.[4]

Передбачається, що реалізація проекту дасть суспільству широкий вибір можливостей, які приведуть до нової епохи миру і сталого розвитку. Впровадження ресурсо-орієнтованої економіки, спрямованої на благо всього людства, має викорінити злочинність, злидні, голод, вирішити проблеми бездомних і безліч інших злободенних питань, які сьогодні актуальні в усьому світі.

Більшість проблем у сучасному суспільстві учасники проекту Венера вважають наслідком умов життя у грошовому середовищі. Наприклад, вони вважають, автоматизація замінює ручну працю машинною, що в ситуації грошових відносин призводить до зниження купівельної спроможності безробітних людей.

Цілі проекту

На офіційному сайті декларуються наступні цілі:

  • Всесвітнє визнання природних ресурсів Землі надбанням усього людства.
  • Відміна штучних меж, що розділяють людей.
  • Перехід від грошово-орієнтованих національних економік окремих країн до всесвітньої ресурсо-орієнтованої економіки.
  • Стабілізація чисельності населення світу через підвищення рівня освіти і добровільного контролю за народжуваністю.
  • Відновлення навколишнього середовища.
  • Реконструкція міст, транспортних систем, сільськогосподарських і промислових підприємств в енергозберігаючі, екологічно чисті, здатні задовольнити потреби всіх людей.
  • Поступова повна відмова від таких форм управління як корпорації та уряди (місцеві, національні або транснаціональні).
  • Взаємообмін технологіями та використання їх на благо всіх народів.
  • Розробка та використання чистих відновлюваних джерел енергії.
  • Виготовлення продукції тільки вищої якості для всіх людей у світі.
  • Попереднє проведення досліджень будь-яких великих проектів з будівництва на предмет можливих наслідків впливу на навколишнє середовище.
  • Заохочення творчого потенціалу та творчого начала в людині у всіх його проявах.
  • Позбавлення від пережитків минулого (націоналізм, фанатизм) і забобонів шляхом підвищення рівня освіти населення Землі.
  • Усунення будь-яких видів елітаризму, включаючи технічний.
  • Розробка методологій за допомогою наукових досліджень, а не випадкових думок.
  • Створення нової мови спілкування на основі зближення її з навколишнім світом.
  • Забезпечення людей не тільки всім необхідним для життя, а й виховання індивідуальності за допомогою завдань, стимулюючих людський розум.
  • Інтелектуальна і емоційна підготовка людей до майбутніх змін.

План дій[ред.ред. код]

Активісти проекту усвідомлюють, що темпи здійснення планів залежать від фінансових ресурсів, особливо на ранніх стадіях реалізації проекту, і від числа людей, яких проект зацікавить. Передбачається, що зростання числа прихильників дозволить перейти до нової суспільної моделі не революційним, а еволюційним шляхом.

Перший етап[ред.ред. код]

Перший етап зводиться до інформування громадськості про проект Венера. Він вже частково реалізований. Для інформування про проект були випущені відеозаписи, брошури, прес-кити, книга «Все краще, що не купиш за гроші» (англ. The Best That Money Can't Buy). Надається можливість безкоштовного онлайн навчання. Міжнародна команда перекладачів-добровольців на початок 2013 роки переклала основний сайт на 13 мов. Деякі матеріали, наприклад, фільм «Рай або Забуття», вже перекладено більш ніж на 30 мов.

Жак Фреско і Роксана Медоуз в рамках презентації проекту завершили будівництво дослідницького центру площею 10 гектарів у містечку Венус (Venus), штат Флорида, США. По новому центру організовуються регулярні тури для відвідувачів.

Другий етап[ред.ред. код]

Активісти проекту Венера вважають, що в даний час (2013) реалізується другий етап проекту. Передбачається, що буде створено повнометражний художній фільм, який яскраво і наочно повинен буде показати, як працюватимуть запропоновані нововведення в різних сферах по всьому світу, продемонструвати варіант суспільства, в якому людина, природа і технології співіснують і розвиваються в стані постійної, сталої, динамічної рівноваги.

Фільм повинен створювати у глядачів позитивне очікування мирного суспільства майбутнього, в якому всі люди складають одну велику родину на планеті Земля. Фреско стверджує, що фільм буде одночасно і пізнавальним, і розважальним для дорослих і для дітей.

Третій етап[ред.ред. код]

Створення експериментального дослідного міста, яке планується побудувати на пожертви, що збираються, і на доходи від продажу раніше зроблених напрацювань.

У місті будуть тестуватися нові технічні та суспільні ідеї, що дасть можливість побачити їх практичне втілення та оцінити їх вплив на якість життя. У ньому також планується створення тематичного заманювально-пізнавального парку.

Передбачається, що кілька міст стануть частиною перехідного періоду і будуть еволюціонувати від напівкооперуючих грошово-орієнтованих спільнот до ресурсо-орієнтованої економіки.

Критика[ред.ред. код]

На думку марксистів, проект Венера близький до утопічного соціалізму[5]. Шлях до подолання економічних криз Фреско бачить у знищенні грошової системи. Але проект Венера є не продовженням розвитку сучасного суспільства, а лише пропонованою альтернативою приватній власності на засоби виробництва. Передбачається, що люди повинні просто свідомо його обрати. У цьому суб'єктивному підході марксисти вбачають утопізм даного соціального проекту. Фреско не пропонує варіанти виходу з кризи, він лише вважає, що після реалізації проекту Венера криз не буде.

На пропозицію опублікувати конкретні технології, які вже розроблені в рамках проекту Венера, Жак Фреско відмовляється це робити, мотивуючи потенційною можливістю комерціалізації, у містах буде зручно жити і це призведе до високої вартості оренди.[6] У результаті поки немає можливості більш детально ознайомитися з проектом, окрім як з описовою частиною.

https://uk.wikipedia...Проект_«Венера»

Здається просто неймовірною ідеєю, взяти і розвалити систему яка будувалась тисячами років.

Хотілось би щоб це все таки втілилось у життя бо наш з вами світ котиться під три чорти.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

коммунизмом попахивает

Комунізм, сам по собі, не був таким уже й поганим. Поганою була його реалізація.

Саме за часів комунізму йшла мова саме про "рівність" людей, маю на увазі фінансову та соціальну.

"Все профессии важны" и "все профессии равны".

Сама ідея комунізму вцілому мала майбутнє, якби не була втілена у тоталітарному суспільстві, такому ,як СРСР.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

я вірю і хочу щоб колись таке суспільство стало нашою реальністю, але чомусь твердий розум підказує що це не реалізовно.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А нащо її розвалювати? Якщо треба то вона сама розвалиться довго так тривати не буде максимум років 500 ще і все ,

500 років??

Земних ресурсів залишилося МАКСИМУМ ще на 150. Про які 500 ми говоримо.

От це і є хреновий аспект капіталізму - накопичення капіталу. Все для себе любімого. Коли як ідея комунізму була діаметрально протилежна.

Все, для всіх.

От каждого по способности и каждому по потребности.

Через 200 років суспільство перейде на спосіб розрахунку без грошей. Тобто люди просто будуть робити роботу (обов'язкову) і все, що потрібно будуть собі брати у необхідній кількості.

От скажімо я пекр. Печу хліб. Я його печу і віддаю "просто так".

Хтось сіє зерно і робить борошно і віддає його просто так. Я його беру і печу хліб І хтось його просто так бере. Бо йому потрібен хліб

Я приходжу до когось, хто робить автомобілі і беру його, бо мені він потрібен, щоб їздити.

Іт.д. по ланцюжку.

Ідея саме така. Принцип.

Або ж якщо ніщо не зможе замінти грошей, тоді оплата роботи (будь-якої) повинна бути достойною.

І двірник не повинен отримувати 1000 грн. А значно більше, бо його робота не менш важлива.

Якось так.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Якщо треба то вона сама розвалиться довго так тривати не буде максимум років 500 ще і все , товарно грошові відносини приводять до того, що одні наживають статки і ресурси а всі інші на них працюють

людство так живе вже тисячі років

і жити так буде завжди, бо всі люди нерівні від природи

є розумні є дурні, є сильні є слабкі, є гарні є потворні

що потрібно будуть собі брати у необхідній кількості

а як буде визначатися "необхідна кількість"?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

людство так живе вже тисячі років

цікаво, як жили до того, поки шумери не винайшли гроші??

бо всі люди нерівні від природи

Крейзі?? Від природи - всі люди рівні апріорі. А їхня нерівність уже визначається соціальним статусом ,який саме людство придумало.

є розумні є дурні, є сильні є слабкі, є гарні є потворні

Як в муку перднув.

Всі ці речі в принципі відносні. І якщо так розділяти людей - то такому суспільству існувати залишилося років 30...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

а як буде визначатися "необхідна кількість"?

Якщо тобі на день потрібно 0,5 буханки хліба, то нафіга тобі їх 2??

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

а якшо в мене є машина, але через тиждень вона мені надоїла і я захотів іншу?. або я її за тиждень розбив.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

а якшо в мене є машина, але через тиждень вона мені надоїла і я захотів іншу?. або я її за тиждень розбив.

народ, не доколупуйтеся до слів, я вам привів концепцію, приклад. А не конкретний розв'язок із рішенням.

Устрій буде таким, що авто ніде буде розбити, і міняти на аналогічне, може іншого кольору. Не буде класів, преміум, чи Люкс, чи там бізнес і подібних.

Бо всі рівні - увсіх все однакове. Всі працюють на баго одне одного.

Це утопія, я знаю. Але до того, рано чи пізно, прийдемо.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

утопічне суспільство приречене, але я б для різноманіття хотів би спробувати пожити років з 20 ))

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

утопічне суспільство приречене

Ніхто не жив у такому і не може сказати :) А вірити американськм фільмам чи подібній єресі - себе не поважати!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ну крім американських фільмів є ще класична та наукова література, яка допомагає розібратись в цьому питанні. але з моїм баченням, людству просто необхідно кардинально міняти систему глобальної політики. більше добра і ніякі гроші дійсно не будуть потрібні)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

але з моїм баченням, людству просто необхідно кардинально міняти систему глобальної політики. більше добра

Але знаючи людську сутність і знаючи що люди градують для себе: добро і зло краса і уродство - це й звучить утопічно.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

цікаво, як жили до того, поки шумери не винайшли гроші??

до чого тут гроші?

навіть у зграї тварин немає рівності, і живуть вони так мільйони років

Від природи - всі люди рівні апріорі. А їхня нерівність уже визначається соціальним статусом

ага, звичайно рівні, але в дитячому садочку сильна дитина завжди забере іграшку в слабшої дитини, навіть якщо тато слабшої дитини в 100 разів статусніший за тата сильнішої дитини

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

а якшо в мене є машина, але через тиждень вона мені надоїла і я захотів іншу?. або я її за тиждень розбив.

Я думаю до того часу коли все це набере обертів - у наступних поколінь взагалі не буде такого поняття як споживач, а поки:

2519.jpg

Ку.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Від природи - всі люди рівні апріорі. А їхня нерівність уже визначається соціальним статусом ,який саме людство придумало.

Радив би почитати Ніконова.

Наприклад таке:

В ответ на эти обвинения Бёрт только хмыкнул и провел крупное исследование взрослых из разных слоев общества, которое показало, что интеллект профессиональной элиты общества действительно превосходит интеллект рабочих. Больше того – и среди рабочих тоже обнаружилось расслоение! Высококвалифицированные рабочие (синие воротнички) оказались умнее разнорабочих...

По этому буржуазному Бёрту получается, что в обществе каждый естественным образом занимает то место, какое заслуживает!...

И тогда Бёрт провел тот самый знаменитый эксперимент, покрывший его неувядаемой научной славой. Он решил обследовать однояйцевых близнецов, которые воспитывались в разных условиях. Близнецы – генетические копии. Вот и посмотрим на их примере, каков вклад воспитания в интеллект.

Близнецы, воспитанные в разных семьях, – большая редкость, как вы понимаете. Однако такие пары найти удалось. Результаты тестирования показали, что Бёрт почти не ошибся: хоть и не 100% интеллекта передается генами, но тоже немало – интеллект на 80% определяется генетикой и только на 20 % – тренингом.

Звідси

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В світі мало людей, які беруть від життя тільки те, що їм дійсно потрібно.

Наприклад якщо зробити таку акцію, взяти насипати в ящик наприклад купу ручок з червоним зарядом, і написати можна взяти в одні руки не більше 30, й запросити туди наприклад людей які йдуть з супермаркету, цікаво скільки людей візьме всі 30 в одні руки, а на запитання навіщо вам аж 30 ручок, буде відповідь "хай буде", а ви у відповідь, так заряд висохне за пів року, у відповідь буде всеодно "нахй буде пригодяться, тож безкоштовно", а цим людям які взяли собі наприклад 5 штучок, дати цінні призи, на заздрість тих, хто пожаднічав.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Всьому виною капіталізм, нас з самого народження виховують смиренними споживачами.

nCKwCkOouPU.jpg
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Всьому виною капіталізм, нас з самого народження виховують смиренними споживачами.

Совок наше всьо?

От і виросло покоління, яке не пам'ятає своєї історії.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Всьому виною капіталізм, нас з самого народження виховують смиренними споживачами.

nCKwCkOouPU.jpg

Це лише частина взаємовідносин, причому геть маленька. Союз за це поплатився. Правда платив за це життям та свободою наших дідів, батьків. Можете зробити експеримент - дайте якесь дешеве обладнання працівнику хай сам заробляє. Скільки часу він протримається?

Є відсоток людей, що зможуть самостійно заробляти - через самодисципліну та розуміння, що грошей (хліба та іншого) безкоштовно він ніде не отримає. Для інших потрібні умови для роботи. Мої деякі працівники мені говорили - сваріть нас ми тоді краще будемо працювати. Я сильно дивувався коли в с. Чорниж була ледь не в кожному другому подвір’ї пилорама - люди самі на себе заробляли гроші. За 15 кілометрів звідти вже геть інша ситуація на село один підприємець (пилорама). Зате один місцевий з гордістю мені розповідав, що пропиває в місяць 1000 грн. Кажу йому не пий - за рік зможеш собі купити пилораму, кислий вираз обличчя: "нащо воно мені потрібно".

Ми мусимо бути рівні в правах, моралі, доступі до інформації, захисті своїх матеріальних та моральних прав. Але коли будуть робити людей рівними незалежно від того, що люди дають взамін вернемось в союз. Згадайте, більше користі давали інженери, хлібороби, виробники. Краще жили партапаратники, торгаші. Як роботодавець знаю одну просту істину - будеш в колективі платити всім однаково, всі почнуть рівнятись на самого ледачого. Продуктивність праці падає в рази. Справедливо, якщо працівник працює більше, краще, то і платити йому потрібно більше.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Всьому виною капіталізм, нас з самого народження виховують смиренними споживачами.

Поздоровляю, ти - марксист) :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...